Рішення
від 17.04.2024 по справі 693/487/24
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 693/487/24

Провадження № 2-о/693/38/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

17.04.2024 року м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області в складі: головуючого судді Коцюбинської Ю.Д., присяжних: Кравець О.В., Кивгила А.П., за участю секретаря судового засідання Олійник С.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Виконавчого комітету Жашківської міськоїради про призначення опікуна над недієздатною особою, заінтересована особа ОСОБА_1 ,

сторони та інші учасники провадження:

представник заявника - ОСОБА_2 ,

заінтересована особа - ОСОБА_1 ,

УСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Жашківської міськоїради звернувся до суду із заявоюпро призначення опікуна над недієздатною особою.

В обґрунтуваннязаяви зазначив,щоОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням Жашківського районного суду Черкаської області від 21 листопада 2023 року у справі №693/561/23 у зв?язку з хронічним психічним захворюванням визнано недієздатним терміном на два роки з моменту вступу рішення в законну силу.

За результатами розгляду виконавчим комітетом Жашківської міської ради прийнято рішення №42 від 23.02.2024 «Про затвердження висновку органу опіки і піклування про доцільність призначення опікуна над недієздатною особою, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 »

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч. 1 ст.58 ЦК України).

Враховуючи викладене, є необхідність встановлення опіки над недієздатним та призначення йому опікуна.

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 підтримав заяву, просив її задовольнити та призначити ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 .

У судовому засіданні заінтересована особа ОСОБА_1 підтримав вказану заяву.

До встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування (ч.1 ст.65 ЦК України).

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч. 1 ст.58 ЦК України).

У відповідності до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Рішення Жашківського районного суду Черкаської області від 21 листопада 2023 року у справі №693/561/23, яким визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, набрало законної сили 22.12.2023 року.

Згідно висновку від 23.02.2024 року орган опіки та піклування виконавчого комітету Жашківської міської ради визнає доцільним призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, наявні всі підстави для встановлення над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опіки та призначення йому опікуна.

Згідно ст. 62 ЦК України опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Згідно частин 2, 3, 4, 5 статті 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись статтями 259, 263-265, 293, 300 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву Виконавчого комітету Жашківської міськоїради про призначення опікуна над недієздатною особою, заінтересована особа ОСОБА_1 , - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Головуючий: Ю. Д. Коцюбинська

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118574512
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —693/487/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні