Ухвала
від 17.04.2024 по справі 948/28/24
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 948/28/24 Номер провадження 11-кп/814/1292/24Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду у складі:

головуючого - ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

із секретарем - ОСОБА_5 ,

за участі прокурора - ОСОБА_6 ,

захисника - адвоката ОСОБА_7 ,

засудженого - ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції провадження за апеляційною скаргою засуджено го ОСОБА_8 на ухвалу Машівського районного суду Полтавської області від 29 січня 2024 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Нікополь Дніпропетровської області, громадянину України, з середньою спеціальною освітою, не судимому,

засудженому 12.10.2018 Нікопольським міськрайонним судом Дніпропетровської області за ч.2 ст. 286 КК України на 7 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами 3 роки,

відмовлено у задоволенні заяви про умовно-дострокове звільнення.

Своє рішення суд мотивував тим, що за час відбування покарання засуджений мав 5 заохочень та отримав 2 стягнення. Крім цього 30.06.2022 відмовився від прибирання згідно з графіком, тому відсутні критерії сумлінної поведінки та сумлінного ставлення до праці. Також відсутні відомості про те, що засуджений відшкодував потерпілій завдану шкоду.

Не погоджуючись з рішенням суду засуджений подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу суду скасувати, постановити нову, якою задовольнити його заяву та звільнити умовно-достроково від відбування покарання на підставі ст. 81 КК України.

Свою апеляційну скаргу мотивує тим, що суд не врахував, що стягнення погашені, до того ж погашені шляхом отримання заохочень, а тому він вважається таким, що не має стягнень та вказує, що він досяг виправлення.

Вважає, що впродовж півтора року в його поведінці відбуваються лише позитивні зміни.

Вказує, що він має тісні зв`язки з сім`єю та родиною, має дитину та матір пенсіонерку, що на його думку також свідчить про його виправлення, так як може спілкуватись та бути прийнятим за межами установи в суспільстві без всякої шкоди.

Інші учасники судового розгляду ухвалу не оскаржили.

Заслухавши доповідача, засудженого та його захисника в підтримку апеляційної скарги, прокурора, який заперечив проти задоволення апеляційної скарги та просив ухвалу залишити без змін, перевіривши матеріали провадження та особової справи, колегія суддів дійшла такого висновку.

На підставі частини 1 статті 81 КК України до осіб, що відбувають покарання у виді позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

На підставі п.1 ч.3 ст. 81 КК України (в редакції на час вчинення кримінального правопорушення) умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше половини строку покарання, призначеного судом за злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, а також за необережний тяжкий злочин.

Необхідною умовою застосування положень статті 81 КК України є те, що засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення, про що, зокрема, може свідчити дотримання засудженим правил внутрішнього розпорядку, беззаперечне виконання законних вказівок і розпоряджень адміністрації органів кримінально-виконавчої системи, відсутність порушень дисципліни, зайняття трудовою діяльністю, добросовісне відношення до трудових обов`язків.

Так, під час апеляційного перегляду встановлено, що ОСОБА_8 засуджений 12.10.2018 Нікопольським міськрайонним судом Дніпропетровської області за ч.2 ст. 286 КК України на 7 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами 3 роки.

Початок строку покарання ОСОБА_8 рахується з 18.06.2018, кінець строку покарання - 18.06.2025.

У місцях позбавлення волі ОСОБА_8 перебуває з 18.06.2018. За час перебування в ДУ «Дніпровська установа виконання покарань (№4)» стягнень та заохочень не мав. З 26.06.2019 відбуває покарання в ДУ «Машівська виправна колонія (№9)». За час відбування покарання 2 рази притягувався до дисциплінарної відповідальності та отримав 5 заохочень. Працевлаштований в установі робітником дільниці по виготовленню паперових мішків. Виконує роботи з благоустрою установи. До роботи відноситься добросовісно. Дотримується правомірних взаємовідносин та ввічливого ставлення з персоналом. Бере участь у виховних заходах, які проводяться в установі, програмах диференційованого впливу.

Рішенням комісії установи засудженому 20.10.2020 та 20.12.2021 відмовлено у поданні на підставі ст. 82 та ст. 81 КК України, відповідно, як особі, яка не довела свого виправлення.

З довідки про стягнення та заохочення вбачається, що за час відбування покарання ОСОБА_8 отримав 2 стягнення: догану 10.01.2020 за зберігання заборонених предметів та попередження 30.06.2022 за відмову від прибирання території згідно з графіком, а також 5 заохочень 18.11.2019, 27.10.2021, 28.04.2022, 02.05.2023, 03.11.2023.

Крім цього, 15.02.2022 вчинив дисциплінарне правопорушення, а саме перебував в іншому відділенні без дозволу. За вказане порушення на ОСОБА_9 стягнення не накладалося, обмежилися бесідою виховного характеру.

Відповідно до ст. 6 КВК України виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки. Ресоціалізація - свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві. Необхідною умовою ресоціалізації є виправлення засудженого.

Однією із головних умов для умовно-дострокового звільнення засудженого від відбування покарання є доведеність виправлення засудженого, тобто доведеність готовності засудженого до: самокерованої поведінки, сприйняття встановлених у суспільстві норм та правил поведінки, дотримання норм чинного законодавства.

Сумлінна поведінка і ставлення до праці є необхідним і достатнім доказом виправлення засудженого. При цьому висновок суду про виправлення засудженого повинен ґрунтуватися на всебічному врахуванні даних про його поведінку і ставлення до праці за весь час відбування покарання, а не за час, який безпосередньо передує настанню строку, після відбування якого можливе умовно-дострокове звільнення.

З урахуванням викладеного, зважаючи на обставини, встановлені під час розгляду, те, що кримінальне правопорушення ОСОБА_8 вчинив за наявності обставини, яка обтяжує покарання, а саме в стані алкогольного сп`яніння, наслідки вчиненого злочину, те, що засуджений впродовж відбування покарання отримував стягнення, зокрема за зберігання заборонених предметів і відмову від прибирання та йому установою було відмовлено в умовно-достроковому звільненні, зважаючи на нестабільну поведінку обвинуваченого, тобто враховуючи поведінку засудженого за весь час відбування покарання, а не лише за період, який передував настанню пільги, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що клопотання про умовно-звільнення засудження є передчасним та ухвалив обґрунтоване рішення про відмову у задоволенні клопотання, так як засуджений не досяг необхідного ступеню виправлення.

З урахуванням викладеного, підстав для скасування ухвали суду та задоволення апеляційної скарги, колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. 404, 407, 419КПК України, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу засудженого ОСОБА_8 залишити без задоволення, а ухвалу Машівського районного суду Полтавської області від 29 січня 2024 року щодо ОСОБА_8 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

Головуючий ОСОБА_2

Судді ОСОБА_3

ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118559398
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —948/28/24

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні