Рішення
від 11.04.2024 по справі 910/17558/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.04.2024Справа № 910/17558/23Господарський суд міста Києва у складі судді Полякової К.В., за участі секретаря судового засідання Саруханян Д.С., розглянувши за правилами загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Державного акціонерного товариства "Будівельна компанія "Укрбуд"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДРІМ ХАУС-23"

про стягнення 1068175,01 грн.,

за участі представників:

від позивача: Терещенко С.В.

від відповідача: не з`явився,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державне акціонерне товариство "Будівельна компанія "Укрбуд" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю " ДРІМ ХАУС-23" про стягнення за договором оренди майна від 13.11.2023 № 05/01-931, що розташоване у нежитловій будівлі (комплексі будівель та споруд) за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10, основного боргу зі сплати орендних платежів у розмірі 140856,47 грн., основного боргу з відшкодування витрат на утримання орендованого майна та вартості комунальних послуг у розмірі 463288,95 грн., пені за прострочення зобов`язань зі сплати орендних платежів у розмірі 9591,68 грн., штрафу за прострочення зобов`язань зі сплати орендних платежів у розмірі 36891,09 грн., пені за прострочення зобов`язань з відшкодування витрат на утримання орендованого майна та компенсації вартості комунальних послуг у розмірі 280612,15 грн., інфляційних втрат у зв`язку з простроченням грошових зобов`язань зі сплати орендних платежів у розмірі 27555,93 грн., інфляційних втрат у зв`язку з простроченням грошових зобов`язань з відшкодування витрат на утримання майна та вартості комунальних послуг, спожитих у зв`язку з орендою майна в розмірі 90896,87 грн., 3% річних від простроченої суми грошових зобов`язань з відшкодування витрат на утримання майна та вартості комунальних послуг, спожитих у зв`язку з орендою майна в сумі 18 481,87 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.11.2023 (суддя Приходько І.В.) позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення її недоліків у десять днів з дня вручення цієї ухвали.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 31.01.2024 року.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.01.2024 матеріали справи № 910/17558/23 передані на розгляд судді Поляковій К.В. у зв`язку зі звільненням судді Приходько І.В.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.02.2024 прийнято справу № 910/17558/23 до свого провадження. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.04.2024 долучені до додаткових пояснень Державного акціонерного товариства "Будівельна компанія "Укрбуд" від 10.04.2024 докази залишено без розгляду.

Ухвала суду про відкриття провадження та подальші ухвали в справі направлені відповідачу рекомендованими листами із повідомленням про вручення на адресу місця реєстрації відповідача, зазначену в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 46021, м. Тернопіль, вул. Михайла Грушевського, 8.

Проте конверти із копіями ухвал повернуто на адресу суду підприємством поштового зв`язку без вручення відповідачу за закінченням терміну зберігання.

Положеннями статей 89, 93 ЦК України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи та здійснення управління і обліку. Відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом вносяться до єдиного державного реєстру.

Згідно з частиною 7 статті 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

Таким чином, направлення ухвал суду здійснено за відповідною адресою місця реєстрації відповідача, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за відсутності заяви про зміну його місця реєстрації.

За приписами частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

При цьому, судом також враховано, що згідно з частинами 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Отже, відповідач мав право та можливість ознайомитися з ухвалами суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

За частиною 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Аналогічна норма міститься у частині 9 статті 165 ГПК України.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів частини 9 статті 165 та частини 2 статті 178 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

12.05.2021 між позивачем (орендодавець) та відповідачем (орендар) укладено договір оренди № КБ/21-0004 нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» (далі - Договір), відповідно до пункту 1.1 якого Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно, склад, загальна площа та цільове призначення якого визначаються сторонами в акті приймання-передачі майна (додаток № 1 до договору), що розташоване в нежитловій будівлі (комплекс будівлі та спору) за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10, яка належить орендодавцю на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2004 р. № 897.

Згідно з пунктом 1.4. договору плата за користування майном (надалі - Орендні платежі) здійснюються Орендарем щомісячно.

У пункті 2.1 договору передбачено, що Орендар вступає у строкове платне користування майном від дати укладання сторонами акту приймання-передачі майна в оренду (додаток 1 до цього договору) і користується ним протягом встановленого цим договором строку (терміну).

Відповідно до пункту 2.3 договору в разі припинення цього договору орендар зобов`язується негайно повернути майно орендодавцю. Майно вважається поверненим з моменту укладення сторонами акту приймання-передачі (повернення) майна з оренди.

Пункт 3.1 договору передбачає, що орендні платежі за місяць оренди майна є договірними і визначаються згідно з узгодженого з орендарем розміру щомісячного платежу за оренду майна (додаток № 2 до договору) та складається із плати користування майном (орендна плата) та відшкодування витрат орендодавця на утримання об`єкту, пропорційно площі майна, переданого в оренду. Вартість оренди майна сторонами визначена з врахуванням індексу інфляції протягом всього строку (терміну дії) цього договору.

Згідно з пунктом 3.4. договору Орендар зобов`язаний сплачувати орендні платежі за поточний місяць оренди не пізніше десятого числа поточного місяця у розмірі щомісячного орендного платежу на підставі рахунку-фактури, який Орендар не пізніше п`ятого числа поточного місяця повинен отримати у Орендодавця.

Несвоєчасне отримання Орендарем рахунку-фактури не звільняє його від зобов`язання вчасно та в повному обсязі сплачувати орендні платежі, визначені цим договором (пункт 3.5. договору).

Пунктом 10.1. договору № КБ/21-0004 від 12.05.2021 передбачено, що Договір діє до 31.10.2022 включно.

Згідно Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» від 12.05.2021 (додаток 2 до Договору № КБ/21-0004 від 12.05.2021) сторони узгодили загальну суму щомісячного орендного платежу в розмірі 22 533, 60 грн. із ПДВ.

12.05.2021 між Орендодавцем та Орендарем підписаний акт приймання-передачі майна в оренду, а саме 8 нежитлових приміщень загальною площею 79,65 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 09.07.2021 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 79,65 м.кв.

10.07.2021 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 10.07.2021 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 14 нежитлових приміщень загальною площею 171,05 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

У Розмірі суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 10.07.2021 погоджено, що загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (14 нежитлових приміщень загальною площею 171,05 м.кв.) становила 47 582,81 грн. з ПДВ.

Відповідно до Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 31.07.2021 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 171,05 м.кв.

Надалі, 01.08.2021 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 10.07.2021 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 26 нежитлових приміщень загальною площею 295,75 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Так, сторонами узгоджено Розмір суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.08.2021 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (26 нежитлових приміщень загальною площею 295,75 м.кв.) становила 81 558,60 грн. із ПДВ.

За Актом приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 19.09.2021 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 295,75 м.кв.

20.09.2021 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 20.09.2021 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 39 нежитлових приміщень загальною площею 404,60 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

В узгодженого сторонами Розмірі суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 20.09.2021 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (39 нежитлових приміщень загальною площею 404,60 м.кв.) становила 108 909,18 грн. з ПДВ.

Згідно Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 20.09.2021 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 404,60 м.кв.

У подальшому, 21.09.2021 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 21.09.2021 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 58 нежитлових приміщень загальною площею 599,70 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно узгодженого між сторонами Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 21.09.2021 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (58 нежитлових приміщень загальною площею 599,70 м.кв.) становила 158 011,22 грн. з ПДВ.

За Актом приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 14.10.2021 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 599,70 м.кв.

15.10.2021 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 15.10.2021 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 78 нежитлових приміщень загальною площею 805,60 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Розмір суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 15.10.2021 передбачає, що загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (78 нежитлових приміщень загальною площею 805,60 м.кв.) становила 209 440,43 грн. з ПДВ.

Так, згідно Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 31.10.2021 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 805,60 м.кв.

01.11.2021 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.11.2021 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 58 нежитлових приміщень загальною площею 599,70 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно узгодженого сторонами Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.11.2021 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (58 нежитлових приміщень загальною площею 599,70 м.кв.) становила 158 011,22 грн. з ПДВ.

Із матеріалів справи слідує, що 01.01.2022 сторонами укладено додаткову угоду № 1 до Договору № КБ/21-0004 від 12.05.2021, якою внесено зміни в Договір, зокрема, у п. 3.1: «Орендний платіж за місяць оренди майна є договірним та складається із плати за користування майном (орендна плата) і відшкодування витрат Орендодавця на утримання (експлуатація та обслуговування, без врахування вартості витрат на забезпечення об`єкту комунальними послугами (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами)), пропорційно площі майна, переданого в оренду».

За змістом пп. 3.1.4 п. 3.1 Договору № КБ/21-0004 від 12.05.2021 (у редакції додаткової угоди № 1) відшкодування витрат Орендодавця на забезпечення об`єкта і майна, переданого в оренду, комунальними послугами Орендар здійснює за цінами/тарифами їх постачальників/виробників і з врахуванням показів приладів обліку (якщо обсяг та вартість таких витрат/послуг визначається за показами приладів обліку), а за відсутності таких приладів обліку та в місцях загального користування - пропорційно до площі орендованого майна.

Платежі по відшкодуванню Орендодавцеві вартості комунальних послуг, визначених згідно підпункту 3.1.4 цього Договору, здійснюються Орендарем не пізніше 25 числа місяця, наступного за місяцем оренди майна, в якому були спожиті такі послуги, а у випадку припинення договору - в останній день дії договору, на підставі рахунку-фактури, який Орендар повинен отримати у Орендодавця (пп. 3.1.5 п. 3.1 Договору № КБ/21-0004 від 12.05.2021 у редакції додаткової угоди № 1).

Також сторонами 01.01.2022 підписано новий Розмір суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10, відповідно до якого сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (58 нежитлових приміщень загальною площею 599,70 м.кв.) з 01 січня 2022 року становила 137 955,00 грн.

Згідно Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 31.01.2022 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 599,70 м.кв.

01.02.2022 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.02.2022 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 71 нежитлових приміщень загальною площею 724,35 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно узгодженого між сторонами Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.02.2022 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (71 нежитлових приміщень загальною площею 724,35 м.кв.) становила 167 629,26 грн. з ПДВ.

За Актом приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 14.02.2022 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 724,35 м.кв.

Надалі, 15.02.2022 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 80 нежитлових приміщень загальною площею 805,60 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Так, сторонами узгоджено Розмір суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 15.02.2022 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (80 нежитлових приміщень загальною площею 805,60 м.кв.) становила 186 432,15 грн. з ПДВ.

01.03.2022 сторонами підписано новий Розмір суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10, відповідно до якого сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (80 нежитлових приміщень загальною площею 805,60 м.кв.) з 01.03.2022 становила 92 660,30 грн.

Згідно Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 30.04.2022 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 805,60 м.кв.

Після того, 01.05.2022 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 43 нежитлових приміщень загальною площею 424,20 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно узгодженого між сторонами Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.05.2022 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (43 нежитлових приміщень загальною площею 424,20 м.кв.) становила 51 815,22 грн. з ПДВ.

27.07.2022 сторонами укладено додаткову угоду № 3 до Договору № КБ/21-0004 від 12.05.2021, відповідно до якої викладено в новій редакції п.3.1: «Орендний платіж за місяць оренди майна є договірним та складається із плати за користування майном і не включає відшкодування витрат Орендодавця на утримання Об`єкту та майна (витрати на експлуатацію та обслуговування, на забезпечення комунальними послугами без врахування вартості таких послуг.».

Витрати Орендодавця на утримання Об`єкту та майна включають витрати на експлуатацію та обслуговування і на забезпечення комунальними послугами без врахування вартості таких послуг (пп. 3.1.3 п. 3.1 Договору в редакції додаткової угоди № 3).

За положеннями пп. 3.1.5 п. 3.1 Договору (у редакції додаткової угоди № 3) розмір витрат на утримання об`єкту і майна може бути збільшений Орендодавцем у разі збільшення витрат Орендодавця на утримання Об`єкту та майна (експлуатація та обслуговування, включаючи збільшення плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запровадження нових видів витрат на утримання об`єкту та майна тощо.

У пункті 3.1.7 п. 3.1 Договору (у редакції додаткової угоди № 3) установлено, що відшкодування Орендодавцеві вартості комунальних послуг, спожитих у зв`язку з орендою майна, Орендар здійснює за цінами/тарифами їх постачальників/виробників і врахуванням показів приладів обліку, а за відсутності таких приладів обліку та в місцях загального користування - пропорційно до площі орендованого майна.

Додатком 1 до додаткової угоди №3 від 27.07.2022 є Розмір відшкодування витрат на утримання нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 27.07.2022, загальною площею 424,20 м.кв., за яким загальна сума з ПДВ щомісячного становила 43 573,82 грн.

Крім того, 27.07.2022 сторони підписали новий Розмір суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10, відповідно до якого загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (43 нежитлових приміщень загальною площею 424,20 м.кв.) становила 54 009,14 грн. з ПДВ.

Відповідно до Акту приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 30.09.2022 відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 424,20 м.кв.

01.10.2022 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 43 нежитлових приміщень загальною площею 424,20 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно узгодженого між сторонами Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 01.10.2022 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (43 нежитлових приміщень загальною площею 424,20 м.кв.) становила 31 865,90 грн. з ПДВ.

В Акті приймання-передачі (повернення) з оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 04.10.2022 зазначено, що відповідач повернув, а позивач прийняв з оренди вказані вище нежитлові приміщення загальною площею 424,20 м.кв.

05.10.2022 згідно з Актом приймання-передачі в оренду нерухомого майна Державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування (оренду) 23 нежитлових приміщень загальною площею 219,30 м.кв., що розташовані на Об`єкті.

Згідно узгодженого між сторонами Розміру суми щомісячного платежу за оренду нерухомого майна, що належить Державному публічному акціонерному товариству «Будівельна компанія «Укрбуд» в адмінбудинку за адресою: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10 від 05.10.2022 загальна сума щомісячного орендного платежу за користування орендованим майном (23 нежитлових приміщень загальною площею 219,30 м.кв.) становила 16 473,82 грн. з ПДВ.

Водночас, відповідач сплату орендних платежів та відшкодування витрат на утримання орендованого майна та вартості комунальних послуг здійснював не в повному обсязі та несвоєчасно, у зв`язку з чим станом на жовтень 2023 року за відповідачем утворилась заборгованість у сумі 140 856,47 грн. за березень-червень 2022 року з орендної плати та в розмірі 463 288,95 грн. за період січень-жовтень 2022 року за відшкодування комунальних послуг та послуг з утримання орендованого майна.

11.05.2023 позивачем направлено на адресу відповідача вимогу про сплату заборгованості № 07/01-229 від 10.05.2023, проте відповіді відповідачем не надано, заборгованість не погашено.

Частинами 1 та 2 статті 509 ЦК України встановлено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 ЦК України передбачено, що однією з підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 1. ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності.

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 1 ст. 286 ГК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 285 ГК України орендар зобов`язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Із матеріалів справи слідує, що відповідач не сплатив за Договором № КБ/21-0004 від 12.05.2021 орендні платежі в сумі 140 856,47 грн. за березень-червень 2022 року та не здійснив відшкодування витрат на утримання орендованого майна та компенсації вартості комунальних послуг за період січень-жовтень 2022 року в сумі 463 288,95 грн.

При цьому, згідно з наданим позивачем розрахунком, позивачем повернуто завдаток відповідачу 31.10.2022 року.

Ураховуючи викладене, оскільки сума боргу відповідача в розмірі 140 856,47 грн. з орендної плати та 463 288,95 грн. із відшкодування комунальних послуг та послуг з утримання орендованого майна підтверджена належними доказами, наявними в матеріалах справи, і останній на момент прийняття рішення не надав документи, які свідчать про погашення вказаної заборгованості перед позивачем, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість позовної вимоги про стягнення з відповідача вказаної суми боргу, у зв`язку з чим позов у цій частині підлягає задоволенню.

Частиною 1 статті 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом частини 1 статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (частини 2, 3 статті 549 ЦК України).

Частиною 6 статті 232 ГК України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Згідно зі статтями 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" платники грошових коштів за прострочення платежу сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за погодженням сторін. Зазначений розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.

Відповідно до пункту 9.2 договору за несвоєчасне внесення орендних платежів (після 15 числа поточного місяця) Орендар сплачує на користь Орендодавця пеню у розмірі 0,5% від суми простроченого платежу за кожний день прострочення до 28 числа поточного місяця включно, а у разі несплати орендних платежів до 28 числа поточного місяця, Орендар, крім зазначеної пені, сплачує на користь Орендодавця штраф в розмірі 25% від суми простроченого платежу (частина 2 статті 231 ГК України). У редакції додаткової угоди № 1 до договору пункт 9.2 доповнено тим, що пеня нараховується протягом строку порушення виконання зобов`язань за Договором, включаючи день виконання такого зобов`язання.

Згідно з пунктом 9.3 договору (у редакції додаткової угоди № 1) за несвоєчасне та/або в неповному обсязі відшкодування Орендодавцеві вартості комунальних послуг, спожитих у зв`язку з орендою майна, Орендар сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, діючої в період простроченого платежу, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення. Пеня нараховується протягом строку порушення виконання зобов`язань за Договором, включаючи день виконання такого зобов`язання.

Пункт 9.3 договору (у редакції додаткової угоди № 3) передбачає, що за несвоєчасне та/або в неповному обсязі відшкодування Орендодавцеві вартості витрат на утримання Об`єкту та майна і відшкодування вартості спожитих комунальних послуг, Орендар сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, діючої в період простроченого платежу, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення. Пеня нараховується протягом строку порушення виконання зобов`язань за Договором, включаючи день виконання такого зобов`язання.

Згідно з частиною 2 статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений за договором або законом.

За арифметичним перерахунком суду з відповідача підлягає стягненню 9 591,68 грн. пені за прострочення зобов`язань по сплаті орендних платежів, з якої: 6119,28 грн. пені, нарахованої за період з 16.04.2022-28.04.2022 на суму боргу 94142,84 грн.; 3472,40 грн. пені, нарахованої за період з 16.06.2022-28.06.2022 на суму боргу 53421,52 грн.; 36 891,09 грн. штрафу за прострочення зобов`язань по сплаті орендних платежів, а саме: 23535,71 грн. штрафу за квітень 2022 року із суми боргу 94142,84 грн., 13355,38 грн. штрафу за червень 2022 року із суми боргу 53421,52 грн.; 280 612,15 грн. пені за прострочення зобов`язань по відшкодуванню витрат на утримання орендованого майна та компенсації вартості комунальних послуг за період січень-жовтень 2022 року по 31.08.2023; 27 555,93 грн. інфляційних втрат у зв`язку з простроченням грошових зобов`язань по сплаті орендних платежів за квітень, червень 2022 року по 31.08.2023; 90 896,87 грн. інфляційних втрат у зв`язку з простроченням грошових зобов`язань по відшкодуванню витрат на утримання майна та вартості комунальних послуг за період січень-жовтень 2022 року по 31.08.2023, 18 481,87 грн. трьох процентів річних від простроченої суми грошових зобов`язань по відшкодуванню витрат на утримання майна та вартості комунальних послуг за січень-березень, серпень-жовтень 2022 року по 31.08.2023 року.

Відповідно до частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з частиною 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами частини 1 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Понесені позивачем витрати по оплаті судового збору відповідно до статі 129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 86, 129, 232, 236-241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Державного акціонерного товариства "Будівельна компанія "Укрбуд" задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДРІМ ХАУС-23" (46021, м. Тернопіль, вул. Михайла Грушевського, 8; ідентифікаційний код 43992871) на користь Державного акціонерного товариства "Будівельна компанія "Укрбуд" (02002, м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 23; ідентифікаційний код 33298371) 140856 (сто сорок тисяч вісімсот п`ятдесят шість) грн. 47 коп. заборгованості з орендної плати, 463288 (чотириста шістдесят три тисячі двісті вісімдесят вісім) грн. 95 коп. заборгованості з відшкодування витрат на утримання орендованого майна та вартості комунальних послуг, 36891 (тридцять шість тисяч вісімсот дев`яносто одну) грн. 09 коп. штрафу, 290203 (двісті дев`яносто тисяч двісті три) грн. 83 коп. пені, 118452 (сто вісімнадцять тисяч чотириста п`ятдесят дві) грн. 80 коп. інфляційних втрат, 18481 (вісімнадцять тисяч чотириста вісімнадцять одну) грн. 87 коп. трьох процентів річних, а також 16022 (шістнадцять тисяч двадцять дві) грн. 63 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повне судове рішення складено: 22.04.2024 року.

Суддя К.В. Полякова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118553959
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/17558/23

Рішення від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні