Рішення
від 23.04.2024 по справі 715/1051/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/1051/24

Провадження № 2-о/715/132/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Цуренка В.А.

секретар судового засідання Оршевська С.М.

за участю заявника: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в смт. Глибока в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Сучевенська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту родинних відносин, вказавши в заяві, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_4 у віці 89 років, про що у виконавчому комітеті Корчівецької сільської ради Глибоцького району Чернівецької області складено відповідний актовий запис 25.09.2018 року за №15.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати - ОСОБА_5 у віці 90 років, про що у виконавчому комітеті Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області складено відповідний актовий запис 07.07.2021 року за № 74.

За життя мати склала заповіт, згідно якого все своє майно і всі права, які вона матиме на момент смерті, заповіла - ОСОБА_1 .

Спадкоємцями за законом першої черги після смерті ОСОБА_5 є: ОСОБА_1 її син - заявник, та її доньки (заінтересовані особи): ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Після смерті матері відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 0,47 га в с. Корчівці Чернівецького району Чернівецької області, яка належала матері на праві власності згідно Державного акту на право приватної власності на землю.

З метою оформлення спадкових прав заявниця звернулася до приватного нотаріуса Бреславської-Стратой В.О. з відповідною заявою щодо прийняття і оформлення спадщини. Однак, отримати свідоцтво про право на спадщину заявник не має змоги у зв`язку з наявністю відмінностей у написанні імені матері у різних документах.

Зокрема, у свідоцтві про смерть, заповіті, державному акті мати зазначена - « ОСОБА_5 », а у свідоцтві про народження заявника - « ОСОБА_5 ». Крім того, у свідоцтві про народження заявника міститься виправлення по-батькові матері і вище вказані невідповідності у документах, унеможливлюють встановлення факту родинних стосунків між заявником та спадкодавцем у позасудовому порядку.

З метою підтвердження факту, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є однією і тією ж особою, на що заявник отримав відповідну довідку в сільській раді. Однак, для оформлення спадкових прав вказана довідка до уваги нотаріусом не приймається та роз`яснено про необхідність встановити вказаний факт у судовому порядку.

Тому просить суд, ухвалити рішення, яким встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , як між сином та матір`ю.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтвердив обставини викладені в заяві, просив суд задовольнити її в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте направив до суду заяву, просить суд справу розглянути без участі їх представника.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, однак подали до суду заяви, у яких зазначили, що вимоги заявника визнають повністю та просять суд справу розглянути у їхній відсутності.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, дійшов висновку, що вимоги заяви обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 і його батьком зазначений « ОСОБА_4 », а матір`ю зазначена « ОСОБА_5 ».

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 25.09.2018 року підтверджується, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Корчівці Глибоцького району Чернівецької області.

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 07.07.2021 року підтверджується, що ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Корчівці Глибоцького району Чернівецької області.

Відповідно до заповіту від 29.07.2019 року посвідченого головою Корчівецької сільської ради Глибоцького району Чернівецької області ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 заповіла все своє майно ОСОБА_1 .

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судовому засіданні підтвердили обставини, що викладені в заяві.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки надає можливість належним чином оформити спадкові права.

На пiдставi викладеного, ст.ст. 1216-1223, 1258, 1261, 1268 ЦК України, керуючись ст. 4-13,19,76-81,89,259,263-265,293,315 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що: ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Корчівці Глибоцького району Чернівецької області була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який проживає с. Корчівці Чернівецького району Чернівецької області.

Повний текст судового рішення виготовлено 23 квітня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118543808
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —715/1051/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні