Рішення
від 17.04.2024 по справі 922/4695/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.04.2024м. ДніпроСправа № 922/4695/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бєлік В.Г. за участю секретаря судового засідання Голігорової Т.І., розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "ХАРКІВМІСЬКГАЗ", м. Харків

до Товариства з додатковою відповідальністю "Салтівский хлібзавод", м. Дніпро

про стягнення заборгованості за договором розподілу природного газу у розмірі 349 084,40 грн.

Представники:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ПРОЦЕДУРА:

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківміськгаз" (Позивач) звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення з Товариства з додатковою відповідальністю "Салтівський хлібзавод" заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу за лютий-липень 2023 у розмірі 349 084,40 грн.

Також просить суд покласти на відповідача судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 5 236,27 грн.

Ухвалою Господарського суду Господарського суд Харківської області від 13.11.2023 вказана позовна заява з додатками, на підставі ст.ст. 27, 31 Господарського процесуального кодексу України направлена до Господарського суду Дніпропетровської області за територіальною підсудністю.

07.12.2023 позовні матеріали Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківміськгаз" до Товариства з додатковою відповідальністю "Салтівський хлібзавод" про стягнення 349 084,40 грн. надійшли до Господарського суду Дніпропетровської області.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 11.12.2023 позовну заяву залишено без руху та запропоновано позивачу протягом десяти днів з дня вручення ухвали суду від 11.12.2023 усунути недоліки позовної заяви , а саме:

- надати докази про наявність або відсутність електронного кабінету у Позивача та Відповідача;

- надати докази направлення відповідачу на належну адресу (49000, м. Дніпро, вул. Грушевського Михайла, буд. 59А) копії позовної заяви з усіма додатками у відповідності до кількості аркушів, які подані заявником до позовної заяви з якою заявник звернувся до суду та зазначенням в описі номеру поштового відправлення та кількості аркушів кожного найменування, які позивач надіслав на адресу відповідача та розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий відправникові оператором поштового зв`язку або квитанцію про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету користувача (відповідача) ЄСІТС.

25.12.2023 від Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківміськгаз" через систему "Електронний суд" до Господарського суду Дніпропетровської області надійшло клопотання про усунення недоліків.

Таким чином позивачем вимоги ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 11.12.2023 виконано.

18.01.2024 через систему "Електронний суд" представник позивач направив до суду заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 19.01.2024 заяву представника позивача - Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "ХАРКІВМІСЬКГАЗ" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено.

У призначене підготовче судове засідання 24.01.2024 представники сторін не з`явилися.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 24.01.2024 підготовче судове засідання відкладено на 21.02.2024 о 11:30 год. та вирішено проводити в режимі відеоконференції за участю представника позивача.

У призначене підготовче судове засідання 21.02.2024 представник відповідача не з`явився, причини неявки суду невідомі.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 21.02.2024 продовжено строк розгляду підготовчого провадження до 03.04.2024 включно, підготовче судове засідання відкладено на 20.03.2024 о 10:30 год. та вирішено проводити в режимі відеоконференції за участю представника позивача.

У призначене підготовче судове засідання 20.03.2024 представник відповідача не з`явився, причини неявки суду невідомі.

У підготовчому судовому засіданні 20.03.2024, представником позивача зазначено, що ним було надано всі можливі та допустимі докази по справі.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.03.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 17.04.2024 о 10:30 год. в режимі відеоконференції, за участю представника позивача.

17.04.2024 від позивача до канцелярії суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника за наявними в матеріалах справи документами.

У призначене судове засідання 17.04.2024, з розгляду справи по суті, сторони не з`явилися.

Про розгляд справи відповідач повідомлявся рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою юридичною адресою, що підтверджується наявним у справі рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення, які повернулося до господарського суду з відміткою пошти "адресат відсутній за вказаною адресою".

Судом встановлено, що у відповідача відсутній електронний кабінет.

Отже, відповідач не скористався наданим йому законом правом подати письмові заперечення проти позову.

Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з частинами 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись, з ухвалами суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений ч.1 ст.251 Господарського процесуального кодексу України та ухвалами Господарського суду Дніпропетровської області не подав до суду відзиву на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

Станом на час винесення рішення по справі відзив на позовну заяву, клопотання щодо необхідності надання додаткового строку на підготовку своєї правової позиції у справі від відповідача до канцелярії суду не надходило.

Виходячи з викладеного, а також враховуючи достатність наявних у справі доказів, згідно із ст.165 ГПК України, суд вбачає за можливе розглянути справу по суті заявлених вимог за наявними у ній документами відповідно до вимог ч.2 ст. 178 вказаного нормативно-правового акту.

Справа згідно статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглядалася протягом розумного строку, у зв`язку із вжитими в Україні карантинними заходами та згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" введенню в Україні воєнного стану з 24 лютого 2022 року.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у судовому засіданні 17.04.2024 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

ПОЗИЦІЇ СТОРІН:

Позиція позивача

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх грошових зобов`язань за Договором розподілу природного газу, шляхом підписання заяви-приєднання № 42APKm5021-17 від 22.11.2017, а саме в частині вчасної та в повному обсязі сплати за надані позивачем послуги з розподілу природного газу.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Харківміськгаз є Оператором газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ), що діє на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, в межах території, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації АТ Харківміськгаз, виданої відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП, Регулятор) від 29.06.2017 № 842 (зі змінами внесеними постановою НКРЕКП від 07.06.2019 № 999).

Відповідно до п.2 гл.1 р. 1 Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП 30.09.2015 № 2494 (далі - Кодекс ГРМ), визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу.

Дія Кодексу ГРМ поширюється на Операторів газорозподільних систем, замовників доступу та приєднання до газорозподільної системи, споживачів, об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників.

Відповідно до пунктів 1, 2 гл.1 р. VI Кодексу ГРМ суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору розподілу природного газу. Доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2498 (далі - Типовий договір розподілу природного газу), в порядку, визначеному цим розділом.

Відповідно до п. 3, 4. 5 гл. 3 р. VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням ст. 633, 634, 641, 642 ЦК України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) с вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу (п. 7 гл. 3 р. VI Кодексу ГРМ.).

Відповідно до п. 1.3 Типового договору розподілу природного газу фактом приєднання споживача до умов цього договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір, зокрема, надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього договору та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Споживач природного газу (споживач) - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, об`єкти якої в установленому порядку підключені до/через ГРМ Оператора ГРМ, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу, з метою використання для власних потреб, зокрема в якості сировини, а не для перепродажу (п. 4 гл.1 р. І Кодексу ГРМ).

Між позивачем (АТ "Харківміськгаз" - Оператор ГРМ) та відповідачем (ТОВ Салтівський хлібзавод - споживач) було укладено договір розподілу природного газу (далі - договір), що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, шляхом підписання заяви-приєднання № 42АРКт5021-17 від 22.11.2017р. з додатком 4 Розрахунок втрат і витрат природного газу. Перелік точок комерційного обліку споживача.

Згідно з умовами договору, позивач зобов`язується надати відповідачу послугу з розподілу природного газу, а останній зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Відповідно до п.1 гл. 6 р. VІ Кодексу ГРМ та п.6.3. договору розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, що надається Оператором ГРМ за договором розподілу природного газу, здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Відповідно до п.2 гл.6 р. VІ Кодексу ГРМ річна замовлена потужність (за замовчуванням) об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ, виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою.

Розмір величини річної замовленої потужності для споживача, що не є побутовим, визначається Оператором ГРМ виходячи з наявних об`єктів, зазначених у заяві-приєднанні, що є додатком до договору розподілу природного газу.

Газовий рік - період часу, який розпочинається з першої газової доби жовтня поточного календарного року і триває до першої газової доби жовтня наступного календарного року (п. 4 гл.1 р. І Кодексу ГРМ),

Відповідно до п.2 гл.6 р.VІ Кодексу ГРМ Оператор ГРМ зобов`язаний до 12 жовтня щорічно за підсумками газового року проінформувати споживача про фактичний обсяг споживання природного газу всіма об`єктами споживача за попередній газовий рік та одночасно повідомити його, що зазначений обсяг споживання газу за замовчуванням споживача буде визначений як розмір річної замовленої потужності споживача на наступний календарний рік. У такому повідомленні Оператор ГРМ одночасно має зазначити про: величину річної замовленої потужності на поточний календарний рік; величину потужності, яка розрахована для щомісячної оплати споживачем у поточному календарному році; величину потужності, яка розрахована для щомісячної оплати споживачем у наступному календарному році; покази лічильника природного газу /інші дані, за якими було сформовано (станом на ЗО вересня поточного року) розмір річної замовленої потужності (за замовчуванням) на наступний календарний рік (для побутових споживачів).

Така інформація надається споживачеві шляхом розміщення її у платіжних документах (для побутових споживачів), особистих кабінетах споживача (за наявності), актах приймання-передачі природного газу (для споживачів, що не є побутовими).

Між сторонами по справі 30.09.2022 року був підписаний Акт приймання - передачі природного газу №ХРГ0094297, в якому була зазначена величина річної замовленої потужності на 2023 рік в розмірі 1353 040,26 м. куб, величина потужності, що розрахована для місячної плати у 2023 році складає 112 753,36 м.куб.

Відповідно до п.6.1., п.6.2. Договору оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється Споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем та є обов`язковим для Сторін з дати набрання чинності постановою Регулятора щодо його встановлення.

Постановою НКРЕКП від 22.12.2021 № 2772 встановлено тариф на послуги розподілу природного газу для АТ Харківміськгаз у розмірі 0,43 грн. за 1 м.куб. на місяць (без урахування ПДВ).

Згідно з п.6.4. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

З урахуванням зазначеного вище розміру річної замовленої потужності на 2023 рік щомісячний обсяг послуг розподілу для Боржника дорівнює 112 753,36 м.куб. Відповідно вартість послуги розподілу природного газу для Боржника на місяць складає: 0,43 грн. за 1 м.куб. на місяць 112 753,36 м.куб. на місяць.

Відповідно до п.9 гл.6 р.VІ Кодексу та п.6.8. Договору надання Оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу Споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між Сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

За час дії Договору Заявник належним чином виконував прийняті на себе, зобов`язання, надаючи послуги розподілу природного газу Боржнику. Зокрема, послуга розподілу природного газу, була надана Боржнику у лютому - липні 2023 року, що підтверджується Актами наданих послуг від 28.02.2023р. № ХРГ83003305, від 31.03.2023р. №ХГГ1932, від 30.04.2023р. №ХГГ4636, від 31.05.2023 №ХГГ7328, від 30.06.2023р. №ХГГ10183, від 31.07.2023 №ХГГ 12886, від 31.12.2022 №ХРГ82034110.

Вартість наданих послуг з розподілу природного газу у лютому - липні 2023 року складає 349 084,40 грн.

Акти наданих Споживачу послуг у лютому - липні 2023 року та рахунки на оплату заборгованості надіслані Боржнику 16.05.2023р. та 31.07.2023р. із супровідними листами від 15.05.2023 №03.1/279 та від 28.07.2023 №03.1/1173

Але, всупереч вимогам Кодексу ГРМ та Договору, Споживач не повернув Оператору ГРМ примірники Актів наданих послуг від 28.02.2023р. № ХРГ83003305, від 31.03.2023р. №ХГП932, від 30.04.2023р. №ХГГ4636, від 31.05.2023 №ХГГ7328, від 30.06.2023р. №ХГП0183, від 31.07.2023 №ХГП2886, від 31.12.2022 №ХРГ82034110 підписані уповноваженим представником Споживача, а також не надав у письмовій формі мотивовану відмову від підписання актів.

Тому Заявник надає копії Актів наданих послуг від 28.02.2023р. № ХРГ83003305, від 31.03.2023р. №ХГГ1932, від 30.04.2023р. №ХГГ4636, від 31.05.2023 №ХГГ7328, від 30.06.2023р. №ХГП0183, від 31.07.2023 №ХГГ12886, від 31.12.2022 №ХРГ82034110, підписаних з боку Заявника.

Станом на момент звернення до суду Боржник розрахунки за надані йому у лютому - липні 2023 року послуги з розподілу природного газу не здійснив, що і стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду за захистом свого порушеного права.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Згідно з ст.11 ЦК України договір є однією з підстав виникнення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, а норми ст. 629 ЦК України встановлюють, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ст. 174 ГК України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать, Відповідно до ст.173 ГК України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до п. 4 гл. 1 розд. I Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу - правочин, укладений між оператором газорозподільної системи та споживачем (у тому числі побутовим споживачем) відповідно до вимог цього Кодексу, згідно з яким оператор газорозподільної системи забезпечує цілодобовий доступ об`єкта споживача до газорозподільної системи для можливості розподілу природного газу.

Ст. 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За умовами ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

На підтвердження наданих послуг з розподілу природного газу АТ Харківміськгаз надало акти наданих послуг від 28.02.2023р. № ХРГ83003305, від 31.03.2023р. №ХГГ1932, від 30.04.2023р. №ХГГ4636, від 31.05.2023 №ХГГ7328, від 30.06.2023р. №ХГГ10183, від 31.07.2023 №ХГГ 12886, від 31.12.2022 №ХРГ82034110.

Відповідно до п.6.6. Договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється Споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка Оператора ГРМ. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться Споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Оплата здійснюється виключно грошовими коштами на поточний рахунок Оператора ГРМ. Дата оплати визначається датою, на яку були зараховані кошти на рахунок Оператора ГРМ.

Відповідач всупереч умовам Договору (п.6.6.) не здійснив ані попередню оплату, ані остаточний розрахунок до 10 числа місяця, наступного за звітним. Таким чином, станом на 01.09.2023 заборгованість Споживача за надані йому у лютому - липні 2022 року послуги з розподілу природного газу складає 349 084,40 грн.

Отже, сума заборгованості відповідача за розподіл природного газу за період лютий - липень 2023 року, становить 349 084,40 грн, яка відповідачем в установлений строк оплачена не була.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно ст. 76, 77 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідачем не надано суду та в матеріалах справи відсутні докази оплати наданих за договором послуг з розподілу природного газу в сумі 349 084,40 грн.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Ч. 1 ст. 625 ЦК України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

У зв`язку з цим, суд вважає позовні вимоги про стягнення з відповідача 349 084,40 грн заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу за лютий-липень 2023 року законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Щодо судового збору

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача і стягненню на користь позивача підлягають 5 236,27 грн витрат по сплаті судового збору.

Керуючись статтями 2, 3, 20, 73 - 79, 86, 91, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Салтівський хлібзавод" (49000, м. Дніпро, вул. Грушевського Михайла, буд. 59А, код ЄДРПОУ 41659659) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківміськгаз" (61004, м. Харків, вул. Москалівська, буд. 57/59, код ЄДРПОУ 03359552) заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу за лютий-липень 2023 у розмірі 349 084,40 грн. , а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 5 236,27 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано - 23.04.2024.

Суддя В.Г. Бєлік

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118553412
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —922/4695/23

Судовий наказ від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні