Рішення
від 24.04.2024 по справі 284/174/24
НАРОДИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Народицький районний суд Житомирської області

Справа № 284/174/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року смт. Народичі

Народицький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Діброви О.В.,

з секретарем Ярмолюком О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Народицької селищної військової адміністрації Коростенського району Житомирської області про встановлення факту належності нерухомого майна та визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду із позовною заявою, в якій просить встановити факт належності її чоловіку ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку з надвірними будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , і визнати за нею в порядку спадкування за законом право власності на вказане нерухоме майно, мотивуючи свої вимоги тим, що вона є спадкоємицею після смерті чоловіка, але оформити свідоцтво про право на спадщину не може, оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який підтверджує право власності спадкодавця на зазначене нерухоме майно.

Сторони про час та місце судового розгляду справи були повідомлені належним чином, але в судове засідання не з`явились; позивач просить справу розглядати без його участі; представник відповідача надіслав заяву, в якій зазначив, що у вирішенні спору покладається на розсуд суду та просить справу розглядати без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

З копії довідки Народицької селищної ради Житомирської області №99 від 21 лютого 2024 року (а.с.10) вбачається, що житловий будинок АДРЕСА_1 належав ОСОБА_2 .

Згідно копії інформаційної довідки КП «Коростенське міжміське бюро технічної інвентаризації» Житомирської обласної (а.с.11) за адресою будинок АДРЕСА_1 розташовані житловий будинок, прибудова, чотири сараї, гараж, туалет, колодязь та огорожа.

Відповідно до частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У суду немає підстав не довіряти наявним в матеріалах справи документам, а тому, суд вважає доведеним факт належності померлому ОСОБА_2 житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, розташованими по АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 (позивач по справі), яка є дружиною померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , прийняла спадщину після смерті останнього, а інші спадкоємці до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини не звертались.

Вказані обставини підтверджуються копіями свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 22 серпня 2023 року (а.с.9), свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 25 лютого 1989 року (а.с.34), листом Народицької державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) №99/01-16 від 01 березня 2024 року (а.с.25) та інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №76047504 від 01 березня 2024 року (а.с.26).

Відповідно до частини 1 статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 5 вказаної статті визначено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця (частина 2 статті 1220 ЦК України).

Згідно частини 1 статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Позивач прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на домоволодіння їй було відмовлено в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа, який підтверджує право власності спадкодавця, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії №81/02-31 від 21 лютого 2024 року (а.с.8).

Враховуючи викладене, суд дійшов переконання, що позовні вимоги слід задовольнити й визнати за позивачем в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що належали ОСОБА_2 .

Позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1816 гривень 80 копійок, а тому, з урахуванням вимог статей 141 та 294 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір в сумі 1211 гривні 20 копійок.

Керуючись статтями 1220, 1268, 1269 ЦК України, статтями 3, 10, 81, 141, 263- 265, 273, 315 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 , та які належали ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Народицької селищної військової адміністрації Коростенського району Житомирської області на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1211 гривень 20 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Народицька селищна військова адміністрація Коростенського району Житомирської області: вул.1-го Травня,15, смт.Народичі Коростенський район Житомирська область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 44794462.

Рішення суду виготовлено 24 квітня 2024 року.

Суддя: Олександр Діброва

СудНародицький районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118584384
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —284/174/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Діброва О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Діброва О. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Діброва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні