Ухвала
від 23.04.2024 по справі 526/2631/23
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2631/23

Провадження № 1-кп/526/120/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Гадяч кримінальне провадження, зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12023205590000057 від 12.07.2023 відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Свята Воля, Івацевицького району, Брестської області, зареєстрована за адресою:

АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , громадянка України, освіта середня, не заміжня, не працює, раніше не судима,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України,

в с т а н о в и в:

відповідно до п. 10 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеній особі (далі - ВПО), затвердженого постановою Кабінету міністрів України (далі - КМУ) від 20.03.2022 № 332 (далі за текстом - Порядок), право на державну допомогу ВПО мають громадяни України, іноземці або особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають постійне місце проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

28 листопада 2022 року ОСОБА_4 , яка фактично зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , звернулась до відділу соціального захисту населення апарату Середино-Будської міської ради з заявою про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи, вказавши місце мешкання на час переміщення за адресою: АДРЕСА_3 .

Під час заповнення даної заяви фахівцем роз`яснено ОСОБА_4 , що в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання нею соціальної допомоги, вона зобов`язується повідомити структурний підрозділ з питань соціального захисту населення. Усвідомлюючи зміст заяви, ОСОБА_4 , власноручно поставила в ній підпис, тим самим даючи згоду на вищезазначені умови призначення та виплати допомоги та була попереджена про можливу кримінальну відповідальність у разі порушення зазначених умов.

Сформована заява про взяття на облік передається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення до Управління соціального захисту населення Шосткинської райдержадміністрації для подальшого включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Таким чином на ім`я ОСОБА_4 , сформовано довідку № 5914-7001643862 від 29.11.2022 про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. З 01.11.2022 ОСОБА_4 нараховувались виплати, а саме надання державної допомоги на проживання як внутрішньо переміщеній особі.

Відповідно до пункту 3 Порядку, допомога внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її наданням до 30.04.2022 включно, надається починаючи з березня 2022 року. В наступних розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей 3000 грн., для інших осіб 2000 грн. Допомога внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її наданням до 30 квітня 2022 р. включно, надається починаючи з березня 2022 року.

Починаючи з травня 2022 року допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Російською Федерацією території України, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщенім особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний ВЕБ-портал електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження знищення нерухомого майна, в наслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією

ІНФОРМАЦІЯ_2 включено до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають тимчасовій окупації, оточенні(блокуванні), затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75.

Наприкінці червня 2023 року у точно не встановлений в ході досудового розслідування день ОСОБА_4 повернулася на своє фактичне місце мешкання за адресою: АДРЕСА_2 та проживає за вказаною адресою по теперішній час. При цьому порушуючи умови взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, маючи протиправний умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами державної допомоги переміщеним особам на проживання, шляхом обману, діючи умисно, з корисливих мотивів, в повній мірі усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, не повідомила про зміну місця мешкання, відділ соціального захисту населення апарату Середино-Будської міської ради, та діючи умисно, маючи умисел на протиправне заволодіння коштами з Державного бюджету України, діючи шляхом обману, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, отримала державну допомогу за липень 2023 року у сумі 2000 грн, які витратила на власний розсуд, що підтверджується протоколом розрахунків Управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації за вищевказаний період, таким чином приховавши відомості щодо зміни постійного місця проживання, заволоділа бюджетними коштами на суму 2000 грн., котрі були їй перераховані на особистий рахунок АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Досудовим слідством дії ОСОБА_4 кваліфіковано за ч.1 ст.190 КК України як заволодіння чужим майном шляхом обману.

В судовому засіданні ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнала повністю, подала до суду клопотання, в якому просила закрити кримінальне провадження в зв`язку з дійовим каяттям та відшкодуванням завданих збитків потерпілому.

Представник потерпілого в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи без його участі, підтвердивши факт відшкодування збитків.

Прокурор проти задоволення клопотання не заперечував, вказавши на наявність правових підстав для закриття провадження у справі.

Заслухавши думку прокурора та обвинуваченої, суд приходить до наступних висновків.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Відповідно до вимог ст.45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_4 пред`явлено обвинувачення у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, який є проступком.

Абзацом 3 пункту 3 Постанови Пленуму ВСУ № 12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» визначено, щодійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду.

Дослідивши надані стороною обвинувачення докази та документи, що характеризують особу обвинуваченої, суд встановив, що ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності притягується вперше, за місцем проживання характеризується позитивно, збитки, завдані її діями державі, відшкодовані. ОСОБА_4 щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває.

Враховуючи наведені обставини, які свідчать про наявність матеріально-правових підстав, передбачених ст.45КК України та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям, враховуючи, що за наявності сукупності вказаних обставин таке звільнення є обов`язком, а не правом суду, суд вважає, що ОСОБА_4 необхідно звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190КК України на підставі ст.45 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям.

Керуючись ст. 44, 45 КК України, п.1 ч.2 ст. 284, 285, 286, 288, 314, 369 КПК України, суд

у х в а л и в:

- звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності передбаченої ч.1 ст.190 КК України на підставі ст.45 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям.

Кримінальне провадження №12023205590000570 справу відносно ОСОБА_4 за ч.1 ст.190 КК України - закрити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд протягом 7 діб з дня її проголошення.

Головуюча: ОСОБА_1

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118585136
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —526/2631/23

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні