Рішення
від 23.04.2024 по справі 904/604/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.04.2024м. ДніпроСправа № 904/604/24Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Золотарьової Я.С., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) представників сторін, справу:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОСПЕЦТРАНС", м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМПУЛЬС-КОМПАНІ", м. Дніпро

про стягнення заборгованості у розмірі 37 333,40 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОСПЕЦТРАНС" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМПУЛЬС-КОМПАНІ" і просить суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 37 333,40 грн та судові витрати.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 19.02.2024 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків.

В межах строків, передбачених частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, 22.02.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОСПЕЦТРАНС" усунулo недоліки.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 23.02.2024 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у ній матеріалами.

Ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 23.02.2024 доставлена в електронний кабінет відповідача 23.02.2024, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа (арк.с.45).

Так, справа розглядається за наявними в ній матеріалами, визнаними судом достатніми, в порядку статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України, суд прийняв рішення по справі у нарадчій кімнаті.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

В обґрунтування позову позивач зазначає, що відповідач поставлений позивачем товар не оплатив, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість за отриманий від позивача за видатковими накладними товар на суму 37 333, 40 грн.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

У період з 01.08.2021 року по 14.09.2021 року, Товариством з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОСПЕЦТРАНС" було поставлено Товариству з обмеженою відповідальністю "ІМПУЛЬС-КОМПАНІ" пісок, згідно видаткових накладних:

1. Видаткова накладна №228 від 01 серпня 2021 р. на суму 13 000,00 грн. з урахуванням ПДВ у розмірі 2166,67 грн.;

2. Видаткова накладна №229 від 02 серпня 2021 р. на суму 6500,00 грн. з урахуванням ПДВ у розмірі 1083,33 грн.,

3. Видаткова накладна №306 від 09 вересня 2021 р. на суму 13 000,00 грн. з урахуванням ПДВ у розмірі 2166,67 грн.,

4. Видаткова накладна № 336 від 14 вересня 2021 р. на суму 4833,40 грн з урахуванням ПДВ у розмірі 805,57 грн.

Відповідно до вищенаведених документів, загальна вартість поставленого позивачем відповідачу товару складає 37 333, 40 грн.

Відповідно до статті 222 Господарського кодексу України позивач направив відповідачу від 24.07.2023, в якій вимагав сплати відповідачем суму поставленого ним товару протягом 7 календарних днів з моменту отримання даної претензії.

Станом на час розгляду справи, доказів оплати заборгованості сторонами до матеріалів справи не надано.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частиною 1 статті 11 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до частини 1 статті 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з частиною 1 статті 181 Господарського кодексу України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Згідно з частиною другою статті 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Дії сторін (поставка та прийняття товару) свідчать про виникнення між ними правовідносин поставки.

Відтак, між позивачем та відповідачем укладено договір поставки у спрощений спосіб.

Щодо виконання договору поставки сторонами

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Позивачем виконано договір поставки та поставлено товар відповідачу на загальну суму 37 333, 40 грн.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (стаття 530 Цивільного кодексу України).

Оскільки, позивач звертався до відповідача з вимогою, в якій вимагав сплати відповідачем поставлений ним товару протягом 7 календарних днів з моменту отримання даної претензії, тому, строк оплати поставленого товару у розмірі 37 333, 40 грн є таким, що настав.

Станом на час розгляду справи доказів оплати заборгованості у повному обсязі від представників сторін не надійшло. Товар було прийнято відповідачем без будь-яких зауважень щодо якості та кількості та не було повернуто позивачу.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 37 333, 40 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Щодо витрат на правничу допомогу

Відповідно до частини 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Частиною 3 статті 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

29 червня 2023 року між фізичною особою ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОСПЕЦТРАНС" укладено договір про надання юридичних послуг.

В порядку та на умовах, визначених цим Договором. Виконавець зобов`язується надати замовнику визначені цим Договором юридичні послуги щодо юридичних консультацій, аналізу наданих документів, складання позовної заяви до суду та захист інтересів в суді, що стосуються діяльності ТОВ "ДНІПРОСПЕЦТРАНС" (п.1.1 договору).

На підтвердження факту надання Виконавцем Замовнику послуг відповідно до умов цього Договору складається Акт надання послуг (п.1.2 договору).

За надані послуги Замовник виплачує Виконавцеві плату в розмірі: 5 250. 00 грн (п.4.1 договору).

Факт надання Послуг оформлюється Актом приймання-передачі послуг, який складається вдвох примірниках, підписується Виконавцем та передається Замовнику (п.4.2 договору).

Замовник здійснює оплату та цим Договором в безготівковій формі. Оплата здійснюється в два етапу: протягом трьох днів і моменту укладання даного Договору та по факту складання документів до суду рівними сумами. (п.5.1 договору).

Відповідно до платіжної інструкції № 229 від 29.06.2023 замовник сплатив ОСОБА_1 кошти у розмірі 5 250, 00 грн.

Вирішуючи питання про розподіл витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги адвокатом, суд враховує, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Суд не має право втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Водночас, для включення всієї суми гонорару та фактичних витрат у відшкодування за рахунок відповідача має бути встановлено, що такі витрати позивача були необхідними, а розмір є розумний, виправданий, що передбачено у статті 126 Господарського процесуального кодексу України та у статті 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Тобто, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості, пропорційності та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспівмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

Суд зазначає, що заявлений до стягнення розмір витрат на оплату послуг адвоката не є співмірним зі складністю справи та обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, тому стягнення адвокатських витрат у зазначеній позивачем сумі не відповідає критеріям розумності, співмірності та справедливості.

Так, справа не є складною, її розгляд відбувався у спрощеному порядку. При цьому суд зазначає, що позовну заяву було подано з недоліками, які спричинили винесення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи добросовісність, розумність, принципи співмірності та розумності судових витрат, складність цієї справи, у відповідності до частини 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, суд доходить висновку про можливість зменшення суму витрат на правову допомогу та стягнення з відповідача на користь позивача 3 733, 34 грн (10 % від суми позову), поклавши іншу частину витрат на позивача.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Згідно пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому, судовий збір у розмірі 3 028, 00 грн слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМПУЛЬС-КОМПАНІ" (вул. Василя Корнієнка, 72, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., Дніпровський р-н, 49024; ідентифікаційний код 39318031) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОСПЕЦТРАНС" (вул. Базова, буд. 8, Дніпро, 49127; ідентифікаційний код 38836258) грошові кошти у розмірі 37 333, 40 грн, витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 3 733, 34 грн та судовий збір у розмірі 3 028, 00 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя Я.С. Золотарьова

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118553516
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —904/604/24

Судовий наказ від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Рішення від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні