Ухвала
від 10.04.2024 по справі 351/551/24
СНЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 351/551/24

Номер провадження №2/351/433/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Снятин

Суддя Снятинського районного суду Івано-Франківської області Посохов І.С., розглянувши позовну заяву адвоката Кісілевича Олега Михайловича в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей Снятинської міської ради про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) звернувся до Снятинського районного суду Івано-Франківської області в інтересах ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ) із позовною заявою до ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_2 ), третя особа - Служба у справах дітей Снятинської міської ради (місцезнаходження: Івано-Франківська область, Коломийський район, м. Снятин, пл. Незалежності, буд. 1) про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування заявлених позовних вимог представник позивача ОСОБА_3 зазначає, що позивач та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі, від якого у сторін народилося двоє дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішенням Снятинського районного суду Івано-Франківської області від 05.10.2020 шлюб між сторонами розірвано. 15.07.2021 згідно з рішенням Снятинського районного суду Івано-Франківської області присуджено стягувати з відповідача на користь позивача аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі по 2000 грн. на кожну дитину до досягнення дітьми повноліття. Проте, станом на 01.01.2024 у відповідача наявна заборгованість по сплаті аліментів у сумі 137 535, 48 грн. Оскільки відповідач не переймається станом здоров`я дітей, ухиляється від виконання своїх обов`язків, передбачених законом, вчиняє домашнє насильство, має заборгованість зі сплати аліментів, а тому позивач просить позбавити відповідача батьківських прав відносно неповнолітніх дітей.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам ст. 175, 177 ЦПК України, підсудна Снятинському районному суду Івано-Франківської області, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження не вбачається, тому суд вважає за можливе прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цій справі.

З урахуванням вимог ч. 4, 6 ст. 19, ч. 1-4 ст. 274 ЦПК України зазначена справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до ч. 5 ст. 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

З поданої позовної заяви вбачається, що позивачем в якості третьої особи зазначена Служба у справах дітей Снятинської міської ради. Проте наведеними вище нормами СК України передбачено, що у цій категорії спорів є обов`язковою участь органу опіки та піклування, який залучається для участі у справі для надання письмового висновку щодо розв`язання спору.

За таких обставин суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Снятинської міської ради, з метою надання суду об`єктивного письмового висновку щодо розв`язання спору, а саме можливості та доцільності побавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст. 19, 56, 84, 175, 177, 187, 258-260, 274 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду позовну заяву адвоката Кісілевича Олега Михайловича в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей Снятинської міської ради про позбавлення батьківських прав та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Призначити зазначену цивільну справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні на 23 травня 2024 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Снятинського районного суду Івано-Франківської області, розташованого за адресою: Івано-Франківська область, м. Снятин, майдан Січових Стрільців, буд. 56.

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Снятинської міської ради.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення йому копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третій особі, яка була залучена з ініціативи суду (тобто Органу опіки та піклування Снятинської міської ради за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район м. Снятин, вул. Шевченка, буд. 70), копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення та (у разі наявності) отримання зазначених документів третьою особою надати суду до початку підготовчого засідання.

Зобов`язати Орган опіки та піклування Снятинської міської ради у строк до 23.05.2024 надати суду письмовий висновок стосовно розв`язання спору, а саме можливості та доцільності побавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити відповідачу строк у п`ятнадцять днів з дня вручення йому копії цієї ухвали, протягом якого він має право подати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду відповідач зобов`язаний надіслати (вручити) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів. Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішить справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу строк у три дні з дня отримання копії відзиву, протягом якого він має право подати суду відповідь на відзив, передбачену ст. 179 ЦПК України, до якої застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятою ст. 178 ЦПК України. Одночасно з поданням суду відповіді на відзив позивач зобов`язаний надіслати (вручити) її копію та копії доданих до неї документів іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу строк у три дні з дня отримання відповіді на відзив, протягом якого він має право подати суду заперечення, передбачене статтею 180 ЦПК України, до якого застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятою ст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) заперечень до суду відповідач зобов`язаний надіслати (вручити) іншим учасникам справи копію заперечень та доданих до нього документів.

Роз`яснити учасникам справи про наявність у них прав та обов`язків, визначених статтями 43, 44, 49 ЦПК України.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати позивачу та його представнику, а також третій особі, яка залучена за ініціативою суду.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати відповідачу та третій особі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - http://sn.if.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Іван ПОСОХОВ

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118580548
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —351/551/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні