Рішення
від 24.04.2024 по справі 398/6010/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/6010/23

провадження №: 2-о/398/32/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"24" квітня 2024 р. місто Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Дубровської Н.М., присяжних Коваленка В.Ф., Корнієнко Н.І.,

за участю секретаря судового засідання Черткова А.О., заявника ОСОБА_1 ,, представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Олександрії, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник адвокат Шило Алла Олександрівна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області знаходиться заява ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник адвокат Шило Алла Олександрівна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Свою заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_3 є онукою заявника. Згідно довідки до акту ОСОБА_4 є інвалідом першої групи А "інвалідність з дитинства". На даний час ОСОБА_3 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, оскільки має стійкий хронічний розлад здоров`я, в зв`язк уз чим не може здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки. Остання перебуває під диспансерним наглядом в КНП "Олександрійська психіатрична лікарня КОР".

Ухвалою суду від 27 листопада 2023 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

Ухвалою суду від 23 січня 2024 року для встановлення психічного стану ОСОБА_3 у цивільній справі призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження у справі зупинене.

Ухвалою суду від 20 березня 2024 року провадження поновлено та розгляд справи продовжено.

Заявник ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_2 в судовому зсіданні заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Орган опіки та піклування Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградсдької області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов такого висновку.

За змістомстатті 30 Цивільного кодексу Україницивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних праві самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки,самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

У відповідності до вимог ч. 3 ст.296 ЦПК Українизаяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Встановлено,що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є онукою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є особою з інвалідністю І групи, потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Висновком судово-психіатричної експертизи за №86 від 08 березня 2024 року, складеного Кропивницькою філією судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", підтверджено, що ОСОБА_3 в даний час страждає стійким хронічним психічним захворюванням у формі деменції внаслідок перенесеного менінгоенцефаліту (згідно МКХ-10, F-02.804). За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладення опіки.

Відповідно до частини першоїстатті 39 Цивільного кодексу Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною третьою статті 7 Закону України «Про психіатричну допомогу»заборонено визначати стан психічного здоров`я особи та встановлювати діагноз психічних розладів без психіатричного огляду особи.

Обґрунтовуючи вищезазначений висновок судово-психіатричної експертизи лікарями-судово-психіатричними експертами зазначено, що при амбулаторному обстеженні у ОСОБА_3 контакту недоступна, на питання не відповідає, вигукує окремі слова, інструкції не виконує, на обличчі неадекватна посмішка, пам`ять інтелект різко знижені, навички самообслуговування втрачені, одягається за допомогою сторонніх дивиться телевізор, перебуває під постійним наглядом рідних, критика до свого стану відсутня.

Отже, судом під час розгляду справи достовірно встановлено, що ОСОБА_3 страждає на стійкий хронічний психічний розлад, що позбавляє її здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Таким чином, суд приходить до висновку про доцільність визнання ОСОБА_3 недієздатним.

За положеннями частини 1статті 40 Цивільного кодексу Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч.1ст. 41 Цивільного кодексу Українинад недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначенийГлавою 6Цивільного кодексу Українита Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (далі - Правила).

За положеннями ст.55 ЦК Українита п. 1.2 Правил - опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

У відповідності до приписівст.67ЦКУкраїни таРозділу 4Правил опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Статтею 58 ЦК Українивизначено коло осіб, над якими встановлюється опіка, зокрема у ній зазначено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Крім того, відповідно до п.3.1 вище зазначених Правил та вимог ст.ст.62,63ЦК Україниопіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою заявою. Опікун призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна.

Перелік осіб, які не можуть бути опікунами, встановлено ст.64ЦК Українита п. 3.2 вказаних вище Правил.

Заявляючи вимоги про визнання фізичної особи недієздатною, ОСОБА_1 просив призначити його опікуном над дядьком. Родинні відносини між заявником та ОСОБА_3 підтверджені наданими суду відповідними документамикопіями свідоцтв про народження.

Відповідно до частини 1статті 60 Цивільного кодексу Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Враховуючи, що заявник ОСОБА_1 є рідною бабусею ОСОБА_3 , доглядає та піклується про неї, забезпечує отримання нею медичної допомоги, тому з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_3 , суд, перевіривши відсутність обставин, передбаченихстаттею 64 ЦК Українищодо неможливості ОСОБА_1 бути опікуном, погоджується із наданим висновком органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області від 07.11.2023 року щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном над її онукою ОСОБА_3 , та вважає за можливе призначити його опікуном над недієздатним дядьком.

При ухваленні цього рішення судом враховуєтьсярішення Європейського Суду у справі «Станєв проти Болгарії» (Stanev v. Bulgaria), заява № 36760/06, п.241, ECHR 2012, відповідно до якого право звертатися до суду щодо перегляду рішення про визнання недієздатності, є одним із найважливіших прав для відповідних осіб, адже у разі ініціювання такої процедури вона буде вирішальною для всіх прав і свобод, на які впливаєвизнання недієздатності.

З метою недопущення порушення прав і свобод ОСОБА_3 , дотримуючись принципу періодичного судового контролю за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності, враховуючи положення частини шостоїстатті 300 Цивільного кодексу України, встановити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатноюдва роки.

Керуючись ст. ст.39,41,58,60,62,63 Цивільного кодексу України, ст.ст.2,23,76-81,258,259,263,264,265,273,293-300 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 ,від іменіта вінтересах якоїдіє представникадвокат ШилоАлла Олександрівна,заінтересована особа:Орган опікита піклуванняНовопразької селищноїради Олександрійськогорайону Кіровоградськоїобласті про визнання фізичноїособи недієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна -задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Григорівка Олександрійського району Кіровоградської області, яка фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити у 2 (два) роки з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Роз`яснити, що скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов`язки до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи,якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя Н.М. Дубровська

Присяжні: В.Ф. Коваленко

Н.І.Корнієнко

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118577222
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —398/6010/23

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні