Рішення
від 23.04.2024 по справі 632/237/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/237/24

провадження № 2-о/632/22/24

РІШЕННЯ

Іменем України

23 квітня 2024 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., за участю секретаря Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Первомайському Лозівського району Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Первомайська державнанотаріальна контораХарківської області,Територіальна громадав особіПервомайської міськоїради Лозівськогорайону Харківськоїобласті провстановлення факту,що маєюридичне значення,-

У С Т А Н О В И В :

06.02.2024 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області звернулася ОСОБА_1 ,яка проситьсуд встановитифакт її постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. У своїй заяві посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті якої залишилася спадщина, яка складається з квартири. Спадщину заявниця фактично прийняла оскільки з 2017 року проживала разом з ОСОБА_2 на час відкриття спадщини за адресою її реєстрації: АДРЕСА_1 . Однак, звернувшись до державного нотаріуса Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину на квартиру за законом після смерті ОСОБА_2 , їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки нотаріусом було встановлено, що спадкоємиця на день смерті спадкодавиці була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та мешкала з 2017 року зі спадкодавицею, яка була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Тому, заявниця і звернуласядо судуз даноюзаявою провстановлення фактупроживання зіспадкодавицею неменш якп`ять роківдо часувідкриття спадщини.

Заявниця ОСОБА_1 до суду не прибула, проте надала заяву про розгляд справи без її участі у якій повністю підтримала заявлені нею вимоги та просила їх задовольнити.

Від заінтересованої особи: Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області надійшла заява про розгляд справи за відсутністю державного нотаріуса Степанець О., рішення по справі просила постановити на розсуд суду.

Від заінтересованої особи: Територіальної громадив особіПервомайської міськоїради Лозівськогорайону Харківськоїобласті до суду надійшла заява з проханням розглянути справу у відсутність представника заінтересованої особи, при ухваленні рішення покладаються на розсуд суду.

Оскільки заявниця та заінтересовані особи у судове засідання не з`явилися, подавши заяви про розгляд справи у їх відсутність, тому відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши заяву, дослідивши та проаналізувавши письмові матеріали справи, встановив такі обставини та відповідні до них правовідносини: ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 09 січня 2023 року (а.с.10), яка до дня своєї смерті постійно мешкала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить довідка Відділу реєстрації місця проживання фізичних осіб Виконкому Первомайської міської ради Харківської області від 21.08.2023 року за № 4489 (а.с.12) та разом зі спадкодавицею ОСОБА_2 за цією адресою з 2017 року мешкала заявниця ОСОБА_1 , як вбачається з акту КП «Жилсервіс» Первомайської міської ради Харківської області від 04.03.2023 року за № 321, складеним майстром ОСОБА_3 , економістом по ДПР ОСОБА_4 зі слів сусідів ОСОБА_5 ОСОБА_6 (а.с.11). Після смерті ОСОБА_2 , залишилася спадщина. Звернувшись до державного нотаріуса Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину на квартиру за законом після смерті ОСОБА_2 , їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії оскільки нотаріусом було встановлено, що спадкоємиця на день смерті спадкодавиці була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , а спадкодавиця була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, заявниці було рекомендовано звернутися до суду із заявою про встановлення юридичного факту, а саме факту проживання зі спадкодавицею не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.16). Наразі, заявниця не може оформити свої спадкові права, так як нотаріус не має можливості безспірно встановити факт проживання однією сім`єю зі спадкодавицею - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з ОСОБА_1 , оскільки зареєстрована вона була за іншою адресою ніж спадкодавиця. Тому, факт проживання однією сім`єю має бути встановлений винятково за рішенням суду.

Враховуючи вищенаведене, суд не може ставити під сумнів факт проживання заявниці зі спадкодавицею однією сім`єю і вважає його беззаперечним, а встановлення цього факту необхідно для оформлення заявницею її спадкових прав. Вимоги заявниці законні, обґрунтовані та у повному обсязі підтверджені доказами.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання ( ч.1 ст. 316 ЦПК).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 247, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 293, 294, 315 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заявлені вимоги ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Первомайська державна нотаріальна контора Харківської області, Територіальна громада в особі Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 проживала однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини разом з ОСОБА_2 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Сторони можуть оскаржити рішення до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня оголошення рішення.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Первомайськадержавна нотаріальнаконтора Харківськоїобласті місцезнаходження: 64102, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, 1/2 м-н., б. 7, прим. 1-2.

Заінтересована особа: Територіальна громада в особі Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області місцезнаходження: 64102, Харківська область, м. Первомайський, проспект Незалежності, б.

Суддя: С. В. Библів

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118543620
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —632/237/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні