Рішення
від 24.04.2024 по справі 733/302/24
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2/733/159/24

Єдиний унікальний №733/302/24

Рішення

Іменем України

24 квітня 2024 року Ічнянський районний суд Чернігівської області

в складі :

головуючого судді Т.В. Карапиш

при секретарі О.П. Щур,

позивачки Штанько Л.М.,

представника позивачки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Ічня цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Ічнянської міської ради Прилуцького району Чернігівської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , що вважається та значиться за ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадщину після якої прийняла її донька ОСОБА_4 , але не встигла її оформити та померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Як спадкоємиця за законом своєчасно прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_4 , але не може її належним чином оформити, оскільки відсутні належні правовстановлюючі документи на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, які б підтверджували належність померлій даного спадкового майна. Просить визнати за нею право власності на вищевказане майно в порядку спадкування.

В підготовчому судовому засіданні позивачка ОСОБА_2 позов підтримала та просила позов задовольнити із зазначених у ньому підстав.

Представник позивачки ОСОБА_1 в підготовчому судовому засіданні позов ОСОБА_2 підтримала та просила його задовольнити із зазначених у ньому підстав.

Після смерті баби по лінії матері позивачки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина на житловий будинок в АДРЕСА_1 , належний останній на підставі виписки з погосподарської книги. Спадщину після неї прийняла мати позивачки ОСОБА_4 , оскільки вступила в управління та розпорядження спадковим майном померлої ОСОБА_3 . Після смерті матері ОСОБА_4 03 березня 1995 року позивачка ОСОБА_2 своєчасно звернулася із заявою до нотаріуса про прийняття спадщини після смерті останньої та отримала свідоцтво про право на спадщину на квартиру, яка належала спадкодавиці. В подальшому позивачка ОСОБА_2 звернулася до нотаріальної контори з метою отримання свідоцтва про право на спадщину на вищевказаний житловий будинок та отримала від нотаріуса відмову у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документа на такий будинок, після чого було подано позов про визнання права власності на вказаний будинок до суду. Просила позов задовольнити із зазначених у ньому підстав.

Представник відповідача Ічнянської міської ради Прилуцького району Чернігівської області в підготовче судове засідання не з`явився, але надав суду заяву, в якій просить справу розглядати без його участі за наявними в матеріалах справи документами. Проти позовних вимог не заперечує.

Допитана в якості свідка позивачка ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні суду показала, що житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_1 в минулому належав її батькам. Після смерті баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , залишилося вищевказане спадкове майно. Після смерті баби ОСОБА_3 вищевказаним будинком розпоряджалася її мати ОСОБА_3 . У вказаному будинку вона проживає з 1977 року та просить визнати за нею право власності на вищевказаний будинок в порядку спадкування.

В підготовчому судовому засіданні свідок по справі ОСОБА_5 суду показала, що ОСОБА_3 померла у 1987 році. ОСОБА_2 разом із чоловіком та дітьми проживали за однією адресою разом з останньою протягом багатьох років. Донька померлої ОСОБА_4 після смерті матері ОСОБА_3 кожного тижня приїздила до будинку в АДРЕСА_1 , який належав померлій ОСОБА_3 та в якому жила її донька ОСОБА_2 з дітьми та чоловіком, допомагала їм по господарству та в проведенні ремонту будинку.

В підготовчому судовому засіданні свідок по справі ОСОБА_6 суду показала, що в будинку за адресою: АДРЕСА_1 проживала ОСОБА_3 , її донька ОСОБА_4 проживала в м. Прилуки та часто приїздила до останньої, допомагаючи по господарству. ОСОБА_2 весь час проживає в будинку за вищевказаною адресою. Протягом шести місяців після смерті ОСОБА_3 та в подальшому приїздила та розпоряджалася вказаним спадковим майном донька померлої - ОСОБА_4 , після чого, в подальшому, будинок за адресою: АДРЕСА_1 і надалі перебував у користуванні ОСОБА_2 .

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, заслухавши позивачку та її представника, свідків, вивчивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_2 підлягають задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного.

Як встановлено в судовому засіданні, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба по лінії матері позивачки ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 5), копією свідоцтва про народження ОСОБА_4 (а.с. 6), копією свідоцтва про шлюб ОСОБА_4 (а.с. 7), копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 (а.с. 8), копією свідоцтва про шлюб ОСОБА_2 (а.с. 9).

Після її смерті відкрилася спадщина на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_1 . Відповідно до копії виписки з погосподарської книги № 4 на 1986-1990 роки, виданої Гужівським старостинським округом Ічнянської міської ради Прилуцького району Чернігівської області від 06.12.2023 року № 02-03/50/5, вищевказаний житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами значиться за ОСОБА_3 та знаходиться у приватній власності останньої (а.с. 13).

Як видно з копії Довідки характеристики, виданої ПП «Інвентаризатор Ічнянщини» 15.05.2023 року, станом на 31.12.2012 року відповідно до даних архіву КП БТІ Ічнянської районної ради, право власності на житловий будинок в АДРЕСА_1 не зареєстровано (а.с. 15).

Згідно довідки Гужівського старостинського округу Ічнянської міської ради Прилуцького району Чернігівської області від 06.12.2023 року Вих. № 02-13/60, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею були зареєстровані та проживали: ОСОБА_2 , 1965 р.н. - онука; ОСОБА_9 , 1959 р.н. - чоловік онуки; ОСОБА_10 , 1983 р.н. - правнук (а.с. 11).

Відповідно до Акту від 19.06.2023 року, складеного старостою Гужівського старостинського округу Ічнянської міської ради Прилуцького району Чернігівської області за участю сусідів, ОСОБА_4 , 1935 р.н., у 1987 році проводила поховання своєї матері ОСОБА_3 , яка проживала за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 12).

Як видно з повідомлення Державного нотаріального архіву Чернігівської області від 28.02.2024 року № 546/01-17, спадкова справа до майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , Прилуцькою міською державною нотаріальною конторою не заводилась (а.с. 28).

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилась не раніше 01 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК УРСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі, коли спадщина, яка відкрилась до набуття чинності ЦК і строк на її прийняття не закінчився до 01 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

Нормами ст. 524 ЦК УРСР (чинного на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

За правилами ст.ст. 548,549 ЦК УРСР в редакції 1963 року для прийняття спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв, не допускається прийняття спадщини під умовою або застереженням. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Спадщина вважається прийнятою, якщо спадкоємець фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Відповідно до ст.ст. 529,530 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Відповідно до ст. 549 ЦК Української РСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Особи, для яких право спадкоємства виникає лише у випадку неприйняття спадщини іншими спадкоємцями, можуть заявити про свою згоду прийняти спадщину протягом строку, що залишився для прийняття спадщини. Якщо строк, що залишився, менше трьох місяців, він продовжується до трьох місяців.

Отже, ОСОБА_4 фактично прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , оскільки провела поховання останньої та вступила в управління та володіння спадковим майном, що підтверджується матеріалами справи та показами свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_2 , ОСОБА_6

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 10), копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 (а.с. 8), копією свідоцтва про шлюб ОСОБА_2 (а.с. 9).

Після її смерті відкрилася спадщина на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , що вважається та значиться за ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 13).

Згідно копії довідки Центру надання адміністративних послуг м. Прилуки Управління адміністративних послуг Прилуцької міської ради Чернігівської області від 06.02.2024 року № 013-29/57, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована на день смерті в АДРЕСА_2 , одиноко (а.с. 43).

П. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику в справах про спадкування" передбачено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до повідомлення державного нотаріуса Першої Прилуцької державної нотаріальної контори Домашенко Л.А. від 30 січня 2024 року № 52/02-14, ОСОБА_2 було відмовлено у видачі Свідоцтва про право власності на спадкове майно, яке належало ОСОБА_4 , так як нею не надано правовстановлюючі документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій (а.с. 20).

Положення ст. 392 ЦК України вказують, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

ОСОБА_2 , як спадкоємиця за законом першої черги, своєчасно прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 , звернувшись у встановлений ст. 549 ЦК Української РСР строк із заявою про прийняття спадщини до Першої Прилуцької державної нотаріальної контори, що підтверджується копією спадкової справи № 243/1995 (а.с. 30-38), виготовила технічний паспорт на вищевказаний житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами (а.с. 16-18), але юридично не може оформити свої спадкові права, оскільки відсутні належні правовстановлюючі документи на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, які б підтверджували право власності померлої на дане спадкове майно, а тому суд вважає, що позивачка правомірно набула право власності на вищевказане спадкове майно, в зв`язку з чим за нею слід визнати право власності на дане майно в порядку спадкування.

Керуючись ст. ст. 4,19,76,81, 200, 258-259, 263-265, 354 ЦПК України, ст. ст. 524, 529, 548-549 ЦК УРСР від 18.07.1963 року, ст. ст. 328, 392 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності в порядку спадкування на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , що вважається та значиться за ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачка: ОСОБА_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Ічнянська міська рада Прилуцького району Чернігівської області, місце знаходження: м. Ічня, площа Т.Шевченка, 1 Чернігівської області, ЄДРПОУ 04061748.

Повне судове рішення складено 24 квітня 2024 року.

Суддя Т. В. Карапиш

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118582325
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —733/302/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Карапиш Т. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Карапиш Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні