Ухвала
від 23.04.2024 по справі 473/2084/24
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/2084/24

Номер провадження 1-кс/473/549/2024

У Х В А Л А

іменем України

"23" квітня 2024 р. Слідчий суддя Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м.Вознесенська Миколаївської області клопотання дізнавача СД Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Вознесенської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів за кримінальним провадженням, внесеним до ЄРДР за №12024153190000100,

встановив:

До суду надійшло клопотання дізнавача СД Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Вознесенської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтоване тим, що 18.04.2024 до чергової частини Вознесенського РУП ГУНП з заявою звернувся ОСОБА_5 про те, що 16.04.2024 невідома особа, під приводом продажу мобільних телефонів в інтернет - магазині " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", використовуючи номер мобільного телефону НОМЕР_1 , заволоділа грошовими коштами ОСОБА_5 в сумі 9588 грн., які останній перерахував в якості передплати через мобільний додаток ІНФОРМАЦІЯ_2 , на банківську картку " ІНФОРМАЦІЯ_3 " номер НОМЕР_2 , після чого зв`язок з продавцем припинився та замовлений товар так і не надійшов.

19.04.2024 року відомості про вчинення даного кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024153190000100 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Допитаний в якості потерпілого ОСОБА_5 повідомив, що 16.04.2024 невідома особа, під приводом продажу мобільних телефонів в інтернет - магазині " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", використовуючи помер мобільного телефону НОМЕР_1 , заволоділа грошовими коштами ОСОБА_5 в сумі 9588 грн., які останній перерахував в якості передплати через мобільний додаток ІНФОРМАЦІЯ_2 на банківську картку " ІНФОРМАЦІЯ_3 " номер НОМЕР_2 , після чого зв`язок з продавцем припинився та замовлений товар так і не надійшов.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що особа-шахрай телефонував потерпілому з абонентського номеру НОМЕР_1 , який належить до оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Відомості, які містяться в оператора мобільного зв`язку, доступ до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Зазначена інформація може бути використана як доказ у кримінальному провадженні № 12024153190000100.

Іншими способами встановити відомості щодо причетності вказаних вище осіб до скоєння кримінального проступку неможливо, оскільки гака інформація перебуває лише в оператора телекомунікації.

В судове засіданні дізнавач ОСОБА_3 не з`явився. Надав суду заяву, згідно якої клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів просить розглядати у його відсутність та задовольнити його.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в судове засідання не з`явився, про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до наступного.

Так, згідно з ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч.2 ст.131 КПК України передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до положень п.7 ч.1 ст. 162 КПК України інформація, яка знаходиться в операторів телекомунікацій про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, отримання послуг, їх тривалість, зміст, маршрути передавання тощо, відноситься до охоронюваної законом таємниці та порядок доступу до неї регулюється положеннями ч.5 та 6 ст. 163 КПК України.

У відповідності до вимог ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

При цьому, сторона кримінального провадження в вищевказаному клопотанні повинна довести наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч.5ст. 163 КПК України).

Згідно ч. 1 ст.38 КПК України органами досудового розслідування є органи, що здійснюють досудове слідство і дізнання. Частиною 1 ст.40-1 КПК України, передбачено, що дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч.6ст.163 КПК України).

Таким чином, оскільки в судовому засіданні доведено, що одержання доступу до речей і документів, зазначених у клопотанні, надасть можливість використати вказану інформацію самостійно або в сукупності з іншими доказами як доказ у кримінальному провадженні, а також неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, клопотання дізнавача підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.162, 163, 164, 372 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання дізнавача СД Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Вознесенської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів за кримінальним провадженням, внесеним до ЄРДР за №12024153190000100 - задовольнити.

Надати дозвіл групі дізнавачів СД Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області - ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , на тимчасовий доступ до інформації до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення та які знаходяться в оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , тобто отримання:

- роздруківки з`єднань з наданням: виду, дати, часу, тривалості з`єднання, номера абонента «А» та номера абонента «Б», ІМЕІ абонента «А», ІМЕІ абонента «Б», LАС, CID, азимут базової станції і адреси розташування базових станцій, з яких виходив на зв`язок власник абонентських номерів НОМЕР_1 , за період з 00 год. 00 хв. 16.04.2024 по 00 год. 00 хв. 23.04.2024.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого судового засідання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118544722
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів за кримінальним провадженням, внесеним до ЄРДР за №12024153190000100

Судовий реєстр по справі —473/2084/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні