Ухвала
від 24.04.2024 по справі 296/3587/24
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/3587/24

1-кс/296/1559/24

УХВАЛА

Іменем України

24 квітня 2024 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Житомирській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, у якому просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

В обґрунтування клопотання зазначено що, слідчим управління ГУ НП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024060000000008 від 23 січня 2024 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого за ч. 3 ст. 190 КК України, про те, що група невстановлених осіб, що діє в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », придбали право на чуже майно у великих розмірах, а саме: земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території Житомирської області, загальною вартістю понад 500 тисяч гривень, шляхом обману, а саме шляхом укладення всупереч вимогам чинного законодавства договорів на управління майном, що перебувало у користуванні третіх осіб, та подальшого його відчуження з порушенням переважного права орендаря на його придбання.

Досудовим розслідуванням встановлено, що первинні власники (орендодавці) вказаних земельних ділянок не приймають участь у купівлі-продажу належної їм ділянки, а обмежуються діями, що спрямовані на передачу власних прав та повноважень третім особам через видачу довіреності, а плату за належну їм земельну ділянку отримують у невстановлений спосіб, за довго до фактичного укладання договору купівлі-продажу і в набагато меншому обсязі ніж той, що заявляється їх представникові до продажу.

Отже, учасник злочинної групи укладає з власниками земельних ділянок усний договір купівлі-продажу з видачою останнім грошових коштів за придбані ділянки готівкою під розписку, взамін на що землевласники видають на вимогу покупця нотаріально посвідчену довіреність на нього та усіх інших осіб учасників цієї злочинної групи та віддають усі правовстановлюючі документи на земельні ділянки. Вимога покупця щодо видачі такої нотаріально посвідченої довіреності пояснюється для землевласників необхідністю нібито належного юридичного оформлення (державної реєстрації) переходу права власності на ділянки (тобто за вже укладеним усним договором купівлі-продажу), в той час, як насправді, на підставі такої довіреності від імені продавця вчиняються зовсім інші правочини (з іншими підставними особами - також учасниками організованої групи) задля її відчуження в обхід переважного права орендаря.

Так, зокрема за отриманою від землевласника довіреністю, в першу чергу, укладається договір управління майном. Такий договір укладається від імені землевласника, як установника управління (його «уповноваженим представником, тобто учасником злочинної групи за довіреністю) з однією компаній, належних організаторам групи, як управителем.

Надалі, у разі отримання згоди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо викупу ділянки за такою ціною, названою у повідомленні (намірі), вже інший учасник групи, діючи за тією ж довіреністю як «Уповноважений представник» землевласника, направляє нове повідомлення про намір продажу за ще більшою ціною (тим самим скасовуючи попередню пропозицію). Таким чином змінюючи ролі (то в якості представника продавця, то в якості покупця), учасники організованої групи штучно піднімають ціну продажу до тої, за якою ТОВ буде вимушена відмовитись від викупу ділянки.

Важливо, що у всіх таких проектах договорів купівлі-продажу, що направлялись нотаріусами компанії разом із повідомленням про намір з продажу ділянок від імені «Уповноважених представників», передбачалась така умова щодо здійснення розрахунків (п.2.2): «представник продавця своїм підписом під цим договором підтверджує факт повного розрахунку та відсутності будь-яких претензій до покупця». Тобто, умови таких договорів не передбачали руху коштів, що додатково підтверджує фіктивність таких угод, як таких, що насправді не передбачали сплати наведеної в пропозиції (повідомлені про намір продажу) ціни і, тим більше, її виплати її законному власнику, та факт їх укладення з єдиною вже названою метою (відмови ТОВ від переважного права).

У такій схемі викупу ділянок, в обхід переважного права, учасники організованої групи жодним чином не інформували землевласників про виникнення у останніх зобов`язань за укладеними від їх імені правочинами, зокрема за договорами з управління, як і за договором купівлі-продажу по завищеній ціні (адже, як витрати на послуги нотаріуса, так і податкові зобов`язання, відраховуються від такої завищеної ціни, тоді як отримання готівкових коштів за продані ділянки не включають в себе ці відшкодування).

Під час проведення досудового розслідування в якості свідка було допитано директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який пояснив, що вказаним ТОВ отримало ряд листів про намір продажу земельної ділянки. Всі вказані листи були надіслані приватним нотаріусом Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_5 , а саме:

- 10.11.2023 року було одержано лист №1089/01-16 «Про намір щодо продажу земельної ділянки» площею 4,9599 га кадастровий номер 1820985000:04:000:0039, що належить ОСОБА_6 .

Представником власника земельної ділянки за довіреністю виступає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

- 01.11.2023 року було одержано лист №1070/01-16 «Про намір щодо продажу земельної ділянки» площею 6,5627 га кадастровий номер 1820985000:03:000:0057, що належить ОСОБА_8 .

Представником власника земельної ділянки за довіреністю виступає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

- 24.11.2023 року було одержано лист №1152/01-16 «Про намір щодо продажу земельної ділянки» площею 3,1724 га кадастровий номер 1824783300:05:001:0084, що належить ОСОБА_9 .

Представником власника земельної ділянки за довіреністю виступає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

- 24.11.2023 року було одержано лист №1156/01-16 «Про намір щодо продажу земельної ділянки» площею 1,9928 га кадастровий номер 1824783300:02:001:0166, що належить ОСОБА_9 .

Представником власника земельної ділянки за довіреністю виступає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

- 22.12.2023 року було одержано лист №1296/01-16 «Про намір щодо продажу земельної ділянки» площею 3,1165 га кадастровий номер 1824781200:01:000:0122, що належить ОСОБА_10 .

Окрім того, під час досудового розслідування в якості свідка було допитано приватного нотаріуса ОСОБА_4 , яка підтвердила, що дійсно нею були надіслані вказані листи (копія протоколу допиту свідка ОСОБА_4 додається до клопотання).

За вказаних обставин, слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_4 (адреса АДРЕСА_1 , свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю № 2480), які стали підставою для вчинення нотаріальної дії, пов`язаної із видачею та посвідченням: заяви ОСОБА_7 від 10.11.2023, зареєстровано в реєстрі за №6456; заяви ОСОБА_7 від 01.11.2023 зареєстровано, в реєстрі за №6207; заяви ОСОБА_7 від 24.11.2023 зареєстровано в реєстрі за №6770; заяви ОСОБА_7 від 24.11.2023, зареєстровано в реєстрі за №6771; заяви ОСОБА_7 від 22.12.2023, зареєстровано в реєстрі за №7356, а також документації складеної за результатом продажу земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Житомирської області, оскільки зазначена документація має значення доказів у кримінальному провадженні, підтверджує факти злочинних дій осіб, направлених на незаконне заволодіння чужим майном.

В заяві слідчий просив розгляд справи здійснювати у його відсутність, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Також враховуючи доводи сторони кримінального провадження про можливість знищення, пошкодження, передачу іншим особам документів, які мають значення для кримінального правопорушення, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, розгляд клопотання проводиться без повідомлення приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_4 .

Дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується клопотання, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотання по суті, суд приходить до наступних висновків.

За змістом п. 3 ч. 5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі, або документи, зокрема, не становлять собою, або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

При цьому, ч.6 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, слідчий який звернувся з даним клопотанням, довів наявність достатніх підстав вважати, що: документи, які перебувають у володінні приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; інформація, що міститься в них, може бути використана, як доказ по кримінальному провадженню; іншим способом не можливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів.

Керуючись ст.ст.160, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати капітану поліції ОСОБА_3 , ст. лейтенанту поліції ОСОБА_11 , капітану поліції ОСОБА_12 , капітану поліції ОСОБА_13 та капітану поліції ОСОБА_14 в кримінальному провадженні №42024060000000008, тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , (свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю №2480), з можливістю вилучення оригіналів усієї документації (нотаріальних справ) (у разі відсутності оригіналів завірених відповідальною особою їх копій та документів, які підтверджують причину їх відсутності), а саме оригіналів документації, яка стала підставою для вчинення нотаріальної дій, а також складеної за результатами їх вчинення, щодо видачі та посвідчення: заяви ОСОБА_7 , представника за довіреністю ОСОБА_6 , яка є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1820985000:04:000:0039, загальною площею 4,9599 га від 10.11.2023 зареєстровано в реєстрі за №6456; заяви ОСОБА_7 , представника за довіреністю ОСОБА_8 , яка є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1820985000:03:000:0057, загальною площею 6,5627 га від 01.11.2023 зареєстровано в реєстрі за №6207; заяви ОСОБА_7 , представника за довіреністю ОСОБА_9 , який є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1824783300:05:001:0084, загальною площею 3,1724 га від 24.11.2023 зареєстровано в реєстрі за №6770; заяви ОСОБА_7 , представника за довіреністю ОСОБА_9 , який є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1824783300:02:001:0166, загальною площею 1,9928 га від 24.11.2023 зареєстровано в реєстрі за №6771; заяви ОСОБА_7 , представника за довіреністю ОСОБА_10 , яка є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1824781200:01:000:0122, загальною площею 3.1165 га від 22.12.2023 зареєстровано в реєстрі за №7356.

Як володілець речей, приватний нотаріус Житомирського районного нотаріального округу ОСОБА_4 , зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів.

Згідно ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє протягом місяця з дня постановлення ухвали, до 24.05.2024р.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118584309
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —296/3587/24

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні