Ухвала
від 23.04.2024 по справі 527/1169/24
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/1169/24

провадження № 2-о/527/44/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

23 квітня 2024 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Свістєльнік Ю.М., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, за участю заінтересованої особи Глобинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною заявою та прохала суд встановити факт, що має юридичне значення, а саме: факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки м.Дніпропетровськ Дніпропетровської області, зареєстроване місце смерті за адресою її проживання: АДРЕСА_1 .

За результатами автоматизованого розподілу справі присвоєно єдиний унікальний номер 527/1169/24, головуючим визначено суддю Свістєльнік Ю.М.

Відповідно до частини 1 статті 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 5 ч. 2 даної статті передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до частин 1 та 2 статті 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Тобто, передумовами для звернення до суду із відповідною заявою є доведеність факту віднесення території, на якій сталася смерть до тимчасово окупованої території України, визначеної Верховною Радою України та те, що особа, яка звертається є родичем померлого.

Заявниця ОСОБА_1 вказує, що вона приходиться донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , факт смерті якої просить встановити.

Заявниця зазначає, що її матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в Донецькій області, м. Маріуполь, територія якого відноситься до тимчасово окупованих.

В ходіперевірки цихданих суддякерується НаказомМіністерства зпитань реінтеграціїтимчасово окупованихтериторій №309від 22.12.2022«Про затвердженняПереліку територій,на якихведуться (велися)бойові діїабо тимчасовоокупованих російськоюфедерацією»,згідно якоговся територіяМаріупольського району, за винятком с. Заїченко, с. Пікузи, тимчасово окупована російською федерацією.

Отже, зміст та порядок подачі заяви ОСОБА_1 відповідає вимогамстатті 318 ЦПК України.

Підстав для повернення заявнику ОСОБА_1 заяви про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України не встановлено.

За приписами частин третьої та четвертоїстатті 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно з частиною другою статті 317ЦПК України справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

У відповідності до частин першої та другої статті 294 ЦПК України, - під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Згідно з частиною першою статті 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Заявником ОСОБА_1 до заяви подано клопотання про витребування доказів, а саме просить витребувати від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (тимчасова адреса для листування: 49008, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко, 106) інформацію про отримання пенсії у 2022-2024 роках ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з п. 4 ч. 5 ст.12ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Керуючись ст.ст. 11, 84, 95, 294, 316- 318 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення (про встановлення факту смерті в порядку статті 317 ЦПК), за участю заінтересованої особи Глобинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України та відкрити провадження у цивільній справі № 527/1169/24.

Справу призначити до розгляду у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження за участю заявника та з повідомленням заінтересованої особи.

Клопотання про витребування доказів задовольнити.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (тимчасова адреса для листування: 49008, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко, 106) надати суду інформацію про отримання пенсії у 2022-2024 роках ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувані докази направити на адресу суду протягом п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

У разі неможливості подати доказ у встановлений строк, повідомити суд про причини протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Розгляд справи провести після виконання ухвали про витребування доказів, невідкладно за фактом явки заявника до суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Суддя Ю. М. Свістєльнік

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118585169
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —527/1169/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні