Рішення
від 15.04.2024 по справі 446/48/24
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/48/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2024року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської областів складі:

головуючого - судді Костюк У. І.

секретаря судових засідань: Михайлишин О.В.

за участі:

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янка-Бузька цивільну справу за позовною заявою Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

представник Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області подала до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області позов до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, в якому просить суд позбавити відповідачів батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягнути з відповідачів аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 ..

В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що малолітня дитина відповідачів - ОСОБА_2 знаходиться на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах в Службі у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області. З 12.03.2021 по даний час ОСОБА_2 перебуває в КЗ ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» («Любисток») на повному державному забезпеченні, та був поміщений в даний заклад за заявою матері ОСОБА_4 .. За час перебування дитини у закладі батьки жодного разу не відвідували її та не цікавились станом здоров`я. 28.11.2023 комісією з питань захисту прав дитини Добротвірської селищної ради було рекомендовано виконавчому комітету Добротвірської селищної ради вважати за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 . Окрім цього виконавчий комітет Добротвірської селищної ради рішенням від 22.12.2023 №134/02-01/23, вважає за доцільне позбавити батьківських прав відповідачів відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , так, як батьки жодним чином не піклуються про дитину, не проявляють зацікавлення до її подальшої долі, не цікавляться станом здоров`я, не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не приймають взагалі жодної іншої участі у її вихованні, в результаті чого і створились умови, які шкодять інтересам дитини, тобто фактично батьки самоусунулись від виконання батьківських обов`язків по відношенню до своєї дитини, тому звернулися до суду із даним позовом.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.01.2024 вказана цивільна справа передана судді Костюк У.І..

Відповідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України 23.01.2024 судом отримано відповідь органу реєстрації місця проживання та перебування особо щодо зареєстрованого місця проживання відповідачів.

Ухвалою суду від 24.01.2024 відкрито провадження в справі, визначено, що розгляд справи проводитиметься за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 25.03.2024 підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позов з підстав зазначених в ньому підтримала та просила його задоволити. Додатково вказала, що це не перше позбавлення батьківських прав в сім`ї Плотнікових. ОСОБА_4 після народження дитини, в пологому будинку відмовилася від неї. Дитини була влаштована в КЗ ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» («Любисток»), зокрема за час перебування дитини у даному закладі батьки жодного разу не відвідували її та не цікавились життям дитини, станом її здоров`я.

Відповідачка ОСОБА_4 з`явившись в підготовче засідання щодо позову про позбавлення її батьківських прав не заперечила, в подальшому через канцелярію суду подала заяву, в якій просила суд розгляд даної справи проводити у її відсутності.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, що підтверджується рекомендованими повідомленнями, які повернулися на адресу суду та містяться в матеріалах справи.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив такі обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 05.03.2021 Сихівським районним у місті Львові відділом державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , в графі про батьків, ОСОБА_3 зазначений як батько, ОСОБА_4 зазначена як мати (а.с.11).

Розпорядженням голови Сихівської районної державної адміністрації Львівської міської ради від 12.03.2021 №120, надано дозвіл на влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в КЗ ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» («Любисток») на повне державне забезпечення (а.с. 19).

Згідно листа Відділу «Служба у справах дітей» Сихівського району управління «Служба у справах дітей» Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради під час чергового моніторингу особових справ КНП ЛОР «Львівський обласний спеціалізований будинок дитини «Любисток» було встановлено, що ОСОБА_2 з 12.03.2021 і по даний час перебуває у вказаному закладі (а.с. 16).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах в Службі у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області, що підтверджується наказом начальника служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області №24/01-25 від 06.11.2023 (а.с. 18).

Згідно акту обстеження умов проживання № 44/01-35 вбачається, що працівниками Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради було проведено обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого встановлено, що санітарно-гігієнічний стан житла незадовільний та необхідних умов для проживання, виховання та розвитку дитини немає. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 .. Стосунки в сім`ї складні. ОСОБА_6 не проживає за місцем реєстрації, місце його перебування не відоме. Мати дитини ОСОБА_4 не виявляє бажання повернути дитину в сім`ю у зв`язку з складним матеріальним становищем та хворобою (а.с. 20).

Згідно відповіді Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради КНП ЛОР «Львівський обласний спеціалізований будинок дитини «Любисток» №512 від 28.11.23 №512 видно, що за час перебування дитини у закладі батьки жодного разу не відвідували її та не цікавились станом здоров`я (а.с.21).

Відповідно до довідки-характеристики, наданою старостою Стародобротвірського старостинського округу № 410 від 06.11.2023, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована в АДРЕСА_1 та проживає за місцем реєстрації разом із сімєю. До складу її сім`ї входять, ОСОБА_3 - чоловік (зареєстрований, але не проживає), ОСОБА_5 - син. Скарг на гр. ОСОБА_4 зі сторони сусідів та односельчан до Стародобротвірського старостинського округу не надходило (а.с. 24).

24.11.2023 Службою у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області надано висновок щодо малолітньої дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно якого просять розглянути питання про позбавлення матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав з метою реалізації права малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на сімейне виховання - шляхом набуття ним статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, з подальшим його влаштуванням у сімейну форму виховання (а.с. 25-26)

28.11.2023 комісією з питань захисту прав дитини Добротвірської селищної ради було рекомендовано виконавчому комітету Добротвірської селищної ради вважати за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 (висновок комісії з питань захисту прав дитини від 28.11.2023 №50/01-14; витяг з протоколу засідання комісії з питань захисту прав дитини від 28.11.2023 №19) (а.с. 31-34).

Виконавчий комітет Добротвірської селищної ради рішенням №134/02-01/23 від 22.12.2023, затвердженого висновок комісії з питань захисту прав дитини Добротвірської селищної ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 28).

Звертаючись до суду з даним позовом представник позивача ОСОБА_1 вказує, що відповідачі по справі, батьки малолітнього ОСОБА_2 ухиляються від виконання батьківських обов`язків по вихованню дитини, що є підставою для позбавлення їх батьківських прав.

Відтак, суд встановив, що між сторонами виник спір щодо позбавлення відповідачів батьківських прав відносно їхнього малолітнього сина ОСОБА_2 з підстав неналежного виконання батьками своїх батьківських обов`язків.

Вирішуючи спір суд виходив з наступних норм та мотивів.

Відповідно до ч. 9-10 ст. 7 СК України сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства. Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

В п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" зазначено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Пунктом 16 цієї Постанови роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є крайньою мірою сімейно - правового характеру, вона застосовується до батьків, що не забезпечують належне виховання своїх дітей. По змісту Закону ухилення повинно бути навмисним, коли особа повністю розуміє наслідки своєї винної поведінки.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 30.05.2018 у справі № 553/2563/15-ц (провадження № 61-12305св18) зроблено висновок по застосуванню пункту 2 частини першої статті 164 СК України і вказано, що «ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками». Дана правова позиція узгоджується постановою Верховного суду від 23.01.2020 у справі № 755/3644/19.

В ході судового розгляду судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є батьками малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Як видно з досліджених доказів в судовому засіданні сім`я Плотнікових проживає за адресою: АДРЕСА_1 , де відповідачами не створено задовільні умови для проживання, виховання та розвитку малолітньої дитини. При цьому, як встановлено зі зібраних у справі доказів малолітня дитина відповідачів не проживає за вище вказаною адресою, так як на підставі заяви ОСОБА_4 та розпорядження голови Сихівської районної державної адміністрації Львівської міської ради від 12.03.2021 №120 дитина влаштована в КЗ ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» («Любисток») на повне державне забезпечення, де з 12.03.2021 і по даний час проживає.

За час перебування малолітньої дитини ОСОБА_2 у вище вказаному закладі, батьки жодного разу не відвідували дитину, не цікавилася його життям, станом його здоров`я.

Окрім цього судом не залишається поза увагою процесуальна поведінка відповідачки ОСОБА_4 , яка не заперечувала проти позбавляти її батьківських прав відносно сина.

Судом береться до уваги також висновок з комісії з питань захисту прав дитини Добротвірської селищної ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 28)

Разом з тим будь-яких поважних причин, які б унеможливили виконання відповідачами їх батьківських обов`язків судом не встановлено.

Суд вважає, що за встановлених усіх обставин, відповідачі свідомо нехтували своїми батьківськими обов`язками, легковажили щодо наслідків такої своєї поведінки по відношенню до життя, виховання дитини.

Відтак з урахуванням викладеного, діючи в інтересах дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами відповідачів як батьків, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

При цьому, на переконання суду, позбавлення батьківських прав відповідачів не тягне невідворотних наслідків, оскільки не позбавляє прав, на спілкування з дитиною і побачення з нею, виконання своїх батьківських обов`язків, а також права на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Крім того, щодо вимоги представника позивача про стягнення аліментів з відповідачів суд приходить до наступного висновку.

Так, відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

А відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Також, згідно ч. 2 ст. 193 СК України якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах.

Як видно з позовних вимог представника позивача зазначених у позові, у таких вона просить стягнути з відповідачів аліменти на утримання дитини у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

При цьому судом відзначається, що відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що відповідачів слід стягнути аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів доходу, але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи із 10.01.2024 і до досягнення дитиною повноліття, що на переконання суду не є виходом за межі позовних вимог.

Отже, позовні вимоги підлягають до задоволення у повному обсязі.

Одночасно суд вважає за необхідне вирішити питання про розподіл судових витрат згідно ст. 142 ЦПК України та стягнути судові витрати у виді судового збору з відповідачів на користь держави.

Керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 76-81, 89, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд ,-

вирішив :

позовну заяву Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Стягувати із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів доходу, але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи із 10.01.2024 і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь держави по 1514,00 грн. (одна тисяча п`ятсот чотирнадцять гривень нуль копійок) судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Учасники справи:

Позивач: Служба у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області, юридична адреса: 80411,Львівська область, Червоноградський район, смт. Добротвір, вул. Івана Франка, буд. 20, код ЄДРПОУ: 44436172;

Відповідачка: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення виготовлено 23.04.2024.

Суддя У.І. Костюк

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118572495
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —446/48/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні