Рішення
від 24.04.2024 по справі 708/257/24
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/257/24

Провадження № 2-о/708/17/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Попельнюха А.О.,

за участю:

секретаря судових засідань Лисенко І.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці адвоката Мінька С.К.,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судому засіданні в залі судових засідань Чигиринського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 через свого представника адвоката Мінька С.К. звернулась до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. В обґрунтування поданої заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявниці ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка знаходиться на території Стецівської сільської ради (нині територія Чигиринської ТГ), до складу якої входять земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами.

Заявниця, як дочка померлої, є спадкоємцем майна померлої першої черги за законом. Однак крім неї спадкоємицею першої черги за законом також є дочка померлої ОСОБА_2 .

В установлений шестимісячний строк після смерті ОСОБА_3 заявниця до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини не зверталась, оскільки була впевненою, що фактично прийняла спадщину шляхом постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Після звернення до нотаріальної контори їй було роз`яснено, що у зв`язку із тим, що вона не була зареєстрована разом із матір`ю, їй необхідно встановити факт постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Оскільки наразі вона вважається такою, що не прийняла спадщину в установленому законом порядку після смерті матері, що виключає можливість видачу їй свідоцтва про право на спадщину.

Неможливість підтвердження факту постійного проживання у позасудовому порядку стало підставою для звернення до суду. Тому просить суд встановити факт постійного проживання заявниці разом з ОСОБА_3 на час відкриття спадщини.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 та її представник адвокат Мінько С.К. подану заяву підтримали та просили суд її задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні визнала зазначені у заяві обставини та підтвердила, що її сестра ОСОБА_1 протягом тривалого часу проживала без реєстрації із матір`ю. Тому вона проти задоволення заяви не заперечує.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , кожен окремо підтвердили суду, що вони як сусіди постійно спілкувались із ОСОБА_3 до моменту її смерті, а також із її донькою ОСОБА_1 , яка протягом останніх десяти років проживала разом із матір`ю, вели спільне господарство.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим сільським ЗАГСом с. Стецівка Чигиринського району Черкаської області 21.08.1982, актовий запис № 23 (а.с. 6).

Судом також встановлено та підтверджено копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00039955224 від 03.06.2023, що у зв`язку із укладенням шлюбу 29.07.2005 заявниця змінила своє дошлюбне прізвище ОСОБА_6 на Дьордій, про що зроблено відповідний актовий запис № 64 (а.с. 8).

З наданого суду свідоцтва про смерть вбачається, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що зроблено відповідний актовий запис № 267 (а.с. 7). Після її смерті на території Чигиринської об`єднаної територіальної громади відкрилась спадщина, до складу якої увійшли земельні ділянки загальною площею 2,9479 га (кадастровий номер 7125485500:01:000:0073), та площею 0,3346 га (кадастровий номер 7125485500:01:000:0982), які належали помрелій на підставі свідоцтв про право на спадщину за законом від 07.05.2018 (а.с. 9-10).

Згідно довідки № 11/06-01-06 від 12.02.2024, виданої виконавчим комітетом Чигиринської міської ради, ОСОБА_3 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована у житловому будинку, за адресою: АДРЕСА_1 . Інші члени сім`ї, малолітні, неповнолітні та утриманці на день смерті ОСОБА_3 не були зареєстровані (а.с. 11).

У свою чергу довідкою № 12/06-01-06 від 12.02.2024, виданою виконавчим комітетом Чигиринської міської ради, підтверджено, що ОСОБА_1 проживала разом з ОСОБА_7 на день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, були поєднанні спільним побутом, доглядала та поховала матір. Після її смерті протягом шести місяців користувалася речами та майном померлої, обробляла присадибну земельну ділянку, утримувала будинок (а.с. 12).

В силу ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 Цивільного кодексу України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як передбачено ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пленум Верховного Суду України в п. 1 своєї Постанови № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснив, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з майбутнім вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" № 7 від 30.05.2008 року, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають.

Аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності та взаємозв`язку, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою, оскільки при розгляді справи було достеменно встановлено факт спільного проживання заявниці разом зі спадкодавцем на день смерті Наведене підтверджено показаннями свідків та матеріалами справи. За таких обставин суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення. Встановлення вказаного юридичного факту надасть можливість заявниці у подальшому оформити свої права на спадкове майно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1216, 1268 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 за № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", ст.ст. 259, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт постійного проживання спадкоємця ОСОБА_1 разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники та їх адреси:

Заявниця: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , прож.: АДРЕСА_1 );

Представник заявниці - адвокат Мінько Сергій Костянтинович (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 493, видане 27.08.2012 Черкаською обласною КДКА, адреса робочого місця адвоката: Черкаська обл., Черкаський р-н, м. Чигирин, вул. Б.Хмельницького, буд. 19);

Заінтересована особа: ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 , прож.: АДРЕСА_2 ).

Вступна та резолютивна частини рішення проголошені судом 24.04.2024, повне рішення складено та підписано 24.04.2024.

Суддя Андрій ПОПЕЛЬНЮХ

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118574731
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —708/257/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні