Рішення
від 22.04.2024 по справі 338/466/24
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №338/466/24

22 квітня 2024 року Богородчанський районний суд

Івано-Франківської області

В складі: головуючого судді Решетова В.В.

за участю секретаря Остапишин І.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Богородчани цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась в суд із позовною заявою до Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позовні вимогиобґрунтовує тим,що її мама ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,проживала в АДРЕСА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 85 років. На день своєї смерті мама була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . Разом із померлою на день її смерті за вказаною адресою інші особи не зареєстровані та не проживали. Заповіт від імені мами не посвідчувався. Вона являється єдиним спадкоємцем за законом.

Після смерті мами відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку.

Після звернення до нотаріуса за місцем відкриття спадщини з метою оформлення спадкового майна, що залишилось після смерті матері вона дізналася, що пропустила встановлений чинним законодавством шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Шестимісячний строк для прийняття спадщини мною був пропущений у зв`язку з тим, що вона вважав, що прийняла спадщину, так як вона була єдиною спадкоємицею за законом, тому вона вважала, що прийняла спадщину фактично. Вважає зазначену причину пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини поважною, тому просить його поновити.

Ухвалою від 01 квітня 2024 року позовну заяву ОСОБА_1 до Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено у ній підготовче засідання.

Ухвалою від 22 квітня 2024 року підготовче провадження по справі закрито, призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання позивачка не з`явилася, від представника позивача на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без участі позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився надав до суду заяву відповідно до якої просить справу розглядати у його відсутність, не заперечує проти задоволення позову.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, оскільки представник відповідача позовні вимоги визнає, не заперечує щодо визначення ОСОБА_1 додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, визнання позову не суперечить закону та не порушує будь-чиїх прав, свобод чи законних інтересів, суд вважає, що позов слід задовольнити.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Маркова Івано-Франківського району Івано-Франківської області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Спадщина відкрилась в день смерті ОСОБА_2 , відповідно до вимог ч. 2 ст. 1220 ЦК України.

Згідно зі ст.1216 - 1218ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивачка є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та спадкоємцем за законом належного їй за життя майна.

Згідно з довідкою №113/02-70, виданою 12 березня 2024 року Солотвинською селищною радою, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживала та була зареєстрована у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 та на момент смерті проживала сама і за вказаною вище адресою ніхто не був зареєстрований. Заповіт від її імені не посвідчувався.

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №76519360 від 08 квітня 2024 року, у Спадковому реєстрі відсутня інформація про реєстрацію спадкової справи щодо спадкодавця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

28 березня 2024 року приватним нотаріусом Івано-Франківського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Білусяк Л.В. позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на нерухоме майно після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки спадкоємцем, який на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, пропущено строк подання заяви про прийняття спадщини, визначений ст. 1270 ЦК України (а.с. 8).

Відповідно до ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Зазначений висновок відповідає правовим позиціям Верховного Суду України, які викладені у постановах: від 04 листопада 2015 року № 6-1486цс15, від 26 вересня 2012 року № 6-85цс12.

Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що наведені позивачем причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними.

З огляду на викладене, враховуючи поважність причин пропуску строку, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 тривалістю два місяці.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1272 ЦК України, ст. 200, 206, 263-265, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання ним у нотаріальні органи заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 - два місяці з часу набрання законної сили рішенням суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Суддя В. В. Решетов

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118542647
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —338/466/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Решетов В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Решетов В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Решетов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні