Ухвала
від 24.04.2024 по справі 544/800/24
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/800/24

пров. № 4-с/544/7/2024

У Х В А Л А

про прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі

24 квітня 2024 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі судді Ощинської Ю.О., розглянувши матеріали скарги представника скаржника адвоката Чумарного Анатолія Івановича, що діє в інтересах ОСОБА_1 на постанову про накладення штрафу у розмірі 1700 грн. у виконавчому провадженні № 74234557 у порядку cт. 447 ЦПК України,

у с т а н о в и в:

Адвокат Чумарний А.І. звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 зі скаргою на постанову державного виконавця Пирятинського відділу державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про накладення штрафу у розмірі 1700 грн. у виконавчому провадженні № 74234557 у порядку cт. 447 ЦПК України. Просить визнати постанову винесену старшим державним виконавцем Пирятинського відділу державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Юнак Анастасією Олександрівною від 10.04.2024 у ВП № 74234557 про накладення штрафу в розмірі - 1700 грн., за невиконання боржником рішення Пирятинського районного суду №544/1338/22 від 06.02.2024 про зобов`язання ОСОБА_1 видалити дерева, які розташовані вздовж спільної межі домоволодінь АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 на відстані менше 4 метрів, протиправною та скасувати її.

Одночасно представникзаявника ОСОБА_1 адвокат Чумарний А.І. просить поновити скаржнику ОСОБА_1 пропущений з поважної причини строк для звернення до Пирятинського районного суду Полтавської області із даною скаргою, посилаючись на те, що остання вказану постанову отримала та ознайомилася з нею лише 19.04.2024 і саме з цього дня (дня вручення постанови) отримала можливість її оскаржити упродовж терміну визначеного ЗУ «Про виконавче провадження».

За змістом ст. 447 ЦПК України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Відповідно до ст.448ЦПК України скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції. Про подання скарги суд повідомляє відповідний орган державної виконавчої служби, приватного виконавця не пізніше наступного дня після її надходження до суду.

Пунктом а) ч. 1 ст. 449 ЦПК України передбачено, що скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом (ч. 2 ст. 449 ЦПК України).

За змістом ч. 1 ст.127ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом якщо визнає причини його пропуску поважними.

Дослідивши матеріали скарги, враховуючи наявність клопотання про поновлення строку звернення до суду, та достатність підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними, з метою забезпечення прав заявника на доступ до суду згідно з практикою Європейського суду з прав людини, положень законодавства, суд вважає за можливе поновити пропущений строк звернення до суду. Таке поновлення сприятиме забезпеченню доступу до правосуддя.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 450 ЦПК України, скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржується. Неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджає її розгляду.

Вивчивши скаргу та додані до неї документи, суд приходить до переконання, що форма скарги відповідає вимогам ЦПК України, підстав для відмови у прийнятті скарги не вбачається.

Врахувавши положення частини першої статті 450 ЦПК України, суд доходить висновку, що дана скарга на дії державного виконавця підлягає розгляду в судовому засіданні із повідомленням учасників справи про дату, час та місце судового засідання.

За таких обставин необхідно відкрити провадження у цивільній справі та призначити скаргу до судового розгляду, запропонувавши державному виконавцю та іншим учасникам справи подати письмові пояснення, заперечення проти скарги та докази, якими вони обґрунтовуються.

Крім цього, адвокат Чумарний А.І., з метою більш повного і об`єктивного вирішення даної справи, клопотав про витребування з Пирятинського відділу державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України копії виконавчого провадження № 74234557.

Скарга подана з додержанням вимог статті 448 ЦПК України. Суд вважає за необхідне призначити її до судового розгляду.

Керуючись ст.ст. 447-450 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в:

Поновити строк для подання скарги представнику скаржника адвокату Чумарному Анатолію Івановичу, що діє в інтересах ОСОБА_1 .

Прийняти скаргу до розгляду та відкрити провадження за скаргою представника скаржника адвоката Чумарного Анатолія Івановича, що діє в інтересах ОСОБА_1 на постанову про накладення штрафу у розмірі 1700 грн. у виконавчому провадженні № 74234557 у порядку cт. 447 ЦПК України.

Призначити по справі судове засідання на 15 год. 00 хв. 01 травня 2024 року у приміщенні Пирятинського районного суду Полтавської області за адресою: м. Пирятин, вул. Ярмаркова, 17.

Про подання скарги невідкладно повідомити державного виконавця.

В судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі. Копію ухвали невідкладно направити особам, які беруть участь у справі.

Запропонувати державному виконавцю та іншим учасникам справи подати пояснення, заперечення по суті скарги, та докази, якими вони будуть обґрунтовувати власні пояснення чи заперечення.

Витребувати з Пирятинського відділу державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України матеріали виконавчого провадження № 74234557 (боржник: ОСОБА_1 ).

Повідомити учасників, що отримати інформацію щодо справи, яка розглядається, можливо на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://pr.pl.court.gov.ua/sud1624/gromadyanam/csz/.

Ухвала є остаточною та оскарження не підлягає.

Суддя Ю.О.Ощинська

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118585584
СудочинствоЦивільне
Сутьнакладення штрафу у розмірі 1700 грн. у виконавчому провадженні № 74234557 у порядку cт. 447 ЦПК України

Судовий реєстр по справі —544/800/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні