Рішення
від 18.04.2024 по справі 450/436/24
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/436/24 Провадження № 2-о/450/77/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" квітня 2024 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Кукси Д.А.

при секретарі Качмар М.З.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за заявою ОСОБА_1 заінтересовані особи Мурованська сільська рада Львівського району Львівської області, ОСОБА_2 про (предмет заяви) : встановлення факту постійногопроживанняспадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом зіспадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 ,-

стислий виклад позиції заявника та заінтересованої особи :

підстава заяви (позиція заявника): ІНФОРМАЦІЯ_2 померла матизаявника ОСОБА_3 .Після ісмерті відкриласяспадщина,яка складаєтьсяз правана житловийбудинок згосподарськими будівлямита спорудами,який знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,про щосвідчить копіясвідоцтва проправо власностіна житловийбудинок від18.12.2002року серія НОМЕР_1 та зземельної ділянкиплощею 0,2937га,розташована натериторії Сороки-Львівськоїсільської ради,цільове призначеннядля веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,про щосвідчить державнийакт направо приватноївласності наземлю від11.09.2001року,серія НОМЕР_2 . На випадок своєї смерті ОСОБА_3 розпорядилася своїм майном, склавши 02.10.2002 року заповіт, посвідчений секретарем виконкому Сороки-Львівської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за № 222. Відповідно до цього заповіту ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження: належний їй житловий будинок та недобудований будинок, літну кухню, стайню, гараж, присадибну земельну ділянку площею 0,31 га, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, а також все те, що на день смерті буде їй належати і на що за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 , 1968 року народження. ОСОБА_1 як спадкоємець першої черги відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України прийняла спадщину після смерті матері, оскільки постійно проживала разом із нею до дня її смерті, про що свідчать довідка видана виконавчим комітетом Мурованської сільської ради Львівського району Львівської області № 84 від 31.01.2024 року та акт обстеження житлово-побутових умов від 18.12.2023 року. Однак, звернувшись до нотаріуса з метою оформлення спадкових прав після смерті матері їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, оскільки заявник не зверталася до нотаріуса у встановлений законодавством 6-місячний строк для прийняття спадщини із заявою про прийняття спадщини, не була зареєстрована із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а отже не змогла належним чином підтвердити факт проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Оскільки, заявник, як спадкоємець першої черги після смерті ОСОБА_3 , постійно проживала на час відкриття спадщини з спадкодавцем за адресою: АДРЕСА_1 , що стверджується відповідними довідками та не заявляла про відмову від спадщини, отже вважається такою, що прийняла спадщину після смерті матері. На підставі наведеного просить заяву задоволити.

В судове засіданні заявник та її представник не з`явилися, однак представник подала заяву в якій просить розгляд справи проводити у її відсутності, заявлені вимоги задоволити.

Представник заінтересованої особи Мурованської сільської ради Львівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, не повідомив суд про причини своєї неявки, хоча про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, однак подала на адресу суду заяву про визнання заявлених вимог та розгляд справи у її відсутності.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

06.02.2024 року ухвала про відкриття провадження; 13.09.2024 року заява заінтересованої особи ОСОБА_2 про розгляд справи у її відсутності; 13.03.2024 року заява представника заявника ОСОБА_4 про розгляд справи у її відсутності; 13.03.2024 ухвала про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду.

Встановлені судом фактичні обставини та оцінка суду.

Відповідно до ч.1 ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 виданим 02.06.2023 року.

ОСОБА_3 , була матір`ю ОСОБА_1 , що стверджується свідоцтво про народження серії НОМЕР_4 виданим 19.08.1970 року.

Після і смерті відкрилася спадщина, яка складається з права на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить копія свідоцтва про право власності на житловий будинок від 18.12.2002 року серія НОМЕР_1 та з земельної ділянки площею 0,2937 га, розташована на території Сороки-Львівської сільської ради, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, про що свідчить державний акт на право приватної власності на землю від 11.09.2001 року, серія НОМЕР_2 .

На випадок своєї смерті ОСОБА_3 розпорядилася своїм майном, склавши 02.10.2002 року заповіт, посвідчений секретарем виконкому Сороки-Львівської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за № 222. Відповідно до цього заповіту ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження: належний їй житловий будинок та недобудований будинок, літну кухню, стайню, гараж, присадибну земельну ділянку площею 0,31 га, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, а також все те, що на день смерті буде їй належати і на що за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 , 1968 року народження, що стверджується копією заповіту від 02.10.2002 посвідчений секретарем виконкому Сороки-Львівської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за № 222.

Відповідно до Витягу зі Спадкового реєстру № 75655730 від 01.02.2024 року спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилася.

Відповідно до ч. 2 ст.315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Частиною третьою статті 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно додовідкивиданої виконавчимкомітетом Мурованськоїсільської радиЛьвівського районуЛьвівської області№ 84від 31.01.2024року таакту обстеженняжитлово-побутовихумов від18.12.2023року ОСОБА_3 до днясвоєї смертібула зареєстрованаза адресою АДРЕСА_1 разом з нею проживала без реєстрації, доглядала до смерті й похоронила її донька ОСОБА_1 .

Таким чином за вказаних обставин, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, встановлено, що ОСОБА_1 спільно проживала зі спадкодавцем ОСОБА_3 в АДРЕСА_1 до часу відкриття спадщини, тобто до дня смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд приходить до висновку, слід встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 в АДРЕСА_1 до часу відкриття спадщини, тобто до дня смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Тому враховуючи наведене, беручи до уваги відсутність спору про право щодо вказаних правовідносин та те, що підтвердження таких фактів необхідне заявнику для одержання свідоцтва про право на спадщину, суд, оцінивши докази у їх сукупності, вважає, що заява ОСОБА_1 є підставною та підлягає до задоволення.

Відповідно до п. 7 ст. 294 ЦПК України, судові витрати не підлягають компенсації заявникові.

Керуючись ч. 2 ст. 247, ст. 259, 263- 265,293, 294, 315 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

заяву ОСОБА_1 задоволити.

Встановити юридичний факт про те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала спільно зі спадкодавцем ОСОБА_3 в АДРЕСА_1 на момент відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , АДРЕСА_2

Заінтересована особа: Мурованська сільська рада Львівського району Львівської області, 81120, Львівська область, Львівський район, с. Сороки-Львівські, вул. Польова, 65, ЄДРПОУ 04369707.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , 1965 року народження, РНОКПП НОМЕР_6 , АДРЕСА_3 .

СуддяД. А. Кукса

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118570401
СудочинствоЦивільне
Суть(предмет заяви) : встановлення факту постійногопроживанняспадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом зіспадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —450/436/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні