Рішення
від 11.04.2024 по справі 766/9738/23
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/9738/23

н/п 2/766/1037/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого-судді Скрипнік Л.А.,

секретар Оніщенко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Херсоні в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Херсонського державного аграрно-економічного університету до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання освітніх послуг,

установив:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

У листопаді 2023 року Херсонський державний аграрно-економічний університет звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача ОСОБА_1 боргу за навчання в розмірі 14 375,00 грн. та понесених судових витрат.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що 17.08.2021 року на підставі наказу № 223-ст між Херсонським державним аграрно-економічним університетом та відповідачем ОСОБА_1 укладено договір №14277 про надання освітньої послуги, відповідно до якого університет бере на себе зобов`язання за рахунок коштів відповідача ОСОБА_1 здійснити його навчання в університеті до досягнення першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю «Туризм». У свою чергу, відповідач зобов`язаний вносити оплату за навчання щосеместрово, відповідно до пункту 14 Договору. Проте, оплата за навчання відповідачем не здійснювалась, у результаті чого утворився борг, який складає 14 375,00 грн., про що неодноразово повідомлялося ОСОБА_1 .. Наказом від 10.07.2023 року №154/ст ОСОБА_1 було відраховано як такого, що не виконав індивідуального навчального плану. В добровільному порядку відповідач заборгованість за навчання не сплачує, в зв`язку з чим, університет змушений звернутись до суду з вказаним позовом. Також представник позивача просить суд стягнути з відповідача понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 грн. та витрати на професійну правничу допомогу в сумі 2 400,00 грн.

Інші процесуальні дії у справі

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 12.01.2024 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Позиції учасників справи

Представник позивача у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала та просила їх задовільнити, не заперечує щодо винесення заочного рішення.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку.

За наявності умов, визначених у ч. 1 ст.280 ЦПК України, суд ухвалив про проведення заочного розгляду справи.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, вивчивши позовну заяву та дослідивши письмові докази по справі, приходить до таких висновків.

Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Суд встановив, що 17.08.2021 року на підставі наказу № 223-ст між Херсонським державним аграрно-економічним університетом та відповідачем ОСОБА_1 укладено договір №14277 про надання освітньої послуги, відповідно до якого університет бере на себе зобов`язання за рахунок коштів відповідача ОСОБА_1 здійснити його навчання в університеті до досягнення першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю «Туризм».

Відповідно до пункту 14 Договору Замовник вносить плату щосеместрово, на пізніше, ніж за 10 днів до початку кожного навчального року або семестру.

Наказом від 10.07.2023 року №154/ст ОСОБА_1 було відраховано як таку, що не виконала індивідуального навчального плану.

01.05.2023 року за вих.. № 282/02-22/01 Херсонським державним аграрно-економічним університетом на адресу ОСОБА_1 направлено претензію № НОМЕР_1 з повідомленням про необхідність сплатити заборгованість в сумі 14 375,00 грн., однак відповідачем зазначене повідомлення проігноровано.

Відповідно до розрахунку, складеного Херсонським державним аграрно-економічним університетом, суми нарахування оплати за надані освітні послуги по навчанню, заборгованість станом на 20.10.2023 року становить 14 375,00 грн.

Відповідач своїм правом на подачу заперечень не скористався, до суду не з`явився.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору, вимог цього кодексу та інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Таким чином, суд вважає, що належними та допустимими доказами було доведено те, що відповідач не виконав взяті на себе зобов`язання та не сплатив борг за навчання, а тому позовні вимоги є обґрунтованими.

Щодо судових витрат

Згідно з п.6 ч.1 ст.264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує питання про розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються, зокрема, у разі задоволення позову - на відповідача.

Згідно ч.1, 2, 3 ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до положень ч.4 ст.137 ЦПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним, зокрема, із часом, затраченим адвокатом на виконання відповідних робіт, обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт.

Судові витрати позивача на оплату послуг адвоката Черевко Н.О. (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ХС №000267 від 21.04.2020) підтверджуються наявними в матеріалах справи ордером про надання правничої (правової) допомоги на підставі

договору про надання правової допомоги №10 від 19.01.2023, детальним описом виконаних робіт, з якого вбачається, що розмір винагороди за надання професійної правничої допомоги у справі № 766/9738/23 складає 2 400,00 грн., акт прийому-передачі наданих послуг, квитанції про сплату винагороди за Договорами, сформовані із системи дистанційного обслуговування АТ «Райффайзен банк Аваль»

Склад та розмір витрат на професійну правничу допомогу здійснений адвокатом на загальну суму 2 400,00 грн. суд вважає співмірним зі складністю справи, часом, витраченим адвокатом на надання послуг з правової допомоги та їх обсягом, ціною позову та значенням справи для сторони. Розмір витрат на професійну правову (правничу) допомогу відповідає критерію реальності таких витрат, розумності їхнього розміру.

Таким чином з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судовий збір сплачений позивачам за подання даного позову до суду в сумі 2 684,00 грн. та понесенні витрати на правничу допомогу в сумі 2 400,00 грн.

Підстави для негайного виконання судового рішення відсутні.

Заходи забезпечення позову судом не застосовувалися.

Керуючись ст.ст. 11, 14, 16, 526, 610, 629 ЦК України, ст.ст. 137, 141, 258, 259, 264-265, 268, 274, 280-283 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Херсонського державного аграрно-економічного університету заборгованість за договором про надання освітніх послуг в сумі 14 375,00 гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Херсонського державного аграрно-економічного університету судові витрати, які складаються із судового збору в розмірі 2684,00 гривень та витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 2 400,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Херсонського апеляційного суду.

Позивач:

Херсонський державний аграрно-економічний університет, юридична адреса: вул.Стрітенська, 23, м.Херсон; фактична адреса: проспект Університетський 5/2 м.Кропивницький, Кіровоградської області, ЄДРПОУ 00493020, МФО 820172, UA508201720313291004201000213, банк Державна казначейська служба України, м.Київ.

Відповідач:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя: Л.А. Скрипнік

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118570763
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання освітніх послуг

Судовий реєстр по справі —766/9738/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні