Рішення
від 25.03.2024 по справі 333/10472/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/10472/23

Пр. №2/333/1498/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Наумової І.Й.,

за участю секретаря судового засідання: Кунець В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за найм приміщення,

ВСТАНОВИВ:

КНП «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ звернулося до суду з даною позовною заявою, яку обґрунтовує наступним.

ОСОБА_1 мешкає та зареєстрована в пансіонаті Комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради (Балансоутримувач) за адресою: м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, будинок 10, та споживає послуги, що надаються Пансіонатом. Договір найму приміщення у пансіонаті КНП «ЗОКЛ» ЗОР (далі - Договір найму) не укладався.

Між Позивачем та Відповідачем встановилися зобов`язальні правовідносини з приводу надання житлово-комунальних послуг. Станом на 07.11.2023 року сума заборгованості складає 6 132,35 грн.

Це свідчить про неналежне виконання відповідачем зобов`язань, а тому порушує право Позивача на одержання плати за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території в установлений законодавством строк.

Також, Позивач неодноразово попереджував Відповідача про наявність боргу та необхідність його негайного погашення, проте, Відповідач письмові та усні попередження та вимоги ігнорує по сьогоднішній день та до адміністрації підприємства не з`являється, сплачувати заборгованість не має наміру.

На підставі вищевикладеного, позивач просить суд: стягнути з ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , (Адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ 02006716, (адреса: 69600, м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, буд. 10, р/р НОМЕР_2 , Банк: AT КБ «ПРИВАТБАНК», МФО 313399), заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг за період з 01.01.2018 року по 31.11.2022 року в сумі 6 132,35 (шість тисяч сто тридцять дві гривні 35 коп.) грн. Судові витрати, понесені позивачем, покласти на відповідача.

Ухвалою Комунарського районного суду міста Запоріжжя від 01 грудня 2023 року відкрито провадження та призначений її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Сторонам по справі встановлений строк для надання заяв по суті спору.

У судове засідання представник позивача не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності; позовні вимоги підтримує в повному обсязі; відносно ухвалення заочного рішення по справі не заперечує.

Відповідачкау судовезасідання повторноне з`явилася,з урахуваннямположень п.4ч.8ст.128ЦПК України,про час,дату тамісце розглядусправи повідомленав установленомузаконом порядку,про причининеявки судуне повідомила. Причини неявки відповідача суду не відомі, відзиву на позов та будь-яких інших заяв, клопотань від відповідача до суду не надходило.

Відповідно до ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд, враховуючи, що є всі умови для ухвалення заочного рішення, керуючись ст.ст. 280, 281 ЦПК України, ухвалив про заочний розгляд даної справи, а саме: у відсутність відповідача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 12,13 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності.

Згідно зі ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст. 76,81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідачка ОСОБА_1 мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується інформацією, яка міститься в реєстрі територіальної громади м. Запоріжжя. З виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, розрахунку заборгованості, наданого позивачем, вбачається, що відповідачка є наймачем житлового приміщення, яке розташоване та території КНП «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, який є його балансоутримувачем.

Відповідно до розрахунку заборгованості, відповідачка не сплачує позивачу оплату за житлово-комунальні послуги, внаслідок чого утворилась заборгованість за період з 01.01.2018 р. по 31.11.2022 р. в сумі 6132,35 грн.

Тобто, між сторонами по справі фактично існують відносини з найму житлового приміщення, яке перебуває на балансі позивача, який несе витрати на оплату комунальних послуг, які надаються в дане приміщення та споживаються відповідачкою, але остання безпідставно не компенсує ці витрати позивачу.

Відповідачем заявлені позивачем обставини не спростовані.

Відповідно дост.68ЖК України, наймач зобов`язанийсвоєчасно вноситиквартирну платута платуза комунальніпослуги.

Згідно ізст. 810 ЦК України, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. До договору найму житла, крім найму житла, що є об`єктом права державної або комунальної власності, застосовуються положення цьогоКодексу, якщо інше не встановлено законом.

Згідно із ч. 3ст. 815 ЦК України, наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

З огляду на те, що відповідачка свої зобов`язання зі сплати житлово-комунальних послуг не виконала, внаслідок чого виникла вищевказана заборгованість, яка до теперішнього часу не сплачена, позовні вимоги підлягають задоволенню.

У зв`язку з повним задоволенням позовних вимог, на підставі ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені останнім витрати на сплату судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст. ст. 141, 263-265, 279, 280-281, 284, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІПН: НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , на користь КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, код ЄДРПОУ 02006716, місцезнаходження: 69600, м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, буд. 10, р/р НОМЕР_2 , Банк: AT КБ «ПРИВАТБАНК», МФО 313399), заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг за період з 01.01.2018 року по 31.11.2022 року в розмірі 6 132,35 грн.. та витрати на сплату судового збору за подання цього позову в розмірі 2 684 гривень 00 копійок. Всього на суму 8816,35 грн. (вісім тисяч вісімсот шістнадцять гривень 35 копійок).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя: І.Й.Наумова

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118570089
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за найм приміщення

Судовий реєстр по справі —333/10472/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні