Ухвала
від 23.04.2024 по справі 751/3608/24
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/3608/24

Провадження №1-кс/751/954/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду міста Чернігова клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які перебувають у володінні вказаного товариства, з можливістю їх вилучення.

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023270000000236 від 01.09.2023, за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що мало місце у період 2023 року під час проведення ремонтно-будівельних робіт на території Куликівської громади Чернігівської області, вчинених у великих розмірах та в умовах воєнного стану, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з метою незаконного збагачення, з відома службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка являється розпорядниками бюджетних коштів, виконують роботи за договором підряду із порушеннями будівельних норм, завищують їх обсяги та вартість, а більшість робіт не виконують взагалі. Після чого вносять до актів виконаних робіт (форми КБ-2В) недостовірні відомості, на підставі яких здійснюють розрахунки, внаслідок чого державі спричинили збитки на суму 1 000 000 грн. За своїми якісними характеристиками прокладений шар асфальту на всій ділянці дороги дуже крихкий, місцями відсутній підстилаючий шар.

З метою встановлення фактичних обсягів та вартості виконаних робіт даним проектно-кошторисної документації та даним актів приймання виконаних будівельних робіт форми №КБ-2в, в тому числі якості асфальтного покриття з капітального ремонту проїзної частини по вул. Героїв Чорнобиля та капітального ремонту проїзної частини по АДРЕСА_1 , 12.03.2024 призначено судову дорожньо-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_4 (далі ІНФОРМАЦІЯ_5 ).

У подальшому, на адресу СУ ГУНП в Чернігівській області надійшло клопотання експерта ІНФОРМАЦІЯ_5 про надання додаткових матеріалів виконавчої, первинної звітної та кошторисної документації по об`єктах будівництва: «Капітальний ремонт проїзної частини по вул. Героїв Чорнобиля в смт. Куликівка, Чернігівського району, Чернігівської області» (коригування) код ДК 021:2015:45230000-8 «Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь» та «Капітальний ремонт проїзної частини по АДРЕСА_1 » (коригування) код ДК 021:2015:45230000-8 «Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь».

Оригінали вищевказаної документації знаходяться у розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою встановлення істини в кримінальному провадженні, швидкого, повного та неупередженого розслідування, прийняття об`єктивного рішення необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володіння ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з можливістю їх вилучення.

Слідчий у судове засідання не прибув, просив розглянути клопотання без його участі, підтримує клопотання.

Представник особи, у володінні якого знаходяться документи, згідно ч. 2 ст. 163 КПК України, в судове засідання не викликався, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

У відповідності до положень ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя ухвалив проводити розгляд справи у відсутності учасників справи.

Фіксування судового засідання технічними засобами фіксування кримінального провадження згідно ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 4 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, і персональні дані особи, що знаходяться в базі володільця персональних даних.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ураховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та з урахуванням можливості використати як доказ відомості, що містяться у них, і відсутність можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення.

При цьому слідчий суддя вважає наявними підстави для надання розпорядження на вилучення оригіналів документів, вказаних у клопотанні, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання тимчасового доступу та проведення судової дорожньо-технічної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №12023270000000236 від 01.09.2023: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , тимчасовий доступ до оригіналів та копій документів, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за місцем їх фактичного знаходження та юридичною адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитися з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку), а саме: виконавчої та звітної документації по об`єктах будівництва: «Капітальний ремонт проїзної частини по вул. Героїв Чорнобиля в смт. Куликівка, Чернігівського району, Чернігівської області» (коригування) код ДК 021:2015:45230000-8 «Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь» за договором №118/05-23 від 30.10.2023 та «Капітальний ремонт проїзної частини по АДРЕСА_1 » (коригування) код ДК 021:2015:45230000-8 «Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь» за договором №119/05-23 від 30.10.2023, а саме:

- спеціальні журнали з окремих видів робіт, перелік яких встановлюється в проекті організації будівництва в залежності від видів робіт (зокрема: журнал із укладання дорожньо - будівельних матеріалів, монтажу конструкцій, деталей; журнал укочування земляного полотна; журнал улаштування конструктивних шарів дорожнього одягу; журнал розливу органічних в`яжучих; журнал ущільнення шару асфальтобетонного покриття дорожнього одягу; журнал операційного контролю якості робіт);

- акти відбору зразків дорожньо - будівельних матеріалів, що підлягають випробуванням;

- протоколи випробувань дорожньо - будівельних матеріалів, паспорти і сертифікати на застосовані конструкції, вироби і матеріали;

- протоколи випробувань зразків асфальтобетонного покриття, конструктивних шарів дорожнього одягу та шарів основи у відповідності до вимог ДБН В.2-3-4:2015, журнал випробувань зразків узятих з асфальтобетонного дорожнього покриття та інші документи лабораторного контролю;

- документи, що свідчать про відповідність, якість застосованих матеріалів та виробів;

- виконавчі схеми влаштування конструктивних шарів дорожнього одягу та основи;

- виконавчі геодезичні схеми;

- документи, що підтверджують виконання робіт з навантаження, перевезення та вивезення;

- розрахунки вартості інших супутніх витрат, які відображені в актах приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма №КБ-2в);

- кошторисна частина проектної документації в електронному вигляді у форматі «ІБД».

Строк дії ухвали слідчого судді становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118582430
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —751/3608/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні