Рішення
від 22.04.2024 по справі 501/3764/23
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 22.04.2024

Справа № 501/3764/23

2/501/501/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року Іллічівський міський суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Пушкарського Д.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Тимко М.Л.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в приміщенні Іллічівського міського суду Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (третя особа служба у справах дітей виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

До Іллічівського міського суду Одеської області звернулась ОСОБА_1 з позовом в якому (з урахуванням змін та уточнень в остаточній редакції), просить:

- позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- стягувати аліменти з ОСОБА_2 на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/3 частини від усіх видів заробітку (доходів), але не менш, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, на кожну дитину до досягнення ними повноліття, на користь закладу або осіб де будуть виховуватись діти.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що відповідач самоусунулась від виховання та утримання своїх дітей, не цікавиться їх життям та розвитком, станом здоров`я, матеріальної допомоги на утримання дітей не надає. Відповідач не має постійного місця проживання, не працює, зловживає алкогольними напоями, веде асоціальний спосіб життя (а.с.1-4, 76-77).

Позивач надала заяву в якій просить розгляд справи провести без її участі, позов підтримує в повному обсязі, просить задовольнити заявлені вимоги (а.с.82).

Відповідач в судове засідання не з`явилась, була повідомлена належним чином про день, час та місце розгляду справи (а.с.77,84), про причини неявки не сповістила, відзив на позов не надала.

Представник служби у справах дітей в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с.81).

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвами про народження (а.с.9,10,11).

Відомості про батьків при реєстрації народження малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , внесено згідно з частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України.

Згідно наказів №19, №20 та №21 від 14.09.2022 (а.с.52-54) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з жовтня 2022 року перебували на обліку в службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеської області як діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, у зв`язку з тим, що мати дітей не виконує свої батьківські обов`язки.

Мати ОСОБА_2 не має постійного місця проживання, не працює, утриманням та вихованням доньок не займається, не приймає участі в житті дітей, самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків щодо дітей, веде асоціальний спосіб життя, зловживає алкогольними напоями. Крім того, ОСОБА_2 страждає від психічних розладів, але від обстеження та лікування ухиляється.

За інформацією Чорноморської спеціальної школи Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та Малодолинського закладу загальної середньої освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області протягом навчання в учбових закладах ОСОБА_3 та ОСОБА_4 систематично пропускали заняття, приходили до школи в брудному одязі з неприємним запахом, скоювали крадіжки. ОСОБА_2 постійно змінювала місце проживання, не надавала можливості обстежити умови проживання дітей, зловживала алкогольними напоями, участі в шкільному житті доньок не приймала, успіхами не цікавилась (а.с.39,46).

За інформацією відділу поліції №1 Одеського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції в Одеській області, на ОСОБА_2 неодноразово складалися адміністративні протоколи за неналежне виконання батьківських обов`язків, вона часто залишала дітей із сторонніми особами (а.с.44).

Спеціалістом служби у справах дітей з ОСОБА_2 проводилися профілактичні бесіди щодо необхідності змінити ставлення до виконання батьківських обов`язків. Під час відвідування сім`ї ОСОБА_2 умови проживання дітей були незадовільні, в орендованому житлі була повна антисанітарія, відсутня їжа, діти не мали одягу за сезоном та шкільного приладдя. Мати дітей неодноразово була попереджена про наслідки неналежного виконання батьківських обов`язків, про що були складені відповідні акти обстеження житлово-побутових умов сім`ї (а.с.55,59).

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ОСОБА_2 в телефонній розмові повідомила, що не бажає більше опікуватися дітьми, втратила над ними контроль, дітьми фактично займалися сусіди та господар орендованого житла (а.с.65).

16.09.2022 на території Чорноморської міської територіальної громади були виявлені ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_3 , у відповідності до акту органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров`я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства внутрішніх справ України від 17 грудня 2013 року №1095/1239, діти були тимчасово влаштовані до інфекційного відділення КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради (а.с.49,50,51).

Враховуючи, що місце перебування ОСОБА_2 було невідоме та зв`язатися з нею було неможливо ОСОБА_8 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 як діти, що залишилися без батьківського піклування, 20.09.2022 року були передані службою у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області в сім`ю бабусі ОСОБА_9 , яка забрала їх до місця свого постійного проживання в м.Бодрум, Туреччина.

В липні 2023 року ОСОБА_2 повернула дітей в Україну, так як бабуся відмовилася ними займатися.

З вересня 2023 року малолітні ОСОБА_4 та ОСОБА_3 тимчасово проживають в сім`ї своєї старшої сестри ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , так як після повернення в Україну мати їх покинула.

ОСОБА_3 надала заяву, в якій зазначила, що вона мешкає у сім`ї сестри ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у зв`язку з тим, що мати ОСОБА_2 не займається її вихованням та утриманням. Дар`я згодна, щоб мати позбавили батьківських прав щодо неї (а.с.42).

Спеціалістом служби у справах дітей було проведено опитування малолітньої ОСОБА_4 та встановлено, що дитина проживає разом з сестрами ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , мати участі в їх житті не приймає, вихованням та утримання займається старша сестра ОСОБА_8 (а.с.43).

ОСОБА_2 звернулася до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області з заявою, в якій зазначила, що вона згодна з позбавленням її батьківських прав щодо доньок ОСОБА_1 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с.40).

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування батьківськими обов`язками щодо виховання і утримання малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , їх матір`ю ОСОБА_2 , так як вона повністю самоусунулась від виконання батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток своїх дітей, не забезпечує їм необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання. Відношення ОСОБА_2 до життя та здоров`я дітей наражає їх на постійну небезпеку.

Згідно висновку №321 від 13.11.2023 (а.с.36-38), виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Ст.141 СК України передбачає, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Ч.1 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ст.164 ч.1 п.2 Сімейного Кодексу України батько або мати можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання обов`язків щодо виховання, утримання та розвитку дитини.

В п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» зазначається, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Враховуючи, що відповідач ухиляється від виконання обов`язків щодо виховання, утримання та розвитку своїх дітей, то суд дійшов висновку, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Також підлягають задоволенню вимоги про стягнення з відповідача аліментів на утримання дітей, оскільки у відповідності зі ст.ст.180, 183 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. У разі спору розмір аліментів визначається судом. За рішенням суду кошти на утримання дитини присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ч.1 ст.191 СК України передбачає, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Враховуючи, що позивача, на підставі п.14 ч.2 ст.3 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору, - звільнено, то з відповідача на користь держави також слід стягнути судовий збір в розмірі 2147,20 грн.

Керуючись ст.ст.263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (третя особа служба у справах дітей виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно її малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягувати щомісячно з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти на утримання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частини від усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку, починаючи з 15 вересня 2023 року і до повноліття дітей, на користь закладу або осіб, де будуть виховуватись діти.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 2147,20 грн.

Відповідно до ст.430 ЦПК України допустити негайне виконання судового рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118550178
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —501/3764/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні