Ухвала
від 24.04.2024 по справі 564/1540/24
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/1540/24

24 квітня 2024 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Костопіль клопотання слідчого СВ ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Костопільського відділу Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024181150000155 від 17.04.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

18.04.2024 року слідчий СВ ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 звернулася до Костопільського районного суду Рівненської області із клопотанням, яке погоджено прокурором Костопільського відділу Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024181150000155 від 17.04.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий СВ зазначила, що 17.04.2024 року до відділення поліції №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області надійшла заява ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жит. АДРЕСА_1 , про те, що 09.04.2024 року о 14 год. 10 хв. невстановлена особа, з його банківської картки АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № НОМЕР_1 здійснила крадіжку грошових коштів в сумі 2 400 грн. Заявник конфіденційні дані, в тому числі реквізити банківської картки нікому не повідомляв. Будь - які операції не підтверджував, за посиланням не переходив.

За даним фактом СВ ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області 17.04.2024 року розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

На даний час неможливо іншими способами встановити особу, яка причетна до вчинення вказаного кримінального правопорушення, чи осіб, які володіють інформацією про обставини його вчинення, окрім як отримати доступ до охоронюваної законом таємниці.

Тому, для забезпечення об`єктивного досудового розслідування, встановлення винних осіб, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, де відображено інформацію по клієнту АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на ім`я якого відкрито банківську картку № НОМЕР_1 , в тому числі про наявність карткових рахунків та банківських карток, із зазначенням їх номерів, наявність зазначених фінансових телефонних номерів під карткові рахунки, інформацію чи створений обліковий запис в « ІНФОРМАЦІЯ_4 », рух коштів із зазначенням контрагентів, їх повних даних (вказавши по фізичним особам - П.І.Б., ІПН, номер рахунку, суму, дату, МФО банківської установи; юридичним особам - повна назва, код ЄДРПОУ установи, номер рахунку, дату, суму, МФО банківської установи), за період часу з 01.04.2024 р. по 17.04.2024 р., анкетні дані, паспортні дані вищевказаної особи до приєднання умов банківських послуг (з наданням копій договорів), фото/відео з камер банків, банкоматів при користуванні даними рахунками за період часу з 01.04.2024 р. по 17.04.2024 р., інформацію про IP-адреси, ідентифікатор, пристрій входу, час входу та виходу, відомості щодо логінів, інші наявні дані щодо особи, які були використані при користуванні зазначеними рахунками (доступ до системи WEB банкінгу « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), інформацію щодо транзакцій, які були проведені за допомогою системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 », з можливістю скопіювати фото-, відеозаписи на електронний носій інформації - оптичний носій (диск) за період часу з 01.04.2024 р. по 17.04.2024 р. (або з моменту відкриття рахунку, в разі його відкриття після зазначеної дати) по дату виконання ухвали (або на дату закриття рахунку, в разі його закриття до вказаного періоду).

Зазначені документи (інформація) перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (згідно матеріалів кримінального провадження).

Вказані документи (інформація), які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та до яких необхідно отримати доступ, мають істотне значення у даному кримінальному провадженні та є джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення, а також містять в собі відомості про заволодіння грошовими коштами потерпілого ОСОБА_5 .

В судове засідання слідчий СВ ОСОБА_3 не з`явилася, подала до суду письмову заяву, в якій просила проводити розгляд клопотання без її участі, клопотання підтримала у повному обсязі та просила задовольнити його.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на виклик суду не прибув, про дату, час і місце розгляду клопотання був повідомлений у встановленому законом порядку, про причини неприбуття суд не повідомив.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутися до слідчого судді з клопотанням погодженим з прокурором про тимчасовий доступ до вищевказаних документів.

Відповідно до ч.1 ст.60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до ч.1, п.5 ч.2 ст.131 Кримінального процесуального кодексу України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Процедура такого вилучення вказаної інформації не може негативно вплинути як на діяльність АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », так і на життєдіяльність клієнта АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на ім`я якого відкрито банківську картку № НОМЕР_1 , Конституційні права якого тим самим не обмежуються, бо тим самим не розголошуються його персональні дані.

Крім того, такого роду інформація не є в документах, до яких згідно ст.161 КПК України, заборонений доступ, а згідно п. 5 ст. 162 КПК України, відноситься до інформації, яка може становити банківську таємницю, доступ до якої передбачений шляхом подання клопотання та отримання дозволу судді місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Отримані дані про клієнта АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на ім`я якого відкрито банківську картку № НОМЕР_1 , мають істотне значення для даного кримінального провадження та є джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення. Отримання зазначеної вище інформації має значення для кримінального провадження і підлягає вилученню та зберіганню при матеріалах кримінального провадження для подальшого використання як доказ.

Оскільки, документи (інформація), до яких необхідно отримати доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин та можуть бути використані як доказ в даному кримінальному провадженні та є джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням або спростуванням факту вчинення кримінального правопорушення, суд вважає, що дане клопотання обґрунтоване, та таке, що підлягає до задоволення.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 159-164, 372, 395 КПК України та статтями 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Костопільського відділу Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024181150000155 від 17.04.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України - задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділення ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділення ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_6 , слідчому слідчого відділення ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області майору поліції ОСОБА_7 , слідчому слідчого відділення ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області майору поліції ОСОБА_8 , заступнику начальника слідчого відділення ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_9 , старшому оперуповноваженому ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_10 та оперуповноваженому ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_11 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю їх вилучення в оригіналах або копіях, де відображено інформацію по клієнту АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », поштова адреса: АДРЕСА_2 , на ім`я якого відкрито банківську картку № НОМЕР_1 , в тому числі про:

- наявність карткових рахунків та банківських карток, із зазначенням їх номерів;

- наявність зазначених фінансових телефонних номерів під карткові рахунки;

- інформацію чи створений обліковий запис в « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- рух коштів із зазначенням контрагентів, їх повних даних (вказавши по фізичним особам - П.І.Б., ІПН, номер рахунку, суму, дату, МФО банківської установи; юридичним особам - повна назва, код ЄДРПОУ установи, номер рахунку, дату, суму, МФО банківської установи), за період часу з 01.04.2024 р. по 17.04.2024 р.;

- анкетні дані, паспортні дані вищевказаної особи до приєднання умов банківських послуг (з наданням копій договорів);

- фото/відео з камер банків, банкоматів при користуванні даними рахунками за період часу з 01.04.2024 р. по 17.04.2024 р.;

- інформацію про IP-адреси, ідентифікатор, пристрій входу, час входу та виходу, відомості щодо логінів, інші наявні дані щодо особи, які були використані при користуванні зазначеними рахунками (доступ до системи WEB - банкінгу « ІНФОРМАЦІЯ_4 »);

- інформацію щодо транзакцій, які були проведені за допомогою системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 », з можливістю скопіювати фото-, відеозаписи на електронний носій інформації - оптичний носій (диск) за період часу з 01.04.2024 р. по 17.04.2024 р. (або з моменту відкриття рахунку, в разі його відкриття після зазначеної дати) по дату виконання ухвали (або на дату закриття рахунку, в разі його закриття до вказаного періоду).

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118585732
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024181150000155 від 17.04.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України

Судовий реєстр по справі —564/1540/24

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні