Рішення
від 24.04.2024 по справі 576/762/24
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/762/24

Провадження № 2-о/576/22/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.04.24 м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Сапона О.В.,

присяжних Токарик Л.Б., Шамана О.А.,

з участю секретаря Самойленко О.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Глухові справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , виконавчий комітет Глухівської міської ради Сумської області як орган опіки та піклування, про усиновлення дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, в якій просить ухвалити рішення про усиновлення ним малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,записавши його батьком дитини, присвоїти дитині прізвище ОСОБА_4 та по батькові ОСОБА_5 , а дату, місце народження та ім`я дитини залишити без змін. Свою заяву мотивує тим, що з 2021 року він перебував у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_6 , проживали разом, вели спільне домашнє господарство, а 03 червня 2022 року вони офіційно зареєстрували шлюб. З першого дня їх спільного подружнього життя з ними також проживає донька дружини від попереднього шлюбу - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з якою в нього склалися добрі стосунки. Дитина з повагою ставиться до нього, прислухається до його думки і називає його батьком. Рідний батько дівчинки, ОСОБА_7 , довгий час не підтримує з нею ніяких стосунків, не приймає участі у її вихованні та утриманні й надав згоду на її усиновлення. Мати дитини, його дружина ОСОБА_2 , згодна, щоб він усиновив її доньку. З правовими наслідками усиновлення та станом здоров`я дитини він ознайомлений, добре розуміє всі проблеми, пов`язані з вихованням дитини і готовий їх вирішувати.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 свою заяву підтримав, пославшись на викладені в ній обставини, просив її задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 проти задоволення заяви не заперечувала та пояснила, що дійсно між заявником та її донькою Поліною склалися добрі стосунки. Заявник піклується про дитину, займається її вихованням. З рідним батьком дитина не спілкується, своїм батьком вважає заявника. Вважає, що усиновлення її доньки ОСОБА_1 буде повністю відповідати інтересам дитини.

Представник заінтересованої особи - головний спеціаліст служби у справах дітей Глухівської міської ради Сумської області Топчій В.М. в суді заявила, що виконавчий комітет Глухівської міської ради Сумської області як орган опіки та піклування не заперечує проти усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином ОСОБА_1 , так як це відповідатиме інтересам дитини.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, суд приходить до висновку, що заява є обгрунтованою та підлягає задоволенню з огляду на таке.

Так, відповідно до ст. 207 Сімейного Кодексу України (далі СК України), усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, і усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Частиною 1 ст. 208 СК України передбачено, що усиновленою може бути дитина (стаття 6 цього Кодексу). А відповідно до вимог ч.1 ст. 6 СК України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. (ч.ч. 1, 2 ст. 211 СК України).

Статтею 217 СК України передбачено, що усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Згода батьків на усиновлення може бути надана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. При цьому, відповідно до ст. 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

А, ст. 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

А, відповідно до ч.1 ст. 224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я, ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Судом встановлено, що малолітня ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Горішні Плавні Полтавської області, про що 11 грудня 2018 року складено відповідний актовий запис за № 324 і її батьками є ОСОБА_7 і ОСОБА_8 (а.с.17).

03 червня 2022 року мати дитини - ОСОБА_8 зареєструвала шлюб з ОСОБА_1 та змінила прізвище з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_4 ». Від шлюбу подружжя має спільну дитину - сина ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.10,11).

З 2021 року до реєстрації шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_1 перебували у фактичних шлюбних відносинах та проживали однією сім`єю. З першого дня їх спільного подружнього життя з ними також проживає донька дружини від попереднього шлюбу, ОСОБА_3 , у якої із заявником ОСОБА_1 склалися стосунки як між татом та донькою і дитина називає його батьком.

Сім`я проживає в упорядкованій квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , власниками якої є ОСОБА_2 та її мати.

Судом також встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в смт. Шалигине Глухівського району Сумської області, є громадянином України, що підтверджується паспортом громадянина України серія НОМЕР_1 , виданим 09 липня 2009 року Глухівським МВ ГУМВС України в Сумській області, на даний час проходить службу в Національній поліції України на посаді поліцейського сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №1 (м. Глухів) Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області, має постійний дохід, до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має, в розшуку не перебуває, за місцем роботи та проживання характеризується виключно позитивно, а згідно медичного висновку про стан здоров`я, виданого 22.02.2024 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Глухівської міської ради, визнаний здоровим (а.с. 5, 12-16), а відтак може бути усиновлювачем.

Також згідно медичного висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, виданого 22.02.2024 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Глухівської міської ради» малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнана здоровою і за станом здоров`я може бути усиновленою ( а.с.21).

З акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_4 від 28.02.2024 вбачається, що ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , їх син ОСОБА_10 та донька ОСОБА_2 від попереднього шлюбу - ОСОБА_3 проживають в упорядкованій квартирі по АДРЕСА_1 . В квартирі здійснено ремонт відповідно до сучасних вимог. Помешкання знаходиться в належному санітарному стані. Сім`я забезпечена необхідними меблями та побутовою технікою. В квартирі чисто і охайно. Відносини в родині будуються на основі довіри та взаємоповаги. Сім`я матеріально забезпечена. Для виховання та розвитку дітей створені всі необхідні умови. З першого дня спільного проживання у ОСОБА_1 з донькою дружини ОСОБА_11 склалися теплі дружні стосунки. Дитина називає його батьком, дуже поважає його та вважає його своїм справжнім батьком (а.с.22).

Відповідно до висновку про можливість бути усиновлювачем № 42/01-16 від 01.03.2024, служба у справах дітей Глухівської міської ради вважає за доцільне поставити на облік громадянина ОСОБА_1 як кандидата в усиновлювачі ( а.с.23).

А із висновку виконавчого комітету Глухівської міської ради Сумської області № 273/01-16 від 19.03.2024 про доцільність усиновлення та відповідність інтересам дитини вбачається, що усиновлення заявником ОСОБА_1 малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є доцільним і буде відповідати інтересам дитини (а.с.24).

Висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади відповідають необхідним вимогам законодавства.

Мати дитини ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , надала свою згоду на удочеріння її малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її чоловіком ОСОБА_1 , про що свідчить відповідна нотаріально посвідчена заява (а.с.20).

Батько дитини, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , також надав згоду на удочеріння заявником ОСОБА_1 його малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що також свідчить відповідна нотаріально посвідчена заява (а.с.19).

Усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проводиться без її згоди, так як вона не усвідомлює факту усиновлення у зв`язку зі своїм віком.

Заявник розуміє всі аспекти, що пов`язані з усиновленням, із правовими наслідками ознайомлений.

Перешкод, визначених статтею 212 СК України, для усиновлення малолітньої ОСОБА_3 - заявником ОСОБА_1 судом не встановлено.

Оцінивши всі докази у справі в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 про усиновлення малолітньої ОСОБА_3 так як це буде відповідати інтересам дитини та сприятиме її нормальному розвитку та вихованню.

Також відповідно до ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Статтею 233 СК України передбачено, що на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи викладене, суд також вважає за необхідне задовольнити вимогу заявника щодо внесення змін до актового запису про народження дитини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 13, 77-81, 89, 247, 263-265, 268, 294, 310-314 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Усиновити малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживаючим по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 324, складеного Горішньоплавнівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області 11 грудня 2018 року, вказавши в графі «Прізвище» - «ОСОБА_4 », «По батькові» - « ОСОБА_5 », а в графі «Батько» - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , громадянин України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя О.В.Сапон

Присяжні Л.Б.Токарик

О.А.Шаман

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118570492
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —576/762/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні