Ухвала
від 22.04.2024 по справі 766/1972/24
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/1972/24

н/п 2/766/8710/24

У Х В А Л А

підготовчого судового засідання

22 квітня 2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Скрипнік Л.А.,

при секретарі судового засідання Бівалькевич Н.Р.,

за участю представника позива: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: ОСОБА_2 ,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Херсоні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом адвоката Тихоши Сергія Михайловича, який діє в інтересах ОСОБА_3 , до Херсонської міської ради Херсонської області, Херсонської обласної державної військової адміністрації про визнання права власності на в порядку спадкування за законом, -

встановив:

Адвокат Тихоша С.М., який діє в інтересах ОСОБА_3 , звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить визнати право власності в порядку спадкування за законом за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 на квартиру АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 14.02.2024 року позовну заяву залишено без руху.

23.02.2024 року надійшла заява про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 26.02.2024 року відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду у порядку загального позовного провадження.

Судом ставиться на обговорення питання щодо витребування з Центру надання адміністративних послуг відомостей щодо всіх зареєстрованих осіб за адресою: АДРЕСА_2 станом на день смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В судовомузасіданні представникпозивача адвокат ТихошаС.М.заявив клопотанняпро замінувідповідача №2 Херсонськоїобласної державної військовоїадміністрації на належноговідповідача Херсонськуміську військовуадміністрацію. В обґрунтування заявленого клопотання зазначив, що під час дії воєнного стану функції громади покладені на Херсонську міську військову адміністрацію, а тому є необхідність заміни відповідача Херсонської обласної державної військової адміністрації на Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області, як орган, що фактично виконує функції представницького органу територіальної громади. Не заперечував проти витребування відомостей щодо зареєстрованих осіб разом зі спадкодавцем на момент її смерті.

Позивач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

Представник відповідача Херсонської обласної державної військової адміністрації Шипілова Н.І. не заперечувала проти задоволення клопотання представника позивача про заміну відповідача.

Представник відповідача Херсонської міської ради в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

З`ясувавши обставини справи, суд прийшов таких висновків.

Суд, дослідивши матеріали справи та клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану на територіях, на яких введено воєнний стан», для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи військові адміністрації. Рішення про утворення військових адміністрацій приймається Президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування.

Відповідно до Указу Президента України від 19.09.2022 року №658/20222 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Херсонській області» було утворено Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», у зв`язку з військовою агресією рф в Україні з 24.02.2022 року введено воєнний стан строком на 30 діб, в подальшому продовжено до 14 лютого 2024 року включно.

Таким чином, на час пред`явлення позову у цій справі Херсонська міська військова адміністрація Херсонського району Херсонської області здійснює повноваження Херсонської міської ради(місцевої територіальної громади), зокрема, щодо питань спадкування, яка такі повноваження протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування не здійснює.

Згідно зі ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч.1 ст. 5 ЦПК України).

За змістом ч. 1 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 ЦПК України після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Згідно ч. 4 ст. 51 ЦПК України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого представником позивача ОСОБА_1 клопотання про заміну не належного відповідача Херсонської обласної державної військової адміністрації на Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області, оскільки предметом заявленого позову є спадкові правовідносини, і орган, що фактично виконує функції представницького органу територіальної громади на час вирішення справи судом є Херсонська міська військова адміністрація Херсонського району Херсонської області.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (ч. 6 ст. 84 ЦПК України).

Згідно ч. 7ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Суд, враховуючи положення ст. ст. 81, 84 ЦПК України, предмет позову, вважає необхідним з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи витребувати від:

- Центру надання адміністративних послуг відомості щодо всіх зареєстрованих осіб за адресою: АДРЕСА_2 станом на день смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити посадовим особам Центру надання адміністративних послуг в м.Херсоні, що згідно із вимогами ч. ч. 6, 7, 8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Водночас, суд зазначає, що згідно із ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до вимог ст. 223 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи.

Керуючись ст. 51, п. 3 ч. 2 ст.200,ч. 2 ст. 247, ст. ст. 260,261 ЦПК України, суд,-

постановив:

Клопотання представника позивача адвоката Тихоши С.М. про заміну відповідача - задовольнити.

Замінити первісноговідповідача Херсонську обласну державну військову адміністрацію на Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області у цивільній справі № 766/1972/24 за позовом адвоката Тихоши Сергія Михайловича, який діє в інтересах ОСОБА_3 , до Херсонської міської ради Херсонської області, Херсонської обласної державної військової адміністрації про визнання права власності на в порядку спадкування за законом.

Направити до Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області, (ЄДРПОУ: 44732846, місце знаходження: :73000, м. Херсон, проспект Ушакова, 37) - копію позовної заяви разом з доданими до неї матеріалами.

Визначити відповідачу Херсонській міській військовій адміністрації Херсонського району Херсонської області, (ЄДРПОУ: 44732846, місце знаходження: :73000, м. Херсон, проспект Ушакова, 37) - десятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Згідно з ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

За приписами ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч. ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу Херсонській міській військовій адміністрації Херсонського району Херсонської області, (ЄДРПОУ: 44732846, місце знаходження: :73000, м. Херсон, проспект Ушакова, 37) п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч. ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити Херсонській міській військовій адміністрації Херсонського району Херсонської області, (ЄДРПОУ: 44732846, місце знаходження: :73000, м. Херсон, проспект Ушакова, 37) право на подання клопотання про розгляд справи спочатку.

Витребувати від Центру надання адміністративних послуг відомості щодо всіх зареєстрованих осіб за адресою: АДРЕСА_2 станом на день смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Підготовче судове засідання відкласти на 08.08.2024 року о 13.30 год.

Копію ухвали надіслати особам, що приймають участь у розгляді справи.

В судове засідання викликати осіб, що приймають участь у розгляді справи.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: http: https://ksm.ks.court.gov.ua/sud2125/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Л.А. Скрипнік

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118570822
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —766/1972/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні