Рішення
від 23.04.2024 по справі 522/2741/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/2741/23

Провадження №2/522/1175/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року Приморський районний суд м. Одеси:

у складі: головуючої - судді Ковтун Ю.І.,

за участі секретаря Лахматової С.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Одесіцивільну справуза позовом Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м. Одеси надійшла позовна заява Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» до ОСОБА_1 , в якій просить: стягнути з ОСОБА_1 на користь Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» суму заборгованості за надані послуги по Договору про винайм готельного номеру народним депутатом України в розмірі 160550,00 грн., а також стягнути судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що 02.09.2019 між Державним підприємством «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» та ОСОБА_1 (як з народним депутатом України ІХ скликання) укладено договір про винайм готельного номеру 0810 № 035. Позивач неодноразово шляхом направлення відповідних листів відповідачу просив його погасити наявну заборгованість. Проте заборгованість погашено не було.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 07 квітня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовною заявою Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України». Розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження.

У судових засіданнях 09.08.2023 та 19.12.2023 представник позивача адвокат Пальчик В.Л. позов підтримав та просив його задовольнити.

Представник відповідача адвокат Овсяніченко О.В. у судових засіданнях позов не визнала та пояснила, що відповідач не заперечує факт користування готельним номером, проте заперечує проти суми заборгованості. Відповідач не пам`ятає коли саме він проживав у готельному номері, однак стверджує про проведення повної оплати. Зазначила, що доказів сплати відповідачем за проживання в готельному номері наразі немає, оскільки не зрозуміло за який період їх слід надати.

У судове засідання призначене на 14.03.2024 сторони не з`явилися, про розгляд справи судом повідомлені належним чином, причина неявки суду не відома.

Враховуючи що представники сторін у судових засіданнях, висловили свою позицію щодо заявленого позову, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників справи за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалося.

Відповідно дост. 268 ЦПК Українидатою складання повного тексту рішення є23 квітня 2024 року.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено,що 02.09.2019року міжДержавним підприємством«Готельний комплекс«Київ» Управліннясправами АпаратуВерховної РадиУкраїни» (Виконавець)та народнимдепутатам України ОСОБА_1 (Замовник) було укладено договір про винайм готельного номеру № 035.

Відповідно до п.1.1. Договору Виконавець на умовах і в порядку, що визначені цим Договором, надає Замовнику для винайму готельний номер, а саме: передає у строкове платне користування готельний номер категорії однокімнатний одномісний стандарт (окреме вмебльоване приміщення, що складається з однієї кімнати обладнаної для тимчасового проживання) (далі - готельний номер) за адресою: АДРЕСА_1 , а Замовник повинен оплатити вартість винайму готельного номеру на умовах цього Договору (далі - послуги).

Відповідно до п.2.1. Договору ціна Договору - визначена вартість винайму готельного номера Виконавця за добу проживання народного депутата України, яка становить 650,00 (шістсот п`ятдесят гривень нуль копійок), у тому числі ПДВ - 108,33 (сто вісім гривень тридцять три копійки) та вступає в дію за умови прийняття в установленому порядку позитивного рішення Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо надання відповідної компенсації Замовнику за винайм готельного номеру Виконавця відповідно до статті 35 Закону України «Про статус народного депутата України».

Платежі за поточний місяць надання послуг здійснюються Замовником протягом місяця, але не пізніше 15 (п`ятнадцятого) числа, шляхом сплати Замовником готівкових/безготівкових коштів у національній валюті України до каси/на поточний рахунок в банку Виконавця, або іншим способом. Сплата засвідчується розрахунково-касовим документом (п. 2.4. Договору).

Відповідно до п.3.2.1. Замовник зобов`язується своєчасно та в повному обсязі сплачувати Виконавцеві плату за надання послуг в порядку та строки, визначені цим Договором.

Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами та діє протягом п`яти років, але не більше, ніж на строк повноважень Замовника, визначених статтями 76 та 81 Конституції України (п. 4.1. Договору) (а.с.77 80).

04.05.2022 Державним підприємством «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» було направлено відповідачу ОСОБА_1 лист № 15/5/15-19, яким було повідомлено про існування непогашеної заборгованості за винайм готельного номеру за лютий, березень та квітень 2022 року у розмірі 111250,00 грн. (а.с. 21).

26.05.2022 Державним підприємством «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» було направлено відповідачу ОСОБА_1 лист № 15/5/15-56, яким було повідомлено про існування заборгованості за винайм готельного номеру у розмірі 150000,00 грн. (а.с. 22).

16.09.2022 Державним підприємством «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» було направлено відповідачу ОСОБА_1 лист № 15/5/15-116, яким було повідомлено про існування заборгованості за винайм готельного номеру у розмірі 139100,00 грн. (а.с. 23).

04.11.2022 Державним підприємством «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» на адресу відповідача було направлено лист № 15/5/16-83, яким було повідомлено про те, що на момент припинення дії Договору, тобто станом на 03.11.2022 існує непогашена накопичена заборгованість перед підприємством у розмірі 169443,00 грн., а саме 160550,00 грн. за послуги проживання та 8893,00 грн. за послуги харчування (а.с. 24, 25).

Як слідує з акту звіряння взаємних розрахунків за період 01.01.2022 22.11.2022 між Державним підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» і ОСОБА_1 за договором про винайм готельного номеру народним депутатом України № 035 від 02.09.2019 у ОСОБА_1 (з врахуванням часткової оплати у розмірі 58500,00 грн.) наявна заборгованість у розмірі 160550,00 грн. Акт звірки ОСОБА_1 не підписаний (а.с. 26).

Згідно ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі статтями 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статей 626-628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Сторони є вільними в укладенні договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно з вимогамист. 629 ЦК Українидоговір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно дост. 610 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1ст. 759 ЦК Україниза договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно зч.1,5ст.762ЦК України за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до статті 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений термін його виконання, то воно підлягає виконанню у цей термін.

Частина 1 статті 612 ЦК України встановлює, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ст.80ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч.1 та ч.6 ст.81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення.

Згідно із частиною п`ятою статті 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Обґрунтованість позовних вимог підтверджується зібраними у справі доказами, існування заборгованості за винайм готельного номера у розмірі 160550,00грн.

Відповідачем не спростовано наявність зазначеної заборгованості, доказів її погашення суду не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Крім того, на підставіст. 141 ЦПК Україниз відповідача підлягають стягненню на користь позивача понесені останнім судові витрати у виді судового збору в розмірі 2684,00 грн.

Керуючисьст.ст. 10-13,81, 89, 141,258, 259, 263 - 265, 268, 273 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» (код ЄДРПОУ 03539018) суму заборгованості за надані послуги по Договору про винайм готельного номеру народним депутатом України в розмірі 160550,00 (сто шістдесят тисяч п`ятсот п`ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Державного підприємства «Готельний комплекс «Київ» Управління справами Апарату Верховної Ради України» (код ЄДРПОУ 03539018) судовий збір у розмірі 2684,00 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення суду складено 23 квітня 2024 року.

Суддя Ю.І. Ковтун

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118551859
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —522/2741/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ковтун Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні