Рішення
від 10.04.2024 по справі 500/7378/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/7378/23

10 квітня 2024 рокум.ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючої судді Подлісної І.М.

за участю:

секретаря судового засідання Паряк Тетяни Дмитрівни

позивача Жолобанюк О.Д.

представника позивача Дейнюк М.П.

представника відповідача Лань І.В.

представника відповідача Міська І.В.

представника відповідача Ромашенко В.С.

представника третьої особи Юрков О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Конкурсної комісії на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади Борщівської міської ради Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Борщівської загальньоосвітньої школи I-III ступенів №2 про визнання протиправними та скасування п. 2,3,4 наказу та рішення, -

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду звернулася ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Конкурсної комісії на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, Борщівської міської ради, Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Борщівської загальньоосвітньої школи I-III ступенів №2 про визнання протиправними та скасування п. 2,3,4 наказу та рішення.

Уточнені позовні вимоги обґрунтовані тим, що 26 вересня 2023 року Борщівською міською радою прийнято рішення «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти» № 2920 яким вирішено: 1) присвоїти за результатами конкурсу Борщівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 статус опорного закладу загальної середньої освіти, 2) змінити найменування Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 на - повне найменування - Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 Борщів ської міської ради; скорочене - Борщівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2; 4) затвердити Статут Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Борщівської міської ради; 5) дору чити директору Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Борщівської міської ради ОСОБА_1 здійснити в установленому порядку державну реєстрацію статуту та інших змін до відомостей про юридичну особу в порядку, визначеному чинним законодавством України.

Як директор школи позивач була присутня на сесії Борщівської міської ради 26 вересня 2023 року та мала бажання висловити свою позицію стосовно проведеного конкурсу. Проте була позбавлена такої можливості, оскільки депутатами Борщівської міської ради було прийнято рішення не надавати їй права виступу як директору Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2.

Станом на сьогодні державна реєстрація змін до статуту та інших змін до відомостей про юридичну особу, Борщівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 2, нею, як дирек тором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, не здійснено, зважаючи на очевидну незаконність вказаних вище рішень конкурсної комісії та Борщівської міської ради.

При цьому, Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради в кінці вересня 2023 року позивача було ознайомлено з проектом наказу про застосування до позивача дисциплінарного стягнення за не подання нею, як директором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, заявки на участь у конкурсі та конкурсної документації.

19 жовтня 2023 року начальником Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради позивачу було вручено наказ «Про застосування дисциплінарного стягнення до Оксани Жолобанюк» № 01-17/172-с від 19.10.2023, на підставі якого їй оголошено догану за неналежне виконання службових обов`язків, а саме за те, що вона відмовилася отримувати статут школи у новій редакції та ознайомлюватися з наказами Відділу освіти, сім`ї, молоді та

спорту Борщівської міської ради, як наслідок не зареєструвала статут школи в новій редакції.

Позивач вважає, що пункти 2, 3 та 4 наказу Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради «Про проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та затвердження складу конкурсної комісії» № 01-15/219од від 24.08.2023, рішення засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, оформлене протоколом від 13.09.2023, та рішення Борщівської міської ради «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти» № 2920 від 26.09.2023 є протиправними та такими, що підлягають скасування.

Ухвалою суду від 14.11.2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі на 12.12.2023 року о 11:30 год. Даною ухвалою встановлено 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою суду від 23.11.2023 року доручено Тернопільському окружному адміністративному суду забезпечити проведення судового засідання 12 грудня 2023 року о 11:30 год. в режимі відеоконференції.

Відповідач Борщівської міської ради скористався правом на подання відзиву на позовну заяву, який надійшов на адресу суду із відповідними письмовими доказами 30.11.2023. У відзиві відповідач не погоджується з позовними вимогами та доводами, викладеними в адміністративному позові.

За результатами розгляду на пленарному засіданні сорок восьмої сесії Борщівської міської ради Протоколу засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади 13 вересня 2023 року було прийнято рішення від 26 вересня 2023 року № 2920 «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти».

Також зазначив, що питання щодо створення опорних закладів освіти обговорювалось та розглядалося на пленарному засіданні сесії міської ради 40 сесії Борщівської міської ради восьмого скликання 21 серпня 2023 року при затвердженні положення про конкурс з участю всіх зацікавлених осіб Борщівської міської територіальної громади, у тому числі представників від закладів загальної середньої освіти. Пряма відеотрансляція цього засідання здійснювалась на офіційному каналі міської ради у відеохостингу Youtube. Відеозапис цієї трансляції знаходиться на вказаному каналі в режимі загального доступу за посиланням https://www.youtube.com/live/fm4f2TvsnDY?si=FptnHHcMwy-hIrz9.

Також, 25 серпня 2023 року, на сайті Борщівської міської ради було розміщено оголошення про проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та складу конкурсної комісії, з яким могли ознайомитись усі зацікавлені особи та інші бажаючі громадяни (зокрема, батьки учнів та педагогічні працівники Закладу освіти).

Крім того відповідна роз`яснювальна робота проводилась самою Позивачкою, як керівником закладу освіти. Зокрема, у своєму позові вона зазначила, що: « 30 серпня 2023 року колектив школи на нараді при директорові був ознайомлений з Наказом про проведення конкурсу та Положенням про проведення конкурсу».

Поняття «Опорний заклад загальної середньої освіти» та порядок створення (присвоєння статусу) опорного Закладу освіти було вперше було визначено ще у 2010 році у Положенні про освітній округ, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010. Керівникам та працівникам закладів освіти неодноразово роз`яснювалось суть вищевказаного поняття, з якою метою і за якою процедурою такі заклади утворюються під час нарад, які організовувались органами управління освітою, а також під час їхніх навчань та проходження підвищення кваліфікації.

Тому твердження Позивачки щодо непроведення роз`яснювальної роботи з приводу створення опорного закладу є безпідставним та необґрунтованим.

Також представник відповідача звертає увагу, що у Статуті Школи № 2, нова редакція якого затверджена рішенням Борщівської міської ради від 26.09.2023 № 2920 «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі І-Ш ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти» врегульовано питання щодо:

-особливостей організації освітнього процесу в опорному закладі освіти;

-порядок організації підвезення здобувачів освіти і педагогічних працівників до місця навчання, роботи та місця проживання відповідно до розкладу уроків опорного закладу освіти та його філій (пункт 1.19 розділу І Статуту);

-питання забезпечення сучасною матеріально-технічною базою опорного закладу освіти та його філій (розділи V та VI Статуту).

При цьому, законами України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту», Положенням про опорний заклад не передбачено обов`язкової наявності факту здійснення підвозу здобувачів освіти на момент прийняття рішення про присвоєння закладу загальної середньої освіти статусу опорного.

Тому твердження Позивача з цього приводу також є безпідставними та необґрунтованими.

На підставі викладеного, представник відповідача просив в задоволенні позову відмовити.

Також, 04.12.2023 року представники відповідачів Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради та Конкурсної комісії на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади скористалися правом на подання відзиву на позовну заяву, який надійшов на адресу суду із відповідними письмовими доказами. У відзиві відповідач не погоджується з позовними вимогами та доводами, викладеними в адміністративному позові.

Ухвалою суду від 06.12.2023 року доручено Тернопільському окружному адміністративному суду забезпечити проведення судового засідання 12 грудня 2023 року о 11:30 год. в режимі відеоконференції.

Представником позивача 12.12.2023 року було долучено додаткові докази до матеріалів справи.

12.12.2023 представником третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Борщівської загальньоосвітньої школи I-III ступенів №2 на електронну адресу суду надіслано заяву про розгляд справи за їх відсутності.

Ухвалами суду від 12.12.2023 року, від 26.12.2023 року відкладено розгляд справи в режимі відеоконференціії на 11.01.2024 року о 10:00 год.

Ухвалою суду від 11.01.2024 року, постановленою в судовому засіданні, без виходу до нарадчої кімнати, закрити підготовче провадження у справі та призначити справу до судового розгляду по суті на 08.02.2024 року о 11:00 год.

19 січня 2024 року через електронний суд представником третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Борщівської загальньоосвітньої школи I-III ступенів №2 надіслано пояснення щодо даного позову та зазначено наступне.

Трудовий колектив Школи № 2 та батьки учнів були ознайомлені із поняттям "опорний заклад загальної середньої освіти", а також із тим, що їхній школі буде присвоєно статус опорного закладу освіти і жодним чином цьому не перечили. Заперечення були лише у Позивачки, що пов`язано із наявністю у неї необґрунтованої підозри, що це може призвести до проведення нового конкурсу на займану нею посаду директора Школи № 2, в результаті чого вона може втратити цю посаду.

Враховуючи вищенаведене, представник третьої особи вважає, що Рішення про присвоєння статусу опорного закладу освіти прийняте Борщівською міською радою (як засновником (власником) Школи № 2) відповідно до наданих чинним законодавством повноважень, є обґрунтованим, відповідає принципам доцільності та ефективності, прийняте в інтересах нашого закладу освіти, а тому підстав для його скасування також не має.

Ухвалою суду від 29.01.2024 року доручено Тернопільському окружному адміністративному суду забезпечити проведення судового засідання 08 лютого 2024 року о 11:00 год. в режимі відеоконференції.

08.02.2024 року представник позивач подала заяву про зміну предмету позову, а саме просила замінити: "визнати протиправним та скасувати рішення засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, оформлене протоколом від 13.09.2023"

на позовну вимогу «визнати протиправним та скасувати рішення засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, оформлене протоколом від 13.09.2023, в частині, що стосується визнання Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 переможцем конкурсу з визначення опорного закладу освіти Борщівської територіальної громади».

Ухвалою суду від 08.02.2024 року, постановленою в судовому засіданні, без виходу до нарадчої кімнати,відкладено розгляд справи на 05.03.2024 року о 10:00 год. для підготовки до надання нових пояснень по справі.

Ухвалою суду від 05.03.2023, постановленою в судовому засіданні, без виходу до нарадчої кімнати, згідно ч.7, 8 ст.243 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) оголошено перерву до 10.04.2023 о 11:30 год.

18.03.2024 року представником відповідача Борщівською міською радою через електронний суд надіслано додаткові пояснення у справі.

Представники відповідачів та представник третьої особи в судовому засіданні просили в задоволенні позову відмовити.

Позивач та її представник позов підтримали повністю, просили його задовольнити.

Суд, заслухавши сторін, розглянувши адміністративну справу, вивчивши зміст відзивів на позов і пояснення третьої особи, дослідивши і оцінивши зібрані по справі докази, в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, виходить з таких підстав та мотивів.

ОСОБА_1 , обіймала посаду директора Борщівської загальної» освітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, що підтверджується наказом «Про укладення строкової трудового договору (контракту) з ОСОБА_1 » № 05-ок від 26.06.2020 та контрактом директором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 від 26.06.2020 № 02.

21 серпня 2023 року на сороковій сесії восьмого скликання Борщівською міською радою було прийнято рішення «Про затвердження Положення про проведення конкурсу з визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та складу конкурсної комісії» № 2852 (надалі за текстом - «Положення про проведення конкурсу»).

Згідно з п. 1 розділу II «Порядок проведення конкурсу» Положення про проведення конкурсу, учасниками Конкурсу є заклади загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, які мають в своїх закладах освіти не менше 200 учнів.

Станом на дату затвердження Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради Наказу про проведення конкурсу, в Борщівській територіальній громаді було лише три заклади середньої освіти, в яких кількість учнів складала 200 та більше осіб, а саме Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1, Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 та Борщівський НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів № 3 - гімназія».

Відповідно до п. 7 розділу І «Загальні положення» Положення про проведення конкурсу, організаційне, методичне та матеріально-технічне забезпечення проведення Конкурсу здійснює Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради.

24 серпня 2023 року Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради було прийняти наказ «Про проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та затвердження складу конку рсної комісії» № 01 -15/219од (надалі за текстом - «Наказ про проведення конкурсу»),

29 серпня 2023 року на електронну скриньку Борщівської загальноосвітньої школи I- III ступенів № 2 Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради була наді слана копія виданого ним Наказу про проведення конкурсу.

Наказом про проведення конкурсу було затверджено, зокрема, наступні рішення: 1) провести конкурс з визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської мі ської територіальної громади 13 вересня 2023 року о 10 годині за адресою: вул. Грушевського 5 в приміщенні відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради згідно По ложення, що додається; 4) директорам закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів з 28.08.2023 року до 08.09.2023 року подати заявки на участь у Конкурсі.

Раніше, 25 серпня 2023 року, на сайті Борщівської міської ради було розміщено ого лошення про проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої осві ти Борщівської міської територіальної громади та складу конкурсної комісії. Згідно даного оголошення етапи та терміни проведення конкурсу наступні:

-І етап - затвердити склад конкурсної комісії на визначення опорного закладу зага льної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади (додаток 1);

-II етап - підготовчий, подання закладами загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади заявок на участь г Конкурсі з 28.08.2023 року до 08.09.2023 року згідно Положення (додається);

-III етап - основний, з 11.09.2023 року до 13.09.2023 року провести конкурс на ви значення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та оприлюднити результати Конкурсу. До участі у Конкурсі запрошуються закла ди загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Борщівської міської ради. Конкурс прово диться за наявності не менше одного кандидата на опорний заклад загальної середньої освіти. Документи подаються з 28.08.2023 року до 08.09.2023 року з 09.00 до 17.00 за адре сою: вул. Грушевського 5 (відділ освіти) м. Борщів Чортківського району Тернопільської області.

Жодної інформаційно-роз`яснювальної роботи серед громадськості, зокрема й керів ників закладів загальної середньої освіти щодо утворення опорних закладів освіти та їх філій у Борщівській міській територіальній громаді ні Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту, Борщівською міською радою (як засновником цих закладів) не було проведено.

30 серпня 2023 року колектив школи на нараді при директорові був ознайомлений з Наказом про проведення конкурсу та Положенням про проведення конкурсу.

Оскільки згідно п.1 розділу II «Порядок проведення конкурсу» Положення про прове дення конкурсу учасниками Конкурсу є заклади загальної середньої освіти, які мають в своїх закладах не менше 200 учнів, то під час вказаної наради було проаналізовано прогнозовану кількість учнів, які навчатимуться у школі у наступні роки. Зокрема, було відзначено:

- у школі з 01 вересня 2023 року навчатиметься 202 учнів, 12 з яких матимуть статус ВПО і батьки яких не планують залишатися на постійне місце проживання у мікрорайоні нашого закладу;

- за перспективною мережею на 2027-2028 навчальний ріку закладі, який на той час у рамках реформи середньої освіти функціонуватиме уже як гімназія, навчатиметься орієнтовно 170 учнів;

- відсутні населені пункти, з яких можна було б підвозити учнів. Оскільки для потенційних учнів, які б могли підвозитися до школи та навчатися у ній (а це випускники 9 класів закладів освіти с. Вовківці, с. Мушкатівката випускники 4 класу Сапогівської початкової школи), вже організовано підвезення до Борщівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів № 3 - гімна зія» та Кривченської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Врахувавши ці факти, колектив школи дійшов висновку, що школа не має перспективи на довготривале функціонування у статусі опорного закладу. Тому було прийнято рішення не подавати заявку на участь у вказаному конкурсі.

05 вересня 2023 року Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради на моє ім`я як, директора Борщівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, надіслав лист № 307/01-4, в якому було зазначено, що директори закладів І-ІІІ ступенів (кількість учнів згідно мережі станом на 01.09.2023 року становить 200 учнів та більше) до 08 вересня 2023 року повинні подати заявки на участь у Конкурсі. У разі відмови від участі у Конкурсі позивача, як директо ра школи, зобов`язували до 09 вересня 2023 року подати письмову відмову, обґрунтувавши причини невиконання наказу Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради.

Зважаючи на вказані вище обставини, Борщівська загальноосвітня школи І-ІІІ ступенів № 2 не подавала заявку на участь у конкурсі. Позивачем, як директором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, було надіслано на ім`я начальника Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради лист від 07.09.2023 № 01-18/269 з повідомленням про те, що школа не братиме участі у конкурсі з визначення опорного закладу з поясненням причин такого рішення.

Позивач зауважив, що про основну вимогу щодо створення опорного закладу - це наявність філії та/або здійснення підвезення здобувачів освіти, педагогічних працівників (за потреби) до цього закладу і у зворотному напрямку (cm. 31 Закону України «Про повну загальну середню освіту» № 463-ІХ від 16.01.2020), у даному листі не говорили, оскільки впевнені, що про її невиконання станом на 07.09.2023 року Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради знає. Тому в листі тільки зазначили, що згідно п.3 Положення про опорний заклад освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 532 від 19.06.2019, дана школа не має перспективи на довготривале функціонування як опорний заклад.

Проте 13 вересня 2023 року конкурсна комісія з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади своїм рішенням визнає Борщівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 2 переможцем даного конкурсу. Вказане засідання конкурсної комісії оформлене протоколом від 13.09.2023 року.

Зі змісту вказаного протоколу від 13.09.2023 вбачається, що конкурсна комісія, не зважаючи на те, що Борщівська загальноосвітня школа 1-ІІ1 ступенів № 2 не подавала заявки на участь у конкурсі разом з конкурсною документацією, дійшла висновку, що школа відповідає встановленим законодавством вимогам щодо статусу опорного закладу і заклад допус кається до участі в конкурсі з визначення опорного закладу середньої освіти Борщівської міської територіальної громади. Водночас, у протоколі зазначено, що всі необхідні матеріали щодо провадження освітньої діяльності закладом, показники роботи за останні роки, опис інвестиційних потреб закладу необхідні для участі у конкурсі описані у Стратегії розвитку даного закладу освіти.

15 вересня 2023 року з оголошення, розміщеного на сайті Борщівської міської ра ди, колектив школи дізнається про те, що Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 та Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 визнані переможцями конкурсу з визначення опорного закладу освіти Борщівської міської територіальної громади.

18 вересня 2023 року позивачем, як директором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, було надіслано листа за № 01-18/279 у Борщівську міську раду з проханням не затверджувати рішення, прийняте 13 вересня 2023 року на засіданні конкурсної комісії з проведення конкурсу в частині визнання Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 переможцем конкурсу, та не надавати їй статус опорного закладу. У листі було вказано, що рішення конкурсної комісії, оформлене протоколом від 13.10.2023, прийнято з грубим порушенням норм чинного законодавства щодо надання закладу освіти статусу опорного закладу, оскільки Борщівською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №2 не було подано заявки на участь у цьому конкурсі.

Цього ж дня позивачем було направлено і лист начальнику Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради, про незаконні та неправомірні рішення конкурсної комісії та такі, що прямо суперечать Положенню про проведення конкурсу.

Проте жодної відповіді на зазначені листи Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів не отримала. Тільки 22 вересня 2023 року Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради електронною поштою була надіслана копія протоколу засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної серед ньої освіти Борщівської міської територіальної громади від 13.09.2023 року.

26 вересня 2023 року Борщівською міською радою прийнято рішення «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти» № 2920 яким вирішено: 1) присвоїти за результатами конкурсу Борщівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 статус опорного закладу загальної середньої освіти, 2) змінити найменування Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 на - повне найменування - Борщівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 Борщів ської міської ради; скорочене - Борщівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2; 4) затвердити Статут Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Борщівської міської ради; 5) дору чити директору Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Борщівської міської ради ОСОБА_1 здійснити в установленому порядку державну реєстрацію статуту та інших змін до відомостей про юридичну особу в порядку, визначеному чинним законодавством України.

Як директор школи позивач була присутня на сесії Борщівської міської ради 26 вересня 2023 року та мала бажання висловити свою позицію стосовно проведеного конкурсу. Проте була позбавлена такої можливості, оскільки депутатами Борщівської міської ради було прийнято рішення не надавати їй права виступу як директору Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2.

Станом на сьогодні державна реєстрація змін до статуту та інших змін до відомостей про юридичну особу, Борщівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 2, нею, як дирек тором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, не здійснено, зважаючи на очевидну незаконність вказаних вище рішень конкурсної комісії та Борщівської міської ради.

При цьому, Відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради в кінці вересня 2023 року позивача було ознайомлено з проектом наказу про застосування до позивача дисциплінарного стягнення за не подання нею, як директором Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, заявки на участь у конкурсі та конкурсної документації.

19 жовтня 2023 року начальником Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради позивачу було вручено наказ «Про застосування дисциплінарного стягнення до Оксани Жолобанюк» № 01-17/172-с від 19.10.2023, на підставі якого їй оголошено догану за неналежне виконання службових обов`язків, а саме за те, що вона відмовилася отримувати статут школи у новій редакції та ознайомлюватися з наказами Відділу освіти, сім`ї, молоді та

спорту Борщівської міської ради, як наслідок не зареєструвала статут школи в новій редакції.

Не погодившись із протиправними рішеннями і наказом позивач звернулася до суду з даним позовом.

Визначаючись щодо спірних правовідносин, що виникли між сторонами, суд виходив з наступного.

Згідно положень пункту 7 частини першої статті 3, частини першої статті 62 Закону України «Про освіту» засновник закладу освіти - орган державної влади від імені держави, відповідна рада від імені територіальної громади (громад), фізична та/або юридична особа, рішенням та за рахунок майна яких засновано заклад освіти або які в інший спосіб відповідно до законодавства набули прав і обов`язків засновника. Органи місцевого самоврядування належать до органів управління у сфері освіти.

Відповідно до положень пунктів 1.2, 1.3 та 4.1 Статуту Борщівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, затвердженого рішенням Борщівської міської ради від 22.08.2017 № 340 (копія Статуту додається) та відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (витяг з ЄДР додається) форма власності Школи № 2 - комунальна, її засновником та власником є Борщівська міська рада, яка від імені територіальної громади здійснює управління цим закладом загальної середньої освіти (далі - Заклад освіти).

Згідно положень статті 143 Конституції України, статей 26 та 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; утворюють, реорганізовують, ліквідовують, перепрофільовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції. Аналогічні повноваження для міської ради, як засновника Закладу освіти, передбачено частиною першою статті 66 Закону України «Про освіту». Крім того, відповідно до частини першої статті 56 Закону України «Про повну загальну середню освіту» Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, районні, міські, селищні, сільські ради здійснюють повноваження у сфері загальної середньої освіти, що визначені цим Законом та Законом України "Про освіту", а також інші повноваження відповідно до Конституції України, Конституції Автономної Республіки Крим, законів України "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів.

З метою удосконалення ефективної мережі закладів освіти Борщівської міської територіальної громади, створення умов для комплексної оптимізації і модернізації системи загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, створення єдиного освітнього простору та безпечного освітнього середовища, забезпечення рівного доступу здобувачів в освіти, у тому числі й з особливими освітніми потребами, до якісної освіти, раціонального й ефективного використання наявних та залучення нових ресурсів, їх модернізації та спрямування на задоволення освітніх потреб учнів (вихованців), створення єдиної системи виховної роботи, Борщівською міською радою та Відділом освіти у 2023 році розпочато здійснення організаційно-правових заходів щодо створення опорних Закладів освіти на базі існуючих загальноосвітніх шкіл.

Вказані заходи проводились відповідно до положень частини другої статті 13 Закону України «Про освіту» та частини шостої статті 31 Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно яких, заклад загальної середньої освіти може мати статус опорного.

Опорний заклад освіти - це заклад загальної середньої освіти, що має у своєму складі філії та/або здійснює підвезення здобувачів освіти, педагогічних працівників (за потреби) до цього закладу і у зворотному напрямку, а також забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, має сучасну матеріально-технічну і навчально-методичну базу, безпечне освітнє середовище та спроможний відповідно до вимог цього Закону забезпечувати здобуття на належному рівні початкової, базової та/або профільної середньої освіти на рівні державних стандартів. Положення про опорний заклад освіти затверджується Кабінетом Міністрів України.

На виконання вищевказаних вимог законів та пункту 6 Положення про опорний заклад освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 532 (зі змінами та доповненнями) (далі - Положення про опорний заклад) рішенням Борщівської міської ради від 21 серпня 2023 р. № 2852 затверджено Положення про проведення конкурсу з визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади (далі - Положення про конкурс).

Згідно цього Положення про конкурс організаційне, методичне та матеріально- технічне забезпечення проведення Конкурсу здійснює Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради, який також затверджує своїм наказом кількісний та персональний склад Конкурсної комісії з визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади, засновником яких є Борщівська міська рада.

Відповідно до вимог вищевказаного законодавства та Положення про конкурс Відділом освіти було видано наказ від 24 серпня 2023 року № 01-15/219-од «Про проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та затвердження складу конкурсної комісії» (далі - Наказ про конкурс).

Цим Наказом про конкурс було визначено дату проведення конкурсу, вирішено опублікувати оголошення про його проведення на офіційному веб-сайті міської ради, затверджено склад конкурсної комісії та зобов`язано директорів Закладів освіти І-ІІІ ступеня (у тому числі Школи № 2) до 08.09.2023 подати заявки на участь у Конкурсі.

Суд вважає, що Наказ про конкурс прийнятий Відділом освіти у повній відповідності до рішень Міськради та положень чинного законодавства, є законним та обґрунтованим, а тому підстави для скасування його, окремих положень відсутні.

Оголошення про проведення Конкурсу було оприлюднено на вебсайті міської ради 25.08.2023. Крім того, 05.09.2023 директору Школи № 2 Оксані Жолобанюк Відділом освіти було направлено листа за № 307/01-4, в якому висловлено нагадування про те, що вона, як керівник саме комунального Закладу освіти (який не є приватним і не належить директору ОСОБА_2 ), повинна подати заявку від імені очолюваного нею Закладу освіти на участь у Конкурсі.

В порушення вимог Положення про конкурс (затверджене рішенням Міськради) та Наказу про конкурс, свого контракту, директор Школи № 2 Оксана Жолобанюк заявки на участь у конкурсі не подала, натомість подала лист від 07.09 2023 №01-18/ 269 в якому, зокрема, зазначила, що «наш заклад забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, надає якісну освіту, про що свідчать результати моніторингових досліджень, учнівських олімпіад з навчальних предметів, конкурсу-захисту робіт членів Малої академії наук, ЗНО (НМТ), інших конкурсів та змагань; має сучасні кабінети з певних навчальних дисциплін, відповідне технологічне обладнання у шкільній їдальні, придбане у рамках проекту «Спроможна школа».». Тобто підтвердила, що Школа № 2 відповідає критеріям для опорного Закладу освіти, які визначені пунктом 6 Положення про опорний заклад.

У зв`язку із наведеним, при проведенні Конкурсу зазначений лист директора Конкурсною комісією було кваліфіковано як заявку на участь Школи № 2 у Конкурсі з визначення опорного закладу та визнано цей Заклад освіти одним із переможців Конкурсу.

Вважаємо, що рішення Конкурсної комісії щодо визнання Школи № 2 переможцем Конкурсу (протокол Конкурсної комісії від 13.09.2023) є цілком обґрунтованим, доцільним та прийнятим відповідно до наданих Комісії повноважень, а тому підстави для його скасування відсутні.

В подальшому, за результатами розгляду на пленарному засіданні сорок восьмої сесії Борщівської міської ради Протоколу засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади 13 вересня 2023 року було прийнято рішення від 26 вересня 2023 року № 2920 «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі I- III ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти».

Суд зазначає, що питання щодо створення опорних закладів освіти обговорювалось та розглядалося на пленарному засіданні сесії міської ради 40 сесії Борщівської міської ради восьмого скликання 21 серпня 2023 року при затвердженні положення про конкурс з участю всіх зацікавлених осіб Борщівської міської територіальної громади, у тому числі представників від закладів загальної середньої освіти. Пряма відеотрансляція цього засідання здійснювалась на офіційному каналі міської ради у відеохостингу Youtube. Відеозапис цієї трансляції знаходиться на вказаному каналі в режимі загального доступу за посиланням https ://www.youtube.com/live/fm4f2TvsnDY?si=FptnHHcMwy-hIrz9.

Також, 25 серпня 2023 року, на сайті Борщівської міської ради було розміщено оголошення про проведення конкурсу на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади та складу конкурсної комісії, з яким могли ознайомитись усі зацікавлені особи та інші бажаючі громадяни (зокрема, батьки учнів та педагогічні працівники Закладу освіти).

Крім того відповідна роз`яснювальна робота проводилась самою Позивачкою, як керівником закладу освіти. Зокрема, у своєму позові вона зазначила, що: « 30 серпня 2023 року колектив школи на нараді при директорові був ознайомлений з Наказом про проведення конкурсу та Положенням про проведення конкурсу».

Поняття «Опорний заклад загальної середньої освіти» та порядок створення (присвоєння статусу) опорного Закладу освіти було вперше було визначено ще у 2010 році у Положенні про освітній округ, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010. Керівникам та працівникам закладів освіти неодноразово роз`яснювалось суть вищевказаного поняття, з якою метою і за якою процедурою такі заклади утворюються під час нарад, які організовувались органами управління освітою, а також під час їхніх навчань та проходження підвищення кваліфікації.

Тому твердження Позивачки щодо непроведения роз`яснювальної роботи з приводу створення опорного закладу є безпідставним та необґрунтованим.

Також суд звертає увагу, що у Статуті Школи № 2, нова редакція якого затверджена рішенням Борщівської міської ради від 26.09.2023 № 2920 «Про присвоєння Борщівській загальноосвітній школі І-Ш ступенів № 2 статусу опорного закладу загальної середньої освіти» (далі - Рішення про присвоєння статусу опорного закладу освіти) врегульовано питання щодо:

-особливостей організації освітнього процесу в опорному закладі освіти;

-порядок організації підвезення здобувачів освіти і педагогічних працівників до місця навчання, роботи та місця проживання відповідно до розкладу уроків опорного закладу освіти та його філій (пункт 1.19 розділу І Статуту);

-питання забезпечення сучасною матеріально-технічною базою опорного закладу освіти та його філій (розділи V та VI Статуту).

При цьому, законами України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту», Положенням про опорний заклад не передбачено обов`язкової наявності факту здійснення підвозу здобувачів освіти на момент прийняття рішення про присвоєння закладу загальної середньої освіти статусу опорного.

Тому, твердження Позивачки з цього приводу також є безпідставними та необґрунтованими.

Таким чином, особа, яка звертається до суду повинна довести конкретні факти порушення її прав та інтересів безпосередньо оспорюваним нею наказом та рішенням, а також, що в результаті визнання протиправним та скасуванні рішення та наказу права та інтереси позивачки буде захищено і віддновлено.

При цьому відсутність порушення прав та інтересів позивачки є самостійною достатньою підставою для відмови у позові.

Отже з врахуванням того, що ОСОБА_1 не довела порушення її прав чи інтересів в задовленні позову слід відмовити.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що рішення про присвоєння статусу опорного закладу освіти прийняте Борщівською міською радою (як засновником (власником) Школи № 2) відповідно до наданих чинним законодавством повноважень, є обґрунтованим, відповідає принципам доцільності та ефективності, не порушило прав позивача ОСОБА_1 , а тому підстав для його скасування також не має.

Відповідно до статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 90 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені судом обставини справи, досліджені в судовому засіданні докази, норми законодавства України, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача є необґрунтованими, доказів, які б спростовували правомірність дій відповідачів позивачем не представлено, а судом таких доказів не здобуто, в зв`язку з чим суд приходить до переконання, що в задоволенні позову слід відмовити.

Відповідно до ст. 139 КАС України судові витрати відшкодуванню не підлягають.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Конкурсної комісії на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади,Борщівської міської ради, Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачаБорщівська загальньоосвітня школа I-III ступенів №2 про визнання протиправними та скасування наказу та рішення відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Згідно із статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повне судове рішення складено 19 квітня 2024 року.

Реквізити учасників справи:

позивач:

- ОСОБА_1 (місцезнаходження/місце проживання: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ/РНОКПП НОМЕР_1 );

відповідач:

- Конкурсна комісія на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Борщівської міської територіальної громади (місцезнаходження/місце проживання: вул. Грушевського, 2,м. Борщів,Тернопільська обл., Чортківський р-н,48702, код ЄДРПОУ/РНОКПП НОМЕР_2 );

- Борщівська міська рада (місцезнаходження/місце проживання: вул. Грушевського, 2,м. Борщів,Тернопільська обл., Чортківський р-н,48702, код ЄДРПОУ 04058485);

- Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Борщівської міської ради (місцезнаходження/місце проживання: вул. Грушевського, 5,м. Борщів,Тернопільська обл., Чортківський р-н,48702, код ЄДРПОУ 41341054);

третя особа:

- Борщівська загальньоосвітня школа I-III ступенів №2 (місцезнаходження/місце проживання: вул. Леся Курбаса, 7,м. Борщів,Тернопільська обл., Чортківський р-н,48701, код ЄДРПОУ/РНОКПП НОМЕР_3 ) .

Головуючий суддяПодлісна І.М.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118562802
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування п. 2,3,4 наказу та рішення

Судовий реєстр по справі —500/7378/23

Рішення від 10.04.2024

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Рішення від 10.04.2024

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 06.12.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні