Ухвала
від 24.04.2024 по справі 695/4412/23
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/4412/23

номер провадження 1-кс/695/416/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2024 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1

за участю:

секретаря ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Золотоніського РВП ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Чорнобаївського відділу Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12023250370001461 від 11.11.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Золотоніського районного відділу поліції ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду з погодженим начальником Чорнобаївського відділу Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 клопотанням про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12023250370001461 від 11.11.2023 року за ч. 1 ст. 286 КК України.

Клопотання обґрунтовано наступним.

11 листопада 2023 року близько 01:00 год. ОСОБА_5 , перебуваючи за кермом мотоцикла марки «Spark SP200R-27», реєстраційний номер « НОМЕР_1 » та рухаючись по проїзній частині вул. Мініна у с. Іванівка Золотоніського району Черкаської області навпроти будинку № 27, у напрямку із с. Красенівка до с. Богодухівка в темну пору доби, не дотримався безпечної швидкості керованого ним транспортного засобу та допустив зіткнення із задньою частиною автомобіля «Москвич-АЗЛК», реєстраційний номер « НОМЕР_2 », який перебував у зупиненому стані на проїзній частині вулиці.

За даним фактом 11.11.2023 року відкрито кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250370001461 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України.

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій мотоцикла «Spark SP200R-27», реєстраційний номер « НОМЕР_1 » ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримав тілесні ушкодження та був доставлений до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », де у нього виявлено травму голови у виді ЧМТ, забою головного мозку, після чого він проходив лікування у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди пасажир мотоцикла «Spark SP200R-27», реєстраційний номер « НОМЕР_1 » ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримала тілесні ушкодження та була доставлена до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », де у неї виявлено травму голови у виді ЧМТ, забою головного мозку, після чого вона проходила лікування у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні необхідно провести судово-медичну експертизу на предмет встановлення тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих ОСОБА_5 , для проведення якої експертам слід надати оригінали медичних документів на його ім`я.

Так як зазначені документи мають важливе значення для розслідування даного кримінального провадження, у СВ Золотоніського РВП виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів медичних документів з можливістю тимчасового їх вилучення з метою проведення судово-медичної експертизи.

У зв`язку з наведеним старший слідчий ІНФОРМАЦІЯ_6 за погодженням із прокурором звернувся до суду з даним клопотанням.

Для розгляду матеріалів клопотання представник ІНФОРМАЦІЯ_6 не з`явився, у клопотанні просив розгляд справи проводити за його відсутності та відсутності прокурора, без участі представника лікувальної установи.

Частиною 4 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що останнє підлягає до задоволення виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Встановлено, що СВ Золотоніського РВП ГУ НП в Черкаській області проводить розслідування по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250370001461 від 11.11.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Інформація, яка вказана у клопотанні, має суттєве значення для встановлення обставин по даному кримінальному провадженню та знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » за адресою: АДРЕСА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а її дослідження буде сприяти повному та всебічному встановленню істини по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до ч., ч. 5, 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Цією ж статтею передбачено, що доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, якщо сторона кримінального провадження доведе, що одержати зазначені документи іншим способом, як за ухвалою суду неможливо (ч. 6 ст. 163 КПК України).

Слідчий суддя погоджується, що з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та необхідності проведення інших слідчих дій, стороні кримінального провадження необхідно отримати відповідну інформацію, яка пов`язана з лікуванням потерпілої, а отже така інформація становитиме важливе доказове значення для цілей даного кримінального провадження.

Окрім того необхідність вилучення оригіналів вказаних вище документів обумовлюється проведенням судово-медичної експертизи на предмет дослідження ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих водієм мотоцикла, про що зазначив у своєму клопотанні старший слідчий.

Отже,стороною кримінальногопровадження доведеноможливість використанняяк доказіввідомостей,що міститьсяв зазначенійу клопотанніінформації,яка перебуває уволодінні юридичної особи,окрім тоготака інформаціяможе відноситисядо охоронюваної законом таємниці, а тому у органів досудового розслідування відсутні можливості іншими способами отримати зазначену інформацію, яка має суттєве значення для цілей даного кримінального провадження.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність надання доступу до зазначених документів органам слідства, що сприятиме повному та всесторонньому з`ясуванню усіх обставин по кримінальному провадженню.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено, серед іншого, прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Керуючись ст.,ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

У рамках проведення досудового розслідування по кримінальному провадженні № 12023250370001461 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, надати дозвіл старшому слідчому Золотоніського РВП ГУ НП України в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні (розпорядженні) КНП « ІНФОРМАЦІЯ_7 », що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а саме: до оригіналу історії хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю її вилучення для проведення судово-медичної експертизи.

Обов`язок надатитимчасовий доступ довказаної вищеінформації покладаєтьсяна уповноважену особу КНП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( АДРЕСА_1 ).

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала дійсна протягом одного місяця по 24 травня 2024 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118586017
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12023250370001461 від 11.11.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України

Судовий реєстр по справі —695/4412/23

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні