Рішення
від 17.01.2024 по справі 946/5481/23
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 946/5481/23

Провадження № 2/946/908/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2024 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Смокіної Г.І.,

за участю секретаря судового засідання - Кріпакової К.Т.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Ізмаїлі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Саф`янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

25.07.2023 ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Саф`янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області та просить визнати за нею право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Свої позовні вимоги мотивує тим, що за життя ОСОБА_2 залишила заповіт на її ім`я, відповідно до якого на випадок смерті залишила все своє майно позивачці. Листом приватного нотаріуса Ізмаїльського районного нотаріального округу Одеської області Гнесько В.Г. позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищевказане майно у зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують право власності на житловий будинок та реєстрацію цього права на ім`я померлої.

Аргументи учасників справи

Позивачка в судове засідання не прибула, про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, згідно заяви представника від 27.11.2023 позовні вимоги підтримують, просять справу розглядати без їх участі.

В судовезасідання представниквідповідача Саф`янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, згідно заяви від 26.09.2023 просить справу розглянути у відсутність представника.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

Згідно довідки Сафянівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області Матроського старостинського округу від 24.10.2022, у відповідності із записом у погосподарській книзі виконавчого комітету Сафянівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області Матроського старостинського округу № 5 (2016-2023), ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала та була зареєстрована в житловому будинку з надвірними спорудами, розташованому в АДРЕСА_1 .

Згідно виписки з погосподарської книги № 1642 від 05.12.2011, виданої Матроською сільською радою Ізмаїльського району Одеської області, власником житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , є ОСОБА_2 , станом на 01.01.2013 право власності не зареєстроване, що підтверджено довідкою КП «Ізмаїльське МБТІ» від 23.06.2023 № 830.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 14.06.2022 Ізмаїльським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). актовий запис № 917.

Згідно заповіту від 27.03.2014, посвідченому секретарем Матроської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіла все своє майно ОСОБА_1 .

Листом приватного нотаріуса Ізмаїльського районного нотаріального округу Одеської області Гнесько В.Г. від 05.04.2023 № 168/02-14 позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують право власності на житловий будинок, та реєстрацію цього права на ім`я померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Позиція суду

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Згідно ч. 1, 2 ст. 77, ч. 2 ст. 78, ч. 1 ст. 80 ЦПК України, належними єдокази,які містятьінформацію щодопредмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з такого.

Мотиви, з яких виходить суд, та застосовані норми права

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.3,5 ст. 1268 ЦК).

Згідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Згідно п. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК).

Згідно довідки матроського Старостинського округу Саф`янівської сільської ради Одеської області від 24.10.2022 № 77/20-05, у відповідності із записом у погосподарській книзі виконавчого комітету Саф`янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області Матроського старостинського округу №5 (2016-2023 роки), особовий рахунок 391-1, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а/з 917), проживала та була зареєстрована в житловому будинку з надвірними спорудами розташованому за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті у спадковому будинку ніхто не проживав та не був зареєстрований. Заповіт померла ОСОБА_2 залишила ОСОБА_1 від 27.03.2014, зареєстрований за № 15 за відомостями Саф`янівської сільської ради, Ізмаїльського району, Одеської області Матроського старостинського округу.

Згідно заповіту від 27.03.2014, посвідченого секретарем Матроської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області Брусановською З.І., ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіла все своє майно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позивачка прийняла спадщину шляхом подачі заяви до приватного нотаріуса Ізмаїльського районного нотаріального округу Одеської області Гнесько В.Г. у строк, визначений ч. 1 ст. 1270 ЦК України з урахуванням п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (в редакції станом на момент виникнення спірних правовідносин).

Право власностіспадкодавця наспадкове майнопідтверджено довідкоюматроського Старостинськогоокругу Саф`янівськоїсільської радиОдеської областівід 24.10.2022№ 77/20-05та довідкою КП «Ізмаїльське МБТІ» від 23.06.2023 № 830.

Інших осіб, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 , не встановлено та не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

Згідно із п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи викладене, дослідивши надані суду докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог про визнання права власності на спадкове майно, що є підставою для задоволення позову.

Керуючись ст. 12, 13, 81, 133, 141, 223, 263-265 ЦПК України, ст. 1216, 1217, 1220, 1222, 1233, 1235, 1258, 1261, 1268, 1269, 1270 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Саф`янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 06 березня 2002 року Арцизьким РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП - НОМЕР_3 ) в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду.

Суддя: Г.І.Смокіна

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118583120
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —946/5481/23

Рішення від 17.01.2024

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Смокіна Г. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Смокіна Г. І.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Смокіна Г. І.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Смокіна Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні