Ухвала
від 23.04.2024 по справі 905/2746/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

у справі про банкрутство

23.04.2024 Справа № 905/2746/16

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., за участі секретаря судового засідання Ісмаілової М.Я., розглянувши у судовому засіданні

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Транслом", м.Київ

про заміну сторони її правонаступником у справі

за заявою кредитора (заявника) Товариство з обмеженою відповідальністю Трансметко

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Балтика (ЄДРПОУ 30250625)

про банкрутство

Представники:

від кредитора АТ «Банк Кредит Дніпро» (в режимі відеоконференції): адвокат Левченко Ю.В.

від боржника: не з`явився

ліквідатор (в режимі відеоконференції): арбітражний керуючий Карауш Ю.В.

від ТОВ «Транслом»: не з`явився

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури знаходиться справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Балтика, повноваження ліквідатора виконує арбітражний керуючий Карауш Юлія Вікторівна.

05.03.2024 через систему "Електронний суд" до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Транслом", м.Київ б/н від 05.03.2024 про заміну сторони її правонаступником (з додатками). У поданій заяві заявник просить замінити кредитора Акціонерне товариство "Банк Кредит Дніпро" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Транслом".

Ухвалою від 06.03.2024 вказану заяву прийнято та призначено до розгляду в судовому засіданні 19.03.2024.

14.03.2024 через систему Електронний суд до суду надійшло клопотання АТ Банк Кредит Дніпро, в якому кредитор просить суд задовольнити заяву ТОВ Транслом про заміну кредитора.

18.03.2024 через систему "Електронний суд" до суду від ліквідатора надійшов відзив на заяву про заміну сторони її правонаступником. У поданому відзиві ліквідатор не заперечує щодо задоволення заяви ТОВ "Транслом" про заміну кредитора АТ Банк Кредит Дніпро на його правонаступника ТОВ "Транслом", як кредитора, вимоги якого забезпечені заставою майна боржника.

Також 18.03.2024 через систему "Електронний суд" від ТОВ "Транслом" надійшло клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи.

В судовому засіданні 19.03.2024 (в режимі відеоконференції) представник кредитора АТ Банк Кредит Дніпро надав усні пояснення щодо укладених банком договорів про відступлення прав вимог та заявив усне клопотання про необхідність часу для надання пояснень на поставлені судом запитання.

Ухвалою від 19.03.2024 розгляд заяви про заміну сторони її правонаступником відкладено на 09.04.2024.

08.04.2024 через систему "Електронний суд" до суду від АТ "Банк Кредит Дніпро" та ТОВ "Транслом" надійшли додаткові письмові пояснення.

Присутній (в режимі відеоконференції) представник кредитора АТ Банк Кредит Дніпро висловився по суті змісту додаткових письмових пояснень.

Ліквідатор зазначила, що позиція стосовно заяви про заміну сторони викладена письмово у відзиві на заяву, додаткові пояснення відсутні.

Ухвалою від 09.04.2024 розгляд заяви відкладено на 23.04.2024.

Присутні в судовому засіданні 23.04.2024 в режимі відеоконференції представник кредитора АТ «Банк Кредит Дніпро» та ліквідатор боржника підтримали раніше висловлену позицію.

Представник заявника ТОВ «Транслом» та представники інших учасників справи у судове засідання не з`явилися. Всі учасники у справі про банкрутство були своєчасно та належним чином повідомлені про місце, час та дату судового засідання.

З урахуванням викладеного учасники у справі про банкрутство мали достатньо часу для реалізації ними процесуальних прав, зокрема, права на висловлення своєї позиції щодо поданої ТОВ «Транслом» заяви про заміну кредитора його правонаступником.

Будь-яких заяв, клопотань тощо від інших учасників у справі про банкрутство щодо неможливості реалізації ними своїх процесуальних прав на подання відзиву, власної позиції (пояснень тощо) щодо заяви про заміну кредитора його правонаступником до суду не надходило.

Враховуючи належне повідомлення всіх учасників у справі про банкрутство про місце, час та дату судового засідання, відсутність встановлених перешкод у реалізації учасниками справи своїх процесуальних прав, з метою недопущення затягування розгляду питання щодо заміни кредитора його процесуальним правонаступником, суд дійшов висновку про розгляд заяви ТОВ Транслом про заміну кредитора його правонаступником за відсутності представників учасників справи та заявника, які не з`явилися.

Дослідивши заяву ТОВ Транслом про заміну кредитора його правонаступником та додані до неї документи, відзив ліквідатора, додаткові письмові пояснення ТОВ «Траснслом» та АТ «Банк Кредит Дніпро», заслухавши пояснення присутнього представника кредитора АТ «Банк Кредит Дніпро» та ліквідатора, суд зазначає наступне:

Подана ТОВ Транслом заява про заміну кредитора його правонаступником мотивована приписами статтей 52 ГПК України, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, які передбачають можливість та порядок заміни сторони у справі внаслідок процесуального правонаступництва.

В якості обґрунтування вимог зазначеної заяви заявник зазначає про те, що АТ «Банк Кредит Дніпро» відступив своє право вимоги до боржника ТОВ «Світ фінансів», яке в свою чергу відступило право вимоги ТОВ «Транслом», що підтверджується відповідними договорами відступлення права вимоги та актами приймання-передачі.

Суд зазначає, що для правонаступництва кредитора у справі про банкрутство застосовуватися спеціальна процесуальна норма яку містить Кодекс України з процедур банкрутства, яка підлягає переважному застосуванню щодо норм ГПК України, оскільки існує відмінність між регулюванням правонаступництва у справі про банкрутство, передбаченого статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства і процесуальним правонаступництвом, передбаченим статтею 52 ГПК України.

Згідно із статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства здійснюється правонаступництво кредитора у справі про банкрутство. Заміна кредитора у справі про банкрутство правонаступником відповідно до статті 47 Кодексу України з процедур банкрутства тягне за собою внесення змін до затвердженого ухвалою господарського суду реєстру вимог кредиторів щодо особи кредитора.

Процесуальне правонаступництво за статтею 52 ГПК України допускає заміну сторін у справі - позивача, відповідача, і не має наслідком внесення змін до затвердженого ухвалою місцевого суду реєстру вимог кредиторів щодо особи кредитора.

Відповідно до статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Відповідно до приписів статті 11 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є юридичні факти.

Згідно із частиною 1 статті 510 ЦК України, сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

За приписами частини 1 статті 513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Частиною 1 статті 514 ЦК України передбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із частиною 1 статті 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 517 ЦК України первісний кредитор у зобов`язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

Статтею 204 ЦК України визначено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Отже, вирішуючи питання про наявність підстав для заміни сторони правонаступником за відсутності обставин, що свідчать про нікчемність договору, на підставі якого подано заяву про заміну учасника правовідносин, а також відомостей щодо оспорювання або визнання недійсним цього договору у встановленому порядку, суд має виходити з принципу правомірності цього правочину, дослідивши та надавши оцінку достатності та достовірності наданих в обґрунтування заяви про заміну сторони доказів для здійснення відповідної заміни.

Суд констатує, що для настання процесуального правонаступництва необхідно встановити факт переходу до особи матеріальних прав правопопередника.

При цьому, слід враховувати, що в даному випадку у зв`язку із заміною кредитора в зобов`язанні саме зобов`язання зберігається цілком і повністю, змінюється лише його суб`єктний склад у частині кредитора.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 10 лютого 2021 року у справі №6/1-10 колегія суддів суду касаційної інстанції зазначила, що для правильного вирішення питання заміни кредитора у справі про банкрутство його правонаступником слід встановити чи були визнані кредиторські вимоги правопопередника та в якому розмірі, а також обсяг переданих правонаступнику прав вимоги до банкрута. При цьому, оцінюючи обсяг переданих прав, слід врахувати загальновизнаний принцип приватного права "nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse haberet", який означає, що ніхто не може передати більше прав, ніж має сам (аналогічний висновок зазначено у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 04.12.2018 у справі № 31/160(29/170(6/77-5/100)).

·Згідно з наданими документами 30.11.2023 між Акціонерним товариством «Банк Кредит Дніпро» (Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Світ фінансів» (Компанія) були укладені договори відступлення прав вимоги за кредитними договорами №300611-К/1 від 30.06.2011 та №300611-К/2 від 30.06.2011. Предметом вказаних договорів є:

·Згідно з пунктами 1.6., 1.7. договору відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/1 від 30.06.2011:

На день укладання цього договору загальна заборгованість за кредитним договором, що обліковується на позабалансових рахунках, складає 4132925,42 дол.США, в т.ч.:

прострочена заборгованість по кредиту 3398300,00 дол.США;

прострочена заборгованість по процентам 734625,42 дол.США.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 у справі №905/2746/16 також визнано кредиторські вимоги ПАТ «Банк Кредит Дніпро» до ТОВ «Балтика» за договором №300611-К/2 від 30.06.2011 в розмірі

30492244,30грн. (1180000,00 дол.США) несплачена частка кредиту;

964891,67грн. (37339,73 дол.США) несплачені відсотки за користування кредитом;

2756,00грн. судового збору.

Згідно з пунктом 2.1. договору сума, що підлягає сплаті Компанією за цим договором становить 3962999,69грн. без ПДВ, згідно п.196.1.5. Податкового кодексу України. Компанія набуває права на всі суми, які вона одержала від Позичальника або від осіб, які надали забезпечення Відступлених прав, на виконання вимоги, що є предметом Відступлених прав, а Банк не відповідає перед Компанією, якщо одержані нею суми є меншими від суми, сплаченої Компанією Банку.

Згідно з пунктами 1.6., 1.7. договору відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011:

на день укладання цього договору загальна заборгованість, що обліковується на позабалансових рахунках, складає 27368,13 дол.США, в т.ч. кредит - 0,00 дол.США, проценти 27368,13 дол.США.

Рішенням Жовтневого районного суду від 17.11.2014 у справі №200/10256/14 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «ВТО лтд» на користь Банку за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011 року, договором поруки №300611-П/2 від 30.06.2011 року суму в розмірі 1217339,73 доларів США та 10000,00грн. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 3654,00 гривень.

Згідно з пунктом 2.1. договору сума, що підлягає сплаті Компанією за цим договором становить 34289,25грн. без ПДВ, згідно п.196.1.5. Податкового кодексу України. Компанія набуває права на всі суми, які вона одержала від Позичальника або від осіб, які надали забезпечення Відступлених прав, на виконання вимоги, що є предметом Відступлених прав, а Банк не відповідає перед Компанією, якщо одержані нею суми є меншими від суми, сплаченої Компанією Банку.

За цими договорами відступлення Банк передає у власність Компанії, а Компанія приймає права вимоги Банку до Позичальника за Кредитним договором включаючи, зокрема, права вимоги основної суми заборгованості, процентів, інших сум та будь-які інші права за Кредитним договором (надалі Відступлені права), та в якості оплати Компанія сплачує Банку грошові кошти у розмірі визначеному в п.2.1 цього договору (пункти 1.1. договорів).

Відповідно до пункту 1.2. договорів сплачені Банку за цим договором грошові кошти не можуть бути повернуті Компанії, а даний договір не передбачає можливості зворотного викупу відступлених прав вимоги.

За умовами пункту 1.4. договорів моментом переходу відступлених прав від Банку до Компанії вважається дата повної оплати Компанією грошових коштів Банку згідно умов цього договору (далі Дата відступлення). Перехід права вимоги або відступлених прав відбувається шляхом підписання Акту приймання-передачі (Додаток 1) Відступлених прав у день отримання Банком в повному обсязі коштів у розмірі та строки, передбачені пунктами 2.1. 2.2. цього договору.

Одночасно з переходом Відступлених прав, від Банку до Компанії переходять права Банку за договорами забезпечення, про що сторони укладають відповідні договори відповідно до пункту 3.1. цього договору (пункт 1.5. договорів).

Відповідно до пункту 1.7. договорів остаточний розмір заборгованості за кредитним договором (обсяг Відступлених прав) буде визначений в Акті приймання-передачі Відступлених прав, що буде складений сторонами відповідно до пункту 1.4. цього договору.

Пунктом 2.2. договорів сторони погодили, що Компанія здійснює перерахування суми грошових коштів, зазначеної в п.2.1. цього договору, у безготівковій формі на рахунок Банку однією сумою не пізніше дати укладання цього договору.

Сторони зобов`язані у дату відступлення укласти договори про перехід на користь Компанії прав Банку за договорами забезпечення, перелік яких передбачений Додатком №2 до договору (пункт 3.1. договорів).

В день підписання Акту приймання-передачі прав вимоги відповідно до п.1.4. цього договору, Банк зобов`язаний передати Компанії, а Компанія зобов`язана прийняти документацію щодо Відступлення прав (пункт 3.2. договорів).

Згідно з пунктом 3.4. договорів з моменту переходу до Компанії Відступлених прав, відповідно до умов цього договору, Компанія заміняє Банк у Кредитному договорі та набуває всіх прав (в тому числі прав грошових вимог) за цим кредитним договором. Разом з Відступленими правами до Компанії переходять всі інші пов`язані з ними права, в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цим прав, зокрема, пред`явлення претензій Боржнику щодо заборгованості, право на звернення до суду за місцем, визначеним чинним законодавством, право на всі суми, які Компанія одержить від Боржника на виконання його вимог.

Відповідно до пункту 3.7. договорів Компанія протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту Переходу до Компанії Відступлених прав зобов`язана письмово повідомити Боржника про відступлення права вимоги за Кредитним договором. Таке повідомлення може міститися в письмовій згоді Боржника.

Цей договір набирає чинності з моменту його укладання сторонами та діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань (пункт 6.1. договорів).

Договори підписано представниками сторін, скріплено печатками юридичних осіб.

В якості додатків до договору відступлення прав вимоги за кредитним договором від 30.06.2011 №300611-К/1, 30.11.2023 між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Світ фінансів» підписано Акт приймання-передачі Відступлених прав за договором відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/1 від 30.06.2011 та Реєстр договорів, права вимоги за якими відступаються, та Позичальника/Поручителів/Заставодавців за такими договорами.

За змістом Акту приймання-передачі Банк передав, а Компанія прийняла права вимоги за кредитним договором, а саме:

1.Право вимоги заборгованості за кредитним договором, що обліковується на позабалансових рахунках, яка складає 4132925,42 дол.США, в т.ч.:

прострочена заборгованість по кредиту 3398300,00 дол.США;

прострочена заборгованість по процентам 734625,42 дол.США;

2. Право вимоги заборгованості Банку до ТОВ «Балтика», визнаної ухвалою Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 у справі №905/2746/16 за договором №300611-К/2 від 30.06.2011 в розмірі

30492244,30грн. (1180000,00 дол.США) несплачена частка кредиту;

964891,67грн. (37339,73 дол.США) несплачені відсотки за користування кредитом;

2756,00грн. судового збору.

Сторони підтверджують, що права грошових вимог передані у повному обсязі. Сторони підтверджують відсутність будь-яких взаємних вимог та претензій щодо/чи внаслідок передачі чи прийняття прав грошових вимог.

Також 30.11.2023 між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Світ фінансів» підписано Акт приймання-передачі оригіналів документів.

В якості додатків до договору відступлення прав вимоги за кредитним договором від 30.06.2011 №300611-К/2, 30.11.2023 між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Світ фінансів» підписано Акт приймання-передачі Відступлених прав за договором відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011 та Реєстр договорів, права вимоги за якими відступаються, та Позичальника/Поручителів/Заставодавців за договорами, в тому числі за іпотечним договором №300611-І/2 від 30.06.2011, договором застави №300611-3/1 від 30.06.2021.

За змістом Акту приймання-передачі Банк передав, а Компанія прийняла права вимоги за кредитним договором, а саме:

1.Право вимоги заборгованості, що обліковується на позабалансових рахунках в розмірі 27368,13 дол.США, в т.ч. кредит 0,00 дол.США, проценти 27368,13 дол.США

2.Право вимоги заборгованості, стягнутої рішенням Жовтневого районного суду від 17.11.2014 у справі №200/10256/14 з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «ВТО лтд» на користь Банку за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011 року, договором поруки №300611-П/2 від 30.06.2011 року суму в розмірі 1217339,73 доларів США та 10000,00грн., а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 3654,00 гривень.

Сторони підтверджують, що права грошових вимог передані у повному обсязі. Сторони підтверджують відсутність будь-яких взаємних вимог та претензій щодо/чи внаслідок передачі чи прийняття прав грошових вимог.

Також 30.11.2023 між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Світ фінансів» підписано Акт приймання-передачі оригіналів документів, а саме: кредитного договору №300611-К/2 від 30.06.2011 (разом з усіма змінами, доповненнями та додатковими угодами до нього).

Згідно з платіжними інструкціями №3858 та №3859 від 30.11.2023 ТОВ «Світ фінансів» на користь АТ «Банк Кредит Дніпро» сплачено грошові кошти в сумі 34289,25грн. та в сумі 3962999,69грн., як плата за договорами від 30.11.2023 про відступлення права вимоги за кредитними договорами.

Крім того 30.11.2023 між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Світ фінансів» укладено договір про відступлення права вимоги за іпотечним договором №300611-І/2 від 30.06.2011, за умовами якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, первісний Іпотекодержатель відступає (передає), а новий Іпотекодержатель набуває (приймає) належні первісному Іпотекодержателю права вимоги за договором іпотеки (надалі Відступлені права).

Згідно з пунктом 1.3. договору сторони домовились, що заміна сторони, яка іменується «Іпотекодержатель» у зобов`язаннях, що виникли на підставі договору іпотеки, вважається такою, що відбулася, а права вимоги за договором іпотеки вважаються повністю відступленими новому Іпотекодержателю з моменту підписання цього договору, скріплення підписів печатками сторін цього договору, але не раніше, ніж здійснення новим Іпотекодержателем оплати ціни договорів відступлення права вимоги, що підтверджується відповідними платіжними інструкціями.

На підставі цього договору первісний Іпотекодержатель відступає, а новий Іпотекодержатель набуває всі права Іпотекодержателя за договором іпотеки, шляхом заміни особи первісного Іпотекодержателя на особу нового Іпотекодержателя (пункт 3.1. договору).

Договір підписано представниками сторін, скріплено печатками, посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дорменок Ю.М. та зареєстровано в реєстрі за №1004.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 у справі №905/2746/16 за результатами попереднього засідання (залишеною без змін постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 27.08.2019) затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Балтика, до якого включені в тому числі вимоги Публічного акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро на суму 2756,00грн. (перша черга). Окремо до реєстру вимог кредиторів включено вимоги кредитора Публічного акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро, які забезпечені заставою майна боржника на суму 81818067,23грн.

Згідно із письмовими поясненнями АТ «Банк Кредит Дніпро» загальна сума визнаних кредиторських вимог АТ «Банк Кредит Дніпро» у справі про банкрутство ТОВ «Балтика» 81818067,23грн., що в доларовому еквіваленті складає 3166225,42 доларів США. Проте, як вбачається з договорів від 30.11.2023 про відступлення права вимоги за договором №300611-К/1 та договором №3006111-К/2 від 30.06.2011, загальна сума відступлених вимог у доларовому еквіваленті становить суму в розмірі 4160293,55 доларів США, що є більше ніж визнана ухвалою від 19.12.2018.

В свою чергу ТОВ «Транслом» у додаткових поясненнях зазначено про те, що відповідно до даних АТ «Банк Кредит Дніпро» за ТОВ «Балтика» обліковується наступна прострочена заборгованість:

за кредитним договором №300611-К/1 від 30.06.2011:

-прострочена заборгованість за кредитом 3398300,00 доларів США;

-прострочена заборгованість за процентами 734625,42 доларів США;

за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011:

-прострочена заборгованість за кредитом 0,00 доларів США (оскільки Банк прийняв у власність іпотечне майно в рахунок заборгованості саме за цим кредитним договором, як вбачається зі змісту ухвали від 19.12.2018);

-прострочена заборгованість за процентами 27368,13 доларів США.

За договорами відступлення права вимоги передавались окремо права вимоги відповідно до даних на позабалансових рахунках банку та відповідно до визнаних кредиторських вимог згідно з ухвалою від 19.12.2018.

При цьому, за погодженням сторін права вимоги АТ «Банк Кредит Дніпро» до ТОВ «Балтика» за договором №300611-К/2 від 30.06.2011, визнані ухвалою Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 у справі №905/2746/16 (30492244,30грн. (1180000,00дол.США) несплачена частка кредиту та 964891,67грн. (37339,73дол.США) несплачені відсотки за кредитом) передавалися в межах договору про відступлення права вимоги за кредитним договором №300611-К/1 від 30.06.2011.

Судом встановлено, що кредиторські вимоги ПАТ Банк Кредит Дніпро до боржника ТОВ Балтика підтверджені належними та допустимими доказами у розмірі 81818067,23грн., з яких:

1) за кредитним договором № 300611-К/1 від 30.06.2011:

47582125,49грн. основної заборгованості з урахуванням виключення суми 40232 954,00грн., яка є вартістю предмета іпотеки, на яке АТ Банк Кредит Дніпро набуто право власності 19.09.2016, згідно іпотечного договору №300611-І/1 від 30.06.2011, яким забезпечувалось виконання зобов`язань за кредитними договорами №300611-К/1 від 30.06.2011 та №300611-К/2 від 30.06.2011;

2778805,77грн. (107535,24 дол. США) - несплачені відсотки за користування кредитом.

2) за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011:

30492244,30грн. (1180000,00дол.США) основної заборгованості;

964891,67грн. (37339,73дол.США) - несплачені відсотки за користування кредитом.

Враховуючи набуття банком у власність предмета іпотеки за договором №300611-І/1 від 30.06.2011, у зв`язку з чим іпотека за цим договором є припиненою, зобов`язання за кредитними договорами №300611-К/1 №300611-К/2 забезпечені заставою майна боржника ТОВ Балтика за наступними договорами:

- договір застави №300611-3/1 від 30.06.2011;

- договір іпотеки №300611-І/2 від 30.06.2011.

Таким чином, враховуючи зміст ухвали Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 та оцінюючи суть договорів відступлення прав вимоги, ТОВ «Світ фінансів» є правонаступником АТ «Банк Кредит Дніпро» за грошовими зобов`язаннями кредитора АТ «Банк Кредит Дніпро» у справі №905/2746/16 про банкрутство ТОВ «Балтика» на суму судового збору 2756,00грн., а також за кредитними договорами №300611-К/1 та №300611-К/2 від 30.06.2011 на суму 81818067,23грн., що внесенні до реєстру вимог кредиторів окремо, як такі, що забезпечені заставою (іпотекою) майна боржника.

До ТОВ Світ фінансів перейшли всі без винятку права, які належали первісному кредитору на підставі зазначених кредитного договору, договору іпотеки та договору застави, в тому числі права вимагати від боржника ТОВ «Балтика» повернення суми наданих банком кредитів, сплати процентів, та інших сум.

·30.11.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Світ фінансів» (Компанія) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Транслом» (Товариство) були укладені договори відступлення прав вимоги за кредитними договорами №300611-К/1 від 30.06.2011 та №300611-К/2 від 30.06.2011.

Згідно з пунктами 1.4., 2.1. договору відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/1 від 30.06.2011:

На день укладання цього договору загальна заборгованість складається з:

прострочена заборгованість по кредиту 3398300,00 дол.США;

прострочена заборгованість по процентам 734625,42 дол.США.

право вимоги заборгованості за ухвалою Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 у справі №905/2746/16, якою визнано кредиторські вимоги ПАТ «Банк Кредит Дніпро» до ТОВ «Балтика» за договором №300611-К/2 від 30.06.2011 в розмірі

30492244,30грн. (1180000,00 дол.США) несплачена частка кредиту;

964891,67грн. (37339,73 дол.США) несплачені відсотки за користування кредитом;

2756,00грн. судового збору.

Сума, що підлягає сплаті Товариством Компанії за цим договором становить 4002629,69грн. без ПДВ, згідно п.196.1.5. Податкового кодексу України. Компанія набуває права на всі суми, які вона одержала від Позичальника або від осіб, які надали забезпечення Відступлених прав, на виконання вимоги, що є предметом Відступлених прав, а Компанія не відповідає перед Товариством, якщо одержані нею суми є меншими від суми, сплаченої Товариством Компанії.

Згідно з пунктами 1.4., 2.1. договору відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011:

на день укладання цього договору заборгованість боржника складається з:

кредит - 0,00 дол.США

проценти 27368,13 дол.США

право вимоги заборгованості, стягнутої рішенням Жовтневого районного суду від 17.11.2014 у справі №200/10256/14 з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «ВТО лтд» на користь АТ «Банк Кредит Дніпро» за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011 року, договором поруки №300611-П/2 від 30.06.2011 року суму в розмірі 1217339,73 доларів США та 10000,00грн., а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 3654,00 гривень.

Сума, що підлягає сплаті Товариством за цим договором становить 34632,14грн. без ПДВ, згідно п.196.1.5. Податкового кодексу України. Товариство набуває права на всі суми, які вона одержить від Позичальника або від осіб, які надали забезпечення Відступлених прав, на виконання вимоги, що є предметом Відступлених прав, а Компанія не відповідає перед Товариством, якщо одержані нею суми є меншими від суми, сплаченої Товариством Компанії.

За цими договорами Компанія передає у власність Товариства, а Товариство приймає права вимоги Компанії до Позичальника за Кредитним договором включаючи, зокрема, права вимоги основної суми заборгованості, процентів, інших сум та будь-які інші права за Кредитним договором (надалі Відступлені права), та в якості оплати Компанія сплачує Компанії грошові кошти у розмірі визначеному в п.2.1 цього договору (пункти 1.1. договорів).

За умовами пункту 1.2. договорів моментом переходу відступлених прав від Компанії до Товариства вважається дата повної оплати Товариством грошових коштів Компанії згідно умов цього договору (далі Дата відступлення). Перехід права вимоги або відступлених прав відбувається шляхом підписання Акту приймання-передачі (Додаток 1) Відступлених прав у день отримання Компанією в повному обсязі коштів у розмірі та строки, передбачені пунктами 2.1. 2.2. цього договору.

Одночасно з переходом Відступлених прав, від Компанії до Товариства переходять права Компанії за договорами забезпечення, про що сторони укладають відповідні договори відповідно до пункту 3.1. цього договору (пункт 1.3. договорів).

Відповідно до пункту 1.5. договорів остаточний розмір заборгованості за кредитним договором (обсяг Відступлених прав) буде визначений в Акті приймання-передачі Відступлених прав, що буде складений сторонами відповідно до пункту 1.4. цього договору.

Пунктом 2.2. договорів сторони погодили, що Товариство здійснює перерахування суми грошових коштів, зазначеної в п.2.1. цього договору, у безготівковій формі на рахунок Компанії.

Сторони зобов`язані у дату відступлення укласти договори про перехід на користь Товариства прав Компанії за договорами забезпечення, перелік яких передбачений Додатком №2 до договору (пункт 3.1. договорів).

В день підписання Акту приймання-передачі прав вимоги відповідно до п.1.4. цього договору, Компанія зобов`язана передати Товариству, а Товариство зобов`язане прийняти документацію щодо Відступлення прав (пункт 3.2. договорів).

Згідно з пунктом 3.4. договорів з моменту переходу до Товариства Відступлених прав, відповідно до умов цього договору, Товариство заміняє Компанію у Кредитному договорі та набуває всіх прав (в тому числі прав грошових вимог) за кредитним договором. Разом з Відступленими правами до Товариства переходять всі інші пов`язані з ними права, в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цим прав, зокрема, пред`явлення претензій Боржнику щодо заборгованості, право на звернення до суду за місцем, визначеним чинним законодавством, право на всі суми, які Товариство одержить від Боржника на виконання його вимог.

Відповідно до пункту 3.7. договорів Товариство протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту Переходу до Товариства Відступлених прав зобов`язано письмово повідомити Боржника про відступлення права вимоги за Кредитним договором. Таке повідомлення може міститися в письмовій згоді Боржника.

Цей договір набирає чинності з моменту його укладання сторонами та діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань (пункт 6.1. договорів).

Договори підписано представниками сторін, скріплено печатками юридичних осіб.

В якості додатків до договору відступлення прав вимоги за кредитним договором від 30.06.2011 №300611-К/1, 30.11.2023 між ТОВ «Світ фінансів» та ТОВ «Транслом» підписано Акт приймання-передачі Відступлених прав за договором відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/1 від 30.06.2011 та Реєстр договорів, права вимоги за якими відступаються, та Позичальника/Поручителів/Заставодавців за договорами.

За змістом Акту приймання-передачі Компанія передала, а Товариство прийняло права вимоги за кредитним договором, а саме:

1.Право вимоги заборгованості за кредитним договором, що обліковується на позабалансових рахунках, яка складає 4132925,42 дол.США, в т.ч.:

прострочена заборгованість по кредиту 3398300,00 дол.США;

прострочена заборгованість по процентам 734625,42 дол.США;

2. Право вимоги заборгованості Банку до ТОВ «Балтика», визнаної ухвалою Господарського суду Донецької області від 19.12.2018 у справі №905/2746/16 за договором №300611-К/2 від 30.06.2011 в розмірі

30492244,30грн. (1180000,00 дол.США) несплачена частка кредиту;

964891,67грн. (37339,73 дол.США) несплачені відсотки за користування кредитом;

2756,00грн. судового збору.

Сторони підтверджують, що права грошових вимог передані у повному обсязі. Сторони підтверджують відсутність будь-яких взаємних вимог та претензій щодо/чи внаслідок передачі чи прийняття прав грошових вимог.

Також 30.11.2023 між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Світ фінансів» підписано Акт приймання-передачі оригіналів документів.

В якості додатків до договору відступлення прав вимоги за кредитним договором від 30.06.2011 №300611-К/2, 30.11.2023 між ТОВ «Світ фінансів» та ТОВ «Транслом» підписано Акт приймання-передачі Відступлених прав за договором відступлення прав вимоги за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011 та Реєстр договорів, права вимоги за якими відступаються, та Позичальника/Поручителів/Заставодавців за договорами, в тому числі за іпотечним договором №300611-І/2 від 30.06.2011, договором застави №300611-3/1 від 30.06.2021.

За змістом Акту приймання-передачі Банк передав, а Компанія прийняла права вимоги за кредитним договором, а саме:

1.Право вимоги заборгованості, що обліковується на позабалансових рахунках в розмірі 27368,13 дол.США, в т.ч. кредит 0,00 дол.США, проценти 27368,13 дол.США

2.Право вимоги заборгованості, стягнутої рішенням Жовтневого районного суду від 17.11.2014 у справі №200/10256/14 з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «ВТО лтд» на користь Банку за кредитним договором №300611-К/2 від 30.06.2011 року, договором поруки №300611-П/2 від 30.06.2011 року суму в розмірі 1217339,73 доларів США та 10000,00грн., а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 3654,00 гривень.

Сторони підтверджують, що права грошових вимог передані у повному обсязі. Сторони підтверджують відсутність будь-яких взаємних вимог та претензій щодо/чи внаслідок передачі чи прийняття прав грошових вимог.

Також 30.11.2023 між ТОВ «Світ фінансів» та ТОВ «Транслом» підписано Акт приймання-передачі оригіналів документів, а саме: кредитного договору №300611-К/2 від 30.06.2011 (разом з усіма змінами, доповненнями та додатковими угодами до нього).

Згідно з платіжними інструкціями №1071 та №1072 від 30.11.2023 ТОВ «Транслом» на користь ТОВ «Світ фінансів» сплачено грошові кошти в сумі 34632,14грн. та в сумі 4002629,68грн., як оплата відступлення прав вимоги за кредитними договорами №300611-К/1 та №300611-К/2 від 30.06.2011.

Крім того 12.12.2023 між ТОВ «Світ фінансів» та ТОВ «Транслом» укладено договір про відступлення права вимоги за іпотечним договором №300611-І/2 від 30.06.2011, за умовами якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, Сторона 1 - Іпотекодержатель відступає (передає), а Сторона 2 набуває (приймає) належні Стороні 1 права за договором іпотеки (надалі Відступлені права).

Згідно з пунктом 1.3. договору сторони домовились, що заміна сторони, яка іменується «Іпотекодержатель» у зобов`язаннях, що виникли на підставі договору іпотеки, вважається такою, що відбулася, а права вимоги за договором іпотеки вважаються повністю відступленими новому Іпотекодержателю з моменту підписання цього договору, скріплення підписів печатками сторін цього договору, але не раніше здійснення новим Іпотекодержателем оплати ціни договорів відступлення права вимоги, що підтверджується відповідними платіжними інструкціями.

На підставі цього договору Сторона 1 відступає, а новий Іпотекодержатель набуває всі права Іпотекодержателя за договором іпотеки, шляхом заміни особи Сторона 1 на особу нового Іпотекодержателя (пункт 3.1. договору).

Договір підписано представниками сторін, скріплено печатками, посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дорменок Ю.М. та зареєстровано в реєстрі за №1041.

Таким чином, ТОВ «Транслом» є правонаступником ТОВ «Світ фінансів» за грошовими зобов`язаннями кредитора у справі №905/2746/16 про банкрутство ТОВ «Балтика» на суму судового збору 2756,00грн., а також за кредитними договорами №300611-К/1 та №300611-К/2 від 30.06.2011 на суму 81818067,23грн., що внесенні до реєстру вимог кредиторів окремо, як такі, що забезпечені заставою майна боржника.

До ТОВ Транслом перейшли всі без винятку права, які належали первісному кредитору у справі №905/2746/16 про банкрутство ТОВ «Балтика», в тому числі права вимагати від боржника ТОВ «Балтика» повернення суми наданих банком кредитів, сплати процентів, та інших сум.

Доказів визнання недійними договорів про відступлення прав вимоги суду не надано.

З викладеного вбачається доведеність факту переходу права вимоги від АТ «Банк Кредит Дніпро» до ТОВ «Світ фінансів» за договорами відступлення прав вимоги від 30.11.2023 та переходу права вимоги від ТОВ «Світ фінансів» до ТОВ «Транслом» за договорами відступлення прав вимоги від 30.11.2023, а відтак і доведеність наявності підстав для здійснення процесуального правонаступництва.

З огляду на вищевикладене, на підставі приписів чинного законодавства, суд дійшов висновку про задоволення заяви ТОВ «Транслом» та здійснення у справі процесуальної заміни кредитора АТ «Банк Кредит Дніпро», правонаступником якого є ТОВ «Світ фінансів», на його правонаступника ТОВ «Транслом».

Керуючись статями 1, 2, 6, 9, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 73, 76-79, 86, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Транслом» про заміну сторони її правонаступником.

Замінити кредитора Акціонерне товариство «Банк Кредит Дніпро» (код ЄДРПОУ 14352406) правонаступником якого є ТОВ «Світ фінансів» (код ЄДРПОУ 39726558), на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Транслом» (код ЄДРПОУ 38083921) за грошовими вимогами кредитора у справі №905/2746/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Балтика» на суму судового збору 2756,00грн., а також за кредитними договорами №300611-К/1 та №300611-К/2 від 30.06.2011 на суму 81818067,23грн., що внесенні до реєстру вимог кредиторів окремо, як такі, що забезпечені заставою майна боржника.

Ліквідатору внести до реєстру вимог кредиторів відомості про заміну кредитора. Уточнений реєстр вимог кредиторів надати суду.

Ухвала набрала законної сили 23.04.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду у строки передбачені ГПК України.

У судовому засіданні 23.04.2024 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 23.04.2024.

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118553626
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2746/16

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні