Рішення
від 24.04.2024 по справі 501/511/24
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 24.04.2024

Справа № 501/511/24

2-о/501/57/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року Іллічівський міський суд Одеської області в складі:

головуючої судді - Петрюченко М.І.,

за участю присяжних - Кульбачук О.М., Поведик Т.П.

за участю секретаря - Тейбаш Н.Д.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м.Чорноморську Одеської області цивільну справу за

заявою ОСОБА_1

заінтересовані особи:

1 ОСОБА_2 ,

2 служба у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області,

3 Чорноморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса)

предмет та підстави заяви: про усиновлення дитини,

учасники справи не з`явилися

ухвалив рішення про наступне та

ВСТАНОВИВ:

1. Виклад позиції заявника та зацікавлених осіб

ОСОБА_1 (надалі заявник) звернувся до суду із заявою про усиновлення (заінтересовані особи: ОСОБА_2 , служба у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, Чорноморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), в якій просив:

- визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця села Которино Жидачівського району Львівської області, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, уродженця міста Одеса Одеської області;

- внести зміни до актового запису про народження №15 від 10.12.2009 року, складеного Миколаївською сільською радою Овідіопольського району Одеської області на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та записати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, уродженця села Которино Жидачівського району Львівської області, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , в графі прізвище дитини змінити з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », в графі по батькові змінити з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », в графі батько змінити « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_1 », видати нове свідоцтво про народження дитини.

П. Заяви (клопотання) учасників справи.

У судове засідання заявник не з`явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності (а.с.52).

Зацікавлені особи ОСОБА_2 , служба у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, Чорноморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) надали заяви (а.с.48, 49,51), в яких не заперечували проти задоволення заяви, заявили клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Ш. Інші процесуальні дії.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст правовідносин.

Судом встановлено, що з 22.07.2022 заявник ОСОБА_1 перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_9 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с.16).

У дружини ОСОБА_1 - ОСОБА_9 від попереднього шлюбу є неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с.17), якого заявник бажає всиновити.

Заявник разом з дружиною та її неповнолітнім сином мешкають однією родиною після укладання шлюбу, у них склалися гарні стосунки з дитиною, яка його вважає та називає його своїм батьком. Заявник любить дитину, турбується, піклується про неї, створює всі належні умови для розвитку, утримує, виховує та ставиться як до своєї рідної дитини.

Крім того, у заявника з дружиною є ще двоє спільних дітей: ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.25, 26). Всі вони мешкають за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить на праві спільної часткової власності ОСОБА_9 та ОСОБА_1 (а.с.31).

Мати дитини ОСОБА_9 , надала нотаріальну письмову згоду на усиновлення ним, ОСОБА_1 - ОСОБА_3 (а.с.21).

Відповідно висновку виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області ОСОБА_1 працює, спроможний забезпечувати сім`ю матеріально, згідно медичного висновку може бути усиновлювачем. Він ознайомлений зі станом здоров`я малолітнього ОСОБА_3 та з умовами усиновлення дитини, правами і обов`язками усиновлювача. Виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеської області вважає за доцільне усиновлення неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином України ОСОБА_1 , та таким, що відповідає інтересам дитини (а.с.8-9, 19).

Крім того, суд бере до уваги згоду дитини ОСОБА_3 на його усиновлення ОСОБА_1 , якого він вважає своїм батьком і бажає змінити своє прізвище на « ОСОБА_5 », по батькові на « ОСОБА_7 » (а.с.20).

V. Оцінка Суду.

За змістом частини першої статті 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, і справи про всиновлення (пункт 4 частини другої статті 293).

Відповідно до ст.207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків, і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Конвенцією про права дитини, що ратифікована Постановою Верховної ради України №789-XII (789-12 ) від 27.02.1991 та ст.11 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

В силу ст.52 Конституції України діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Держава заохочує і підтримує благодійницьку діяльність щодо дітей.

Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення. З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. При усиновленні дитини однією особою ці права та обов`язки можуть бути збережені за бажанням матері, якщо усиновлювачем є чоловік, або за бажанням батька, якщо усиновлювачем є жінка. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків (ст.ст.231-232 СК України).

Відповідно до ст.233 Сімейного кодексу України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи вищевикладені обставини, норми чинного законодавства та той факт, що усиновлення здійснюється з метою захисту прав неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , забезпечення для нього стабільних та гармонійних умов життя, суд вважає, що заява ОСОБА_1 (заінтересовані особи: ОСОБА_2 , служба у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, Чорноморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 9, 52 Конституції України, ст.11 Закону України «Про охорону дитинства», ст.ст.207, 208, 229, 230, 231, 233 СК України, ст.ст.3, 10-11, 57-60, 209, 258-260, 263, 265, 354 ЦПК України, Суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , (заінтересовані особи: ОСОБА_2 , служба у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, Чорноморський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про усиновлення дитини - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця села Которино Жидачівського району Львівської області, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, уродженця м. Одеса.

Внести зміни до актового запису про народження від 10.12.2009 року за №15, складеного Миколаївською сільською радою Овідіопольського району Одеської області на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та вказати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, уродженця села Которино Жидачівського району Львівської області, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , в графі прізвище дитини змінити з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », в графі по батькові змінити з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », в графі батько змінити « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_1 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя М.І.Петрюченко

Присяжні О.М.Кульбачук

Т.П.Поведик

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118583147
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —501/511/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні