Ухвала
від 22.04.2024 по справі 760/540/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/540/24 2/760/5596/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року Солом`янський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Жовноватюк В.С., за участю секретаря Лопатюк А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія АСКА» (Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія АСКА-ЖИТТЯ») про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Солом`янського районного суду міста Києва перебуває вищезазначена цивільна справа.

Ухвалою Солом`янського районного суду міста Києва від 21 лютого 2024 року відкрито спрощене позовне провадження з викликом сторін.

22.04.2024 до суду надійшло клопотання позивача про заміну первісного відповідача на належного - Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія АСКА», код ЄДРПОУ 13490997, оскільки при перевірці інформації за реєстром юридичних осіб позивачем з`ясовано, що ним неправильно вказано інформацію про відповідача.

У судове засідання сторони не з`явились, були повідомлені належним чином про дату, час та місце судового розгляду.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється (ч.2 ст.247 ЦПК України).

Суд, дослідивши подане клопотання та матеріали справи, зазначає наступне.

Статтею 51 ЦПК України передбачено можливість здійснення заміни неналежного відповідача у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Відповідно до положень ст.51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Оскільки Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія АСКА-ЖИТТЯ» / код ЄДРПОУ 24309647 / не є належним відповідачем у справі, його необхідно замінити на належного - Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія АСКА» / код ЄДРПОУ 13490997 /, відтак клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, за правилами загальної підсудності, передбаченими ч.2 ст.27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до відповіді №555089 від 22 квітня 2024 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідач ПРАТ «Українська акціонерна страхова компанія АСКА» є: м. Київ, вул. Голосіївська, 17, що територіально відноситься до Голосіївського району міста Києва.

Згідно з ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, справа за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія АСКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди підлягає передачі на розгляд Голосіївського районного суду міста Києва.

Керуючись ст.ст.27, 31, 51, 353 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Замінити відповідача Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія АСКА-ЖИТТЯ» / код ЄДРПОУ 24309647 / у цивільній справі - на належного відповідача Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія АСКА» / код ЄДРПОУ 13490997 /.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія АСКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди передати за підсудністю на розгляд Голосіївського районного суду міста Києва (вулиця Полковника Потєхіна, 14А, м. Київ, 03127).

Ухвала у частині передачі справи за підсудністю може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя В.С. Жовноватюк

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118559000
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —760/540/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Жовноватюк В. С.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Жовноватюк В. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Жовноватюк В. С.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Жовноватюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні