Рішення
від 23.04.2024 по справі 682/694/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/694/24

Провадження № 2/682/350/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року

Славутський міськрайонний суд

Хмельницької області у складі:

головуючої судді Мотонок Т.Я.

за участю секретаря судових засідань Мелашенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 682/694/24 за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Маринюк Сергій Олександрович, до Улашанівської сільської ради, про визнання права власності на майно будинковолодіння,

в с т а н о в и в:

11.03.2024 року до суду надійшов позов ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Маринюк С.О., до Улашанівської сільської ради, про визнання права власності на майно будинковолодіння.

В обгрунтування позовних вимог зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік ОСОБА_1 ОСОБА_2 , після смерті якого в нотаріальній конторі заведена спадкова справа № 271/2016. ОСОБА_2 на день своєї смерті був власником житлового будинку з надвірними будівлями, що розташовані по АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла його дружина, позивачка ОСОБА_1 , однак свідоцтво про право на спадщину на зазначений будинок не може отримати, так як правовстановлюючий документ на будинок відсутній та державна реєстрація не проводилась. За життя спадкодавець набув у власність житловий будинок по АДРЕСА_1 , але право власності у встановленому законом порядку не оформив та не зареєстрував. За таких обставин позивач та її представник звернулись до суду та просили: визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно будинковолодіння з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою суду від 12.03.2024 року у даній справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання на 25.03.2024.

25.03.2024 підготовче провадження у даній справі закрито та призначено розгляд у відкритому судовому засіданні на 23.04.2024.

23.04.2024 в призначений час учасники справи до суду не з`явились.

Від представника позивача, адвоката Маринюка С.О., надійшла заява про підтримання позовних вимог та про розгляд справи за його із позивачкою відсутності.

Від Улашанівської сільської ради надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, приймаючи до уваги заяви сторін по справі, дослідивши надані докази, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , чоловік позивачки ОСОБА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 4, 5).

За даними довідки Миньковецького старостинського округу № 11.06-15/414 від 09.10.2023, після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в управління спадковим майном вступила ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: доглядала за спадковим будинком, взяла речі та документи померлого на зберігання, обробляла присадибну ділянку (а.с. 20). Згідно записів в погосподарській книзі за 2001-2005 роки, власником будинку АДРЕСА_1 , був ОСОБА_2 . В даному будинку зареєстрована та проживає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 21).

Згідно технічного паспорту, житловий будинок АДРЕСА_1 має загальну площу 70,8 кв.м., за вказаною адресою також розташовані надвірні будівлі: хлів та хлів-прибудова (а.с. 8-12).

Із матеріалів спадкової справи слідує, що позивач ОСОБА_1 є єдиною спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 за законом. Інших спадкоємців немає. Однак, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документу на житловий будинок АДРЕСА_1 , позивачу неможливо видати свідоцтво про право на спадщину за законом на вказане майно та рекомендовано звернутися до суду із позовом про визнання права власності на спадкове майно (а.с. 23).

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст.ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Також у відповідності до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як видно із матеріалів справи, на даний час позивач позбавлена можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку.

Як зазначено в пункті 3.1 Листа Вищого спеціалізованого суду Ураїни з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Відповідно до ст. 67 Закону України «Про нотаріат», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, котрий має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок після смерті чоловіка ОСОБА_2 , суд, беручи до уваги, що позивач згідно вимогами ЦК України прийняла спадщину, вважає що її позовні вимоги щодо визнання за нею в порядку спадкування права на житловий будинок ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4-13, 17, 18, 263, 265, 273 ЦПК України, ст.ст. 1218, 1223, 1268, 328, 392 ЦК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: с. Миньківці, Шепетівський район, Хмельницька область, ІПН: НОМЕР_2 ) право власності на спадкове майно будинковолодіння з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Суддя Мотонок Т. Я.

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118551620
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно будинковолодіння

Судовий реєстр по справі —682/694/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні