Ухвала
від 24.04.2024 по справі 467/422/24
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/422/24

Провадження № 2-о/467/12/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2024 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кологривої Т.М.,

присяжних Поплавського А.В., Коробко О.В.,

за участю секретаря судового засідання Романенко Т.І.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи Медиченко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Арбузинка клопотання представника заявника ОСОБА_1 про призначення експертизи у цивільній справі за його заявою, поданою в інтересах ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області

В С Т А Н О В И В:

На розгляді Арбузинського районного суду Миколаївської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , поданою в інтересах ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області, у якій він прохає визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку, призначивши опікуном ОСОБА_2 .

У судовому засіданні представником заявника було заявлено клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи, проведення якої доручити Миколаївській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». Представник заявника стверджував, що ОСОБА_3 з приводу погіршення психічного стану здоров`я останні роки ніде не лікувалась, крім комунального некомерційного підприємства «Арбузинська центральна лікарня» Арбузинської селищної ради.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Миколаївської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул.Корабелів, 14-В, м. Миколаїв, а/с 28, 54020).

Відповідно до ст.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Суд вважає, що для визначення психічного стану ОСОБА_3 необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки по даній категорії справ проведення судово-психіатричної експертизи є обов`язковим.

Згідно п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

У відповідності до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

За такого, суд прийшов до висновку про зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.252, 253, 298, 353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 про проведення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , поданою в інтересах ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області задовольнити.

Призначити у справі № 467/422/24 судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1)Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в с. Благодатне Арбузинського району Миколаївської області, на психічну хворобу?

2)Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в с. Благодатне Арбузинського району Миколаївської області, в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

3) Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в с. Благодатне Арбузинського району Миколаївської області, з урахуванням стану свого здоров`я приймати участь в судовому засіданні?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта спеціаліста складений для надання або наданий суду та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків згідно ст.ст.384, 385 КК України.

Оплату вартості експертизи віднести на рахунок держави.

В розпорядження експертів направити: матеріали цивільної справи № 467/422/24, медичну картку амбулаторного хворого № 10441 ОСОБА_3 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Арбузинський районний суд Миколаївської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий Т.М.Кологрива

Присяжні: О. В.Коробко

А.В.Поплавський

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118569330
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —467/422/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні