Ухвала
від 24.04.2024 по справі 638/5502/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5502/24

Провадження № 1-кс/638/1563/24

УХВАЛА

Іменем України

24 квітня 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання слідчого Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 12024221200000692 від 24 березня 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчим відділом Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області, за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12024221200000692 від 24 березня 2024 року, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України, за фактом того, що 24.03.2024 о 00 год 30 хв до Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення від оператора «102» про те, що 24.03.2024 о 00 год 30 хв, невстановлені особи, перебуваючи на 1-ому поверсі у під`їзді АДРЕСА_1 , вчинили хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене із застосуванням предмету, спеціально пристосованого та заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, внаслідок чого, громадянам ОСОБА_5 та ОСОБА_6 було нанесено тілесні ушкодження.

Згідно виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №3661, громадянин ОСОБА_6 був доставлений 24.03.2024 до ВМКЦ ПнР (військова частина НОМЕР_1 ), повний діагноз: S02.0 Відкрита, проникаюча черепно-мозкова травма (24.03.2024). Забій головного мозку. Багатоуламковий імпресійний перелом зовнішньої стінки лобної пазухи, лінійний перелом внутрішньої стінки лобної пазухи зліва з розповсюдженням на верхню стінку лівої орбіти. Пневмоцефалія. Перелом кісток носу. Забійні рани лобної ділянки. Забій правого плеча.

Згідно відповіді №103/866 від 27.03.2024 на запит слідчого встановлено, що військовослужбовець військової частини НОМЕР_2 солдат ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на стаціонарному лікуванні у відділенні нейрохірургії ВМКЦ ПнР (військова частина НОМЕР_1 ) з 24.03.2024 по теперішній час з діагнозом: Відкрита, проникаюча черепно-мозкова травма (24.03.2024). Забій головного мозку. Багатоуламковий імпресійний перелом зовнішньої стінки лобної пазухи, лінійний перелом внутрішньої стінки лобної пазухи зліва з розповсюдженням на верхню стінку лівої орбіти. Пневмоцефалія. Перелом кісток носу. Забійні рани лобної ділянки. Забій правого плеча. ОСОБА_6 , проводилось судово-токсикологічне дослідження крові на вміст алкогольних чи наркотичних речовин, довідка ХОБСМЕ N? 16/4800-Дм/24 від 26.03.2024. При судово-токсикологічному дослідженні крові гр-на ОСОБА_6 , 34 років (№1492) виявлений етиловий спирт в кількості 1,21.

05.04.2024 ОСОБА_6 закінчив стаціонарне лікування у ВМКЦ ПнР (військова частина НОМЕР_1 ).

19 квітня 2024 року слідчий Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому просить зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), адреса: АДРЕСА_2 , надати слідчому СВ Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до медичної карти стаціонарного хворого на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та іншої медичної документації, яка наявна на ОСОБА_6 , в ІНФОРМАЦІЯ_4 (військова частина НОМЕР_1 ), адреса: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення оригіналу медичної документації.

В обґрунтування клопотання зазначив, що у кримінальному провадженні необхідно провести ряд судових експертиз, а без медичної документації здійснити це неможливо. Тому для повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_4 (військова частина НОМЕР_1 ) в судове засідання викликався у встановленому законом порядку, однак в судове засідання не з`явилися, причини неприбуття не повідомив. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, суд дійшов висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 133, п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні (ч. 5 ст. 132 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

До інформації, яка містить охоронювану законом таємницю, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю (п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України).

Відповідно до ст. 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» медичні працівники та інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків. При використанні інформації, що становить лікарську таємницю, в навчальному процесі, науково-дослідній роботі, в тому числі у випадках її публікації у спеціальній літературі, повинна бути забезпечена анонімність пацієнта.

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Подане слідчим клопотання відповідає вимогам ст.160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що інформація, яка знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (військова частина НОМЕР_1 ), про тимчасовий доступ до якої просить надати дозвіл слідчий, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. При цьому отримати інформацію, про яку зазначено в клопотанні, неможливо без застосування заходу забезпечення кримінального провадження, оскільки зазначена інформація містить в собі лікарську таємницю. На переконання слідчого судді, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання, як розкриття лікарської таємниці.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про задоволення клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей та документів, оскільки зазначені відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, та іншим способом неможливо довести вказані обставини.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Керуючись ст. ст. 107, 159, 163, 164, 165, 309, 372 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 12024221200000692 від 24 березня 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України, - задовольнити.

Надати слідчому СВ Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до медичної карти стаціонарного хворого на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та іншої медичної документації, яка наявна на ОСОБА_6 , у ІНФОРМАЦІЯ_5 (військова частина НОМЕР_1 ) (військова частина НОМЕР_1 ), адреса: АДРЕСА_2 .

Зобов`язати уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_6 (військова частина НОМЕР_1 ) (військова частина НОМЕР_1 ) надати можливість слідчому СВ Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 вилучити оригінал медичної карти стаціонарного хворого на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та іншої медичної документації, яка наявна на ОСОБА_6 .

Встановити строк дії ухвали до 24 червня 2024 року.

Роз`яснити посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_5 (військова частина НОМЕР_1 ), що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторін кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118580964
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —638/5502/24

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні