Рішення
від 23.04.2024 по справі 924/212/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" квітня 2024 р. Справа № 924/212/24

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю. В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін матеріали справи

за позовом комунального підприємства "Агенція муніципальної нерухомості" м. Хмельницький

до фізичної особи - підприємця Пахомової Ольги Анатоліївни, м. Славута, Хмельницька область

про стягнення грошей

Представники сторін не викликались

встановив:

Позивач звернувся із позовом до суду про стягнення із відповідача 54550,50 грн. заборгованості за договором оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади від 10.01.2023р. В обґрунтування позовних вимог посилається на невиконання відповідачем грошових зобов`язань за договором оренди.

14.03.2024р. позивачем через систему „Електронний суд" подано заяву про зменшення розміру позовних вимог, у якій просить стягнути з відповідача 48335,57 грн. заборгованості. Зазначає, що 09.03.2024р. ФОП Пахомова О.А. достроково розірвала договір оренди та повернула орендоване майно згідно акту приймання-передачі. В зв`язку з тим, що позивачем було проведено нарахування орендної плати за лютий 2024р. та 9 днів березня 2024р., та зарахування сплаченого відповідачем авансованого платежу в сумі 18200,00 грн. в рахунок оплати орендної плати за останні місяці оренди виникла необхідність зменшити позовні вимоги до 48335,57 грн. (розрахунок заборгованості станом на 11.03.2024р.).

Відповідач відзиву на позов не подав, жодних клопотань від нього не надходило; належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі та надання йому строку для подання відзиву на позов, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа (ухвали суду від 23.02.24) на електронну адресу відповідача та рекомендованим повідомленням про вручення від 28.02.2024р.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України).

У разі неподання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України).

При цьому, відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, яка ратифікована Україною 17 липня 1997 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру. Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1 статті 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 року у справі "Смірнова проти України").

Згідно з ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

10.01.2023 між Управлінням житлової політики і майна Хмельницької міської ради (орендодавець), фізичною особою-підприємцем Пахомовою Ольгою Анатоліївною (орендар), комунальним підприємством „Агенція муніципальної нерухомості" (балансоутримувач) укладено договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади, відповідно до умов якого орендодавець, балансоутримувач передає, а орендар приймає в строкове платне користування майно - нежитлове приміщення, розташоване в підвалі дев`ятиповерхового житлового будинку, загальною площею 122,2 кв.м., за адресою вул. Свободи, 14 А, м. Хмельницький.

Майно передається в оренду за будь-яким цільовим призначенням строком на п`ять років з „10" січня 2023р. по „09" січня 2028р. ( п. 1.3. договору).

Орендар, згідно п. 2.1. договору, вступає в строкове платне користування майном у термін, вказаний в договорі, але не раніше дати підписання акту приймання-передачі майна з балансоутримувачем.

Відповідно до п.2.3. у разі припинення, розірвання, відмови від договору майно повертається орендарем балансоутримувачу. Орендар повертає майно аналогічно порядку, встановленому при передачі майна орендарю цим договором. Майно вважається поверненим з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі (акта повернення з оренди).

Згідно з п.3.1. договору орендна плата визначається відповідно до ч.2. ст. 17 ЗУ «Про оренду державного та комунального майна» за результатами аукціону на підставі Протоколу проведення електронного аукціону №LLЕ001-UA-20221207-66203 від 20.12.2022 затвердженого наказом управління житлової політики і майна від 27.12.2022 № 437-о, згідно з розрахунком за перший місяць оренди - січень 2023р.: 9100,00грн - сума орендної плати за перший місяць оренди січень 2023р.,, (без ПДВ, без врахування індексу інфляції за січень 2023р.); - сума, визначена результатами аукціону - 9100;00грн (без ПДВ).

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України (п.3.2. договору).

Відповідно до п.3.3. договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць.

Розмір орендної плати за перший місяць оренди підлягає коригуванню на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати, на яку було визначено орендну плату за перший місяць оренди (базовий місяць) або стартову орендну плату, до дати підписання акта приймання-передачі Майна або додаткової угоди про продовження договору (п.3.4. договору).

Згідно з п.3.5. договору у разі користування майном протягом неповного календарного місяця (першого та/або останнього місяця оренди) орендна плата за дні користування визначається на основі орендної плати за відповідні місяці пропорційно кількості днів користування.

Орендна плата перераховується балансоутримувачу до 25 числа поточного місяця на обумовлений договором рахунок або на підставі сформованих балансоутримувачем рахунків. На вимогу орендаря, балансоутримувач надсилає рахунок та/або акт наданих послуг через месенджері на номер, який, зазначений в договорі або:на адресу електронної пошти, яка зазначена в договорі. Протягом п`яти робочих днів після закінчення поточного місяця оренди орендар зобов`язаний повернути балансоутримувачу підписаний акт наданих послуг. У випадку не підписання чи не повернення акту у встановлений термін, зазначений акт вважається таким, що підписаний орендарем, а послуги такими, що прийняті ним (п.3.6.договору).

Відповідно до п.3.10. договору зобов`язання орендаря по сплаті орендної плати забезпечується авансовим платежем з орендної плати у розмірі подвійної найвищої цінової пропозиції, запропонованої ним на такому аукціоні, який вноситься орендарем на рахунок балансоутримувача до дати укладення або в дату укладення цього договору на підставі протоколу про результати електронного аукціону та зараховується в рахунок орендної плати за останні місяці.

Пунктом 4.3. договору встановлено обов`язок орендаря сплачувати в повному обсязі орендну плату до 25 числа поточного місяця балансоутримувачу. На вимогу балансоутримувача проводити звіряння взаєморозрахунків по орендних платежах і оформляти відповідні акти звіряння.

Відповідно до п. 8.1. договору за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим договором.

Зміни і доповнення до цього договору вносяться з урахуванням вимог чинного законодавства з питань оренди комунального майна та рішень органів місцевого самоврядування за взаємною згодою сторін до закінчення строку його дії (п.9.2. договору).

Договір підписаний сторонами та скріплений їхніми печатками.

Орендоване приміщення було прийнято відповідачем на підставі акту приймання-передачі від 10.01.2023.

12.01.2024 року позивачем надано відповідачу припис-про усунення порушень (претензію) з вимогою добровільного погашення заборгованості та акти звірки для підписання. Відповідач з приписом ознайомився, акти звіряння підписав (визнав існуючу заборгованість) та надав позивачу гарантійний лист в якому зобов`язувався погасити заборгованість в строк до 15.02.2024.

Однак, свої зобов`язання відповідач не виконав, заборгованість не погасив.

09.03.2024р. Управлінням житлової політики і майна Хмельницької міської ради (орендодавець), фізичною особою-підприємцем Пахомовою Ольгою Анатоліївною (орендар), комунальним підприємством „Агенція муніципальної нерухомості" (балансоутримувач) укладено додаткову угоду про розірвання договору оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади від. 10.01.2023р.

Відповідно до п.2 ця додаткова угода вважається укладеною і набирає чинності з моменту підписання, але не раніше дати підписання акта приймання-передачі (акта повернення з оренди). Укладення цієї додаткової угоди не звільняє орендаря від обов`язку сплати всіх боргів, що виникли з умов договору від 10.01.2023.

09.03.2024р. сторонами підписано акт приймання-передачі (повернення майна з оренди).

Матеріали справи також містять розрахунок заборгованості за договором станом на 11.03.2024р.

Дослідивши наявні в справі докази, давши їм оцінку в сукупності, суд враховує наступне.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

З положень ст. 509 ЦК України, ст. 173 ГК України вбачається, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Статтею 11 ЦК України та ст. 174 ГК України визначено, що господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

З матеріалів справи вбачається, що правовідносини між сторонами виникли на підставі договору оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності Хмельницької міської територіальної громади від 10.01.2023р., на підставі якого відповідачу передано в строкове платне користування майно - нежитлове приміщення, розташоване в підвалі дев`ятиповерхового житлового будинку, загальною площею 122,2 кв.м., за адресою вул. Свободи, 14 А, м. Хмельницький.

Згідно з ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України, яка кореспондується з ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (далі - Закон) відносини щодо оренди державного майна, майна, що перебуває у комунальній власності, регулюються договором оренди, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

У статті 2 вказаного Закону визначено, що орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Як передбачено ч. 3 ст. 18, ч. 1 ст. 19 Закону України „Про оренду державного та комунального майна", орендар зобов`язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі. Орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Відповідно до ст 284 ГПК України оренда плата є істотною умовою договору оренди.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковий для виконання сторонами.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України).

Приписами ч. 1 ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У п. 3.6 договору оренди встановлено обов`язок орендаря сплачувати орендну плату балансоотримувачу до 25 числа поточного місяця.

Розмір орендної плати та порядок її нарахування визначені у п.п.3.1.-3.5. договору.

Згідно наявного в матеріалах справи деталізованого розрахунку заборгованості станом на 11.03.2024 заборгованість відповідача по орендній платі становить 48335,57 грн.

Суд враховує позицію, викладену у постанові Верховного Суду від 08.06.2022 у справі №913/618/21, що доказувати факт здійснення відповідачем оплати, заявленої позивачем до стягнення, має саме відповідач, а не позивач.

Враховуючи, що відповідач не сплатив заборгованість за договором, вимоги про стягнення 48335,57 грн. заборгованості по орендній платі є обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

З урахуванням положень ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача у зв`язку із задоволенням позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 2, 20, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця Пахомової Ольги Анатоліївни ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) на користь Комунального підприємства "Агенція муніципальної нерухомості" (29000, м. Хмельницький, вул. Кам`янецька, 2, код 30579655) 48335,57 грн. ( сорок вісім тисяч триста тридцять п`ять гривень 57 коп.) заборгованості по орендній платі, 3028,00 (три тисячі двадцять вісім гривень 00 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. (ч.1 ст. 256 ГПК України).

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук 2 примірника:

1 - до справи,

2 - відповідачу ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) надіслати реком. з повід. про вруч.

Позивачу надіслати ухвалу в кабінет ЕС.

На елект. адресу: позивачу (mkp_np@i.ua)

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118554974
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення грошей

Судовий реєстр по справі —924/212/24

Рішення від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні