Ухвала
від 23.04.2024 по справі 225/577/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер судової справи 225/577/24

Номер провадження 2/225/190/2024

Дзержинський міський суд Донецької області

УХВАЛА

23 квітня 2024 року Дзержинський міський суд Донецької області у складі

головуючого - судді Челюбєєва Є.В.,

за участі секретаря Панасенко Г.Ю.,

при розгляді у підготовчому засіданні цивільної справи за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Торецька міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області (Служба у справах дітей) про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ

В провадженні суду перебуває вказана цивільна справа.

В підготовче засідання позивач та його представник не з`явилися, надали заяву з проханням провести підготовче засідання без їх участі, підготовче провадження закрити та призначити справу до розгляду по суті.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився, був повідомлений належно.

Представник третьої особи в підготовче засідання не з`явився, надав заяву з проханням відкласти підготовче засідання у зв`язку з необхідністю зібрання матеріалів для розгляду комісією та підготовки висновку щодо позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Суд ухвалою від 28.03.2024 зобов`язав Службу у справах дітей Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області надати письмовий висновок щодо попереднього розв`язання спору між сторонами у цій справі.

Третя особа надала заяву з проханням відкласти підготовче засідання у зв`язку з необхідністю зібрання матеріалів для розгляду комісією та підготовки висновку щодо позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ч. 4, 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно п. п. 73,74 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року за № 866 Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини такий висновок щодо позбавлення батьківських прав, надає орган опіки та піклування за місцем проживання дитини.

Суд звертає увагу на позицію ВСС України, викладену в ухвалі від 01 листопада 2017 року у справі № 211/559/16-ц, відповідно до якої позбавлення батьківських прав є передчасним без відповідного висновку органу опіки та піклування і попередження батьків про необхідність змінити ставлення до виховання дитини.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про зобов`язання зазначеного органу опіки надати такий висновок в установлений судом строк, у зв`язку з чим підготовче засідання слід відкласти.

Відповідно до ч.2 п.3 ст.198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв`язку з наведеним, суд також вважає за можливе продовжити строк підготовчого провадження.

Керуючись ст. 13,84, 197, 198, 200, ст.223ч.2 п.5 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Зобов`язати Службу у справах дітей Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області (адреса: Донецька область, Бахмутський район, м.Торецьк, вул. Руднічна, 35) надати письмовий висновок щодо попереднього розв`язання спору між сторонами у цій справі в строк до 24.05.2024.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Підготовче засідання відкласти на 27.05.2024 о 11.30 год.

Викликати для участі у підготовчому засіданні учасників справи (їх представників).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Є.В. Челюбєєв

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118586940
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —225/577/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні