Рішення
від 23.04.2024 по справі 195/584/24
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/584/24

2-о/195/61/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

23.04.2024 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Омеко М.В., за участю секретаря судового засідання Мартинової Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Томаківка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Томаківська селищна рада Нікопольського району Дніпропетровської області в особі Виконавчого комітету, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Томаківського районного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Томаківська селищна рада Нікопольського району Дніпропетровської області в особі Виконавчого комітету.

В заяві представник заявника вказує, що батько заявника, ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина на частково належне йому майно, а саме: квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_1 та квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_2 .

Вони постійно підтримували родинні стосунки, та як він проживав один, то в останні роки життя, із урахуванням його похилого віку та періодичних випадків захворювань, він потребував догляду, то заявник, починаючи з грудня 2017 року, перевезла батька до свого помешкання в квартиру, за адресою: АДРЕСА_2 , і де вони фактично постійнопроживали разом однією сім`єю, заявник доглядала за ним, вони ми мали спільний побут, взаємні права й обов`язки до дня його смерті.

Як спадкоємець за законом заявник звернулася до Приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Рудого М.Є. із заявою про прийняття спадщини. Під час звернення нотаріус роз`яснив їй, так як в неї в паспорті громадянина України стоїть відмітка про реєстрацію (прописку) за іншою адресою ніж у спадкодавця, і вона проживала та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , а спадкоємець зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , тому відповідно до положень пунктів 3.21, 3.22, розділу 3. (Прийняття спадщини або відмова від її прийняття), Глави 10.(Видачасвідоцтв проправо наспадщину), «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 року за № 282/20595, вона не може надати нотаріусу відповідного документа, який підтверджує її спільну реєстрацію за постійним місцем проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, тому для прийняття від неї заяви про прийняття спадщини і в подальшому оформлення її спадкових прав необхідно рішення суду щодо встановлення факту постійного проживання її зі спадкодавцем однією сім`єю на час відкриття спадщини.

У зв`язку з цим Приватний нотаріус постановою від 03.04.2024 року відмовив заявнику у вчинені нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину за законом і запропонував звернутися до суду щоб підтвердити факт постійного проживання проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

На сьогоднішній день заявник не може реалізувати свої спадкові права після смерті батька, тому змушена звернутися з даною заявою до суду.

Представник заявника надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити.

Заінтересована особа Томаківська селищна рада Нікопольського району Дніпропетровської області в особі Виконавчого комітету також надіслали до суду заяву в якій просять розглянути справу без участі їх представника, проти заявлених вимог не заперечують, просять прийняти рішення на розсуд суду.

У зв`язку з неявкою сторін, в силу ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до статті 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

У відповідності до ч.5 ст.268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно проаналізувавши обставини в їх сукупності, надавши оцінку зібраним по справі доказам, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному, об`єктивному та всебічному з`ясуванні обставин справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно дост. 3 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Статтею 16 ЦК Українипередбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Законодавчі обмеження матеріально-правових способів захисту цивільного права чи інтересу підлягають застосуванню з дотриманням положень статей55,124 Конституції Українитастатті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

У відповідності до ч.1 ст.15 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

За змістом частини першоїстатті 293 ЦПКокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

А виходячи із змісту пункту 5 частини другоїстатті 293 ЦПКсуд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема і справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 2Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 рокупередбачено, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Відповідно до п.1постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення»(далі постанови Пленуму) із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

В свою чергу згідно із пунктом 1 частини першоїстатті 315 ЦПКсуд може встановлювати факт родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що батько заявника, ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 .

Родинний зв`язок заявника із спадкодавцем підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 заявника та її свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , де вона змінила своє дошлюбне прізвище « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_4 ».

Відповідно до положень статті 27 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: статистичний облік громадян, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території; до положень статті 54-1, староста: 4) сприяє жителям відповідного старостинського округу у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також у поданні відповідних документів до зазначених органів. За рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради надає адміністративні послуги та/або виконує окремі завдання адміністратора центру надання адміністративних послуг (у разі утворення такого центру).

За звернення заявниці депутатом Томаківської селищної ради складено акт обстеження житлово-побутових умов від 04.04.2024 року, а виконавчим комітетом Томаківської селищної ради за вих. № 607 від 04.04.2024 року надано довідку, де зазначено що заявник разом зі ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з грудня 2017 року і до дня його смерті фактично, постійно проживали разом за адресою: АДРЕСА_2 .

Таким чином, суд приходить висновку, що вимоги заявника у справі, ОСОБА_1 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.263-265,268,293,315,316,319 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Томаківська селищна рада Нікопольського району Дніпропетровської області в особі Виконавчого комітету - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ) на час відкриття спадщини, а саме в момент смерті свого рідного батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с-щі Томаківка, Томаківського району Дніпропетровської області, постійно проживала разом з ним на час відкриття спадщини, в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення сторін зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи якому рішення не було вручене у день його складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області.

Суддя: М. В. Омеко

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118568131
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —195/584/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні