Ухвала
від 24.04.2024 по справі 383/486/24
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/486/24

Номер провадження 2-о/383/28/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

24 квітня 2024 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області в складі головуючого судді Бондаренка В.В. розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Бобринецька державна нотаріальна контора Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) (місцезнаходження: вул. Миколаївська, 56, м. Бобринець Кропивницького району Кіровоградської області, п.і. 27200), про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 та бабусею заявника, а ОСОБА_4 тіткою заявника, що необхідно для прийняття спадщини на квартиру АДРЕСА_2 , після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначена заява подана з додержанням вимог ст.318 ЦПК України.

Справа підсудна Бобринецькому районному суду Кіровоградської області та відповідно до ст.293 ЦПК України підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, встановлені статтями 185-186 ЦПК України, відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

З метоюз`ясування обставинсправи судможе завласною ініціативоювитребувати необхіднідокази.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у кожній справі суд зобов`язаний з`ясувати, які фізичні особи та організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

Залежно від мети встановлення фактів заінтересованими особами в цих справах можуть бути, зокрема, інші спадкоємці - у справах про встановлення факту, пов`язаного із спадкуванням.

Частиною першою статті 1277 ЦК України передбачено, що уразі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до пункту 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» нотаріуси не є заінтересованими особами у справах щодо спадкування і не повинні залучатися до участі у справі.

З огляду на вище викладене та виходячи із змісту заявлених вимог та мети встановлення факту, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи Бобринецьку міську раду Кіровоградської області, на території якої знаходиться спадкове майно, оскільки рішення у справі може вплинути на її права та обов`язки.

Також, виходячи із змісту заявлених вимог, для повного, всебічного та об`єктивного вирішення справи, суд вважає за необхідне за власною ініціативою витребувати необхідну для розгляду справи інформацію, зазначену в резолютивній частині ухвали.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.19, 187, 315, 316, 258 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Бобринецька державна нотаріальна контора Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса), про встановлення факту родинних відносин.

Призначити справудо судовогорозгляду впорядку окремогопровадження на27.05.2024року,09год.00хв.в залісудових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області за адресою: вул. Миколаївська, 80, м. Бобринець Кіровоградської області.

Залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи Бобринецьку міську раду Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 04055239, місцезнаходження: вул. Незалежності, 80, м. Бобринець Кропивницький район Кіровоградська область, п.і.27200).

Витребувати з Бобринецької державної нотаріальної контори Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) копію спадкової справи після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувану інформацію надати суду в строк до 10.05.2024 року, у разі неможливості подання - повідомити суд з наведенням документально підтверджених причин.

Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі.

Направити заінтересованим особам копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати подати у строк до 10.05.2024 року письмові пояснення щодо заяви.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному Веб-порталі судової влади України за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1101/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена лише в частині відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності шляхом подання апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення цієї ухвали.

Ухвала складена та підписана суддею 24.04.2024 року.

Суддя В.В. Бондаренко

СудБобринецький районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118577064
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —383/486/24

Рішення від 25.07.2024

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні