Ухвала
від 22.04.2024 по справі 455/880/24
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/880/24

Провадження № 1-кс/455/137/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м. Старий Самбір

Слідчий суддя Старосамбірського районного суду Львівської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю представника скаржника - ОСОБА_3 , представника ВП№1 Самбірського РВП ГУНП у Львівській області - ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань скаргу Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області на бездіяльність слідчого відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В:

10.04.2024 року представник Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області ОСОБА_5 звернулася до суду із зазначеною скаргою в порядку ст.303 КПК України, покликаючись на те, що між Хирівською міською радою Самбірського району Львівської області (Орендодавець) в особі міського голови ОСОБА_6 з одного боку та ОСОБА_7 (Орендар) з іншого боку, укладено Договір оренди нежитлового приміщення площею 49,1 м2 за адресою АДРЕСА_1 , від 16.12.2015 (надалі Договір), де розміщено книгарню. Після закінчення строку договору Рішенням сесії Хирівської міської ради №926 від 16.12.2018 продовжено Договір на попередніх умовах терміном на 5 (п`ять) років. Отже, від 16.12.2023 даний Договір втратив чинність, про що було надіслано ОСОБА_7 письмове повідомлення, листом від 13.12.2023 про закінчення строку дії Договору, та повідомлено, що Хирівська міська рада не має наміру продовжити термін дії Договору оренди нежитлового приміщення. А також листом від 19.02.2024, повторно надіслано повідомлення, з проханням про термінове звільнення орендованого приміщення. Проте, не зважаючи на умови Договору, зокрема в частині повернення орендованого майна та строку його дії, звільнити орендоване приміщення та передати Хирівській міські раді ОСОБА_7 відмовляється.

Вказує, що з приводу вищевикладених обставин Хирівською міською радою листом №126/02-30 від 29.02.2024 надіслано повідомлення у відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції ГУ НП у Львівській області про вчинення ОСОБА_7 правопорушення за ознаками передбаченого ст. 206 Кримінального Кодексу України, зокрема перешкоджання, визначеному законом праву власнику Хирівській міській раді, вільно володіти, користуватися та розпоряджатися майном на власний розсуд, а також, здійсненню робіт щодо реконструкції приміщення та невиконання ОСОБА_7 своїх зобов`язань, передбачених Договором, а також, про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) за фактом перешкоджання здійснення господарської діяльності громадянином ОСОБА_7 та зобов`язати його, в короткий термін, повернути раніше орендоване ним нежитлове приміщення площею 49,1 м2 за адресою АДРЕСА_1 . Не отримавши відповіді на звернення, листом №163/02-30 від 18.03.2024 повторно надіслано у відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції ГУ НП у Львівській області звернення з проханням повідомити про хід розгляду справи та надати витяг з ЄРДР. На що отримали відповідь від 22.03.2024 вхідний №675/02-27 від 08.04.2024 про те, що заява розглянута, та інформовано, що в фактах викладених у нашому зверненні мають місце відносини цивільно правового характеру, розгляд яких в компетенцію Національної поліції не входить.

Враховуючи наведене просить зобов`язати уповноважену особу відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції ГУ НП у Львівській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відносно ОСОБА_8 за вчинене ним кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 191, 206, 206-2 Кримінального кодексу України та надати Хирівській міській раді витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує внесення відомостей про вчинення кримінальне правопорушення за заявою Хирівської міської ради №126/02- 30 від 29.02.2024

В судовому засіданні представник Хирівської міської ради ОСОБА_3 вимоги скарги підтримала у повному обсязі.

Представник ВП№1 Самбірського РВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 в судовому засіданні проти задоволення скарги заперечив, просив відмовити у її задоволенні.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали скарги, аналізуючи все у своїй сукупності, слідчий суддя приходить до таких висновків.

Відповідно до вимог ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурорневідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно ч.2 цієї статті досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як вбачається із матеріалів скарги, 04.03.2024 до відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції ГУ НП у Львівській області надійшла письмова заява голови Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області ОСОБА_5 №126/02-30 від 29.02.2024 року (зареєстр.ІКС ІПНП №1377 від 04.03.2024).

Із змісту вищевказаної заяви слідує, що заявник повідомила про те, що гр. ОСОБА_7 відмовляється звільнити орендоване ним приміщення площею 49,1 м.кв., що за адресою: АДРЕСА_1 , та передати його власнику Хирівській міській раді, у зв`язку із закінченням строку договору оренди нежитлового приміщення. У поданій заяві також зазначила, що «такі дії ОСОБА_7 перешкоджають визначеномузаконом правувласнику Хирівській міськійраді,вільно володіти,користуватися тарозпоряджатися майномна власнийрозсуд,а такожздійсненню робітщодо реконструкціїприміщення…». У прохальній частині заяви, заявник просила, зокрема, «здійснити повну та всебічну перевірку викладеного факту та внести відомості до ЄРДР за фактом перешкоджання здійснення господарської діяльності громадянином ОСОБА_7 ».

Так, положення ч. 1 ст.214КПК України зобов`язують слідчого, дізнавача, прокурора невідкладно, але не пізніше 24-х годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На такий обов`язок слідчого, прокурора вказують вимоги частин 3, 4 і 5 ст. 214 КПК, згідно з якими до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про кримінальне правопорушення, вимагається короткий виклад обставин, які свідчать про вчинення саме кримінального правопорушення, його попередню правову кваліфікацію із зазначенням статті (частин статті) Закону України про кримінальну відповідальність, тобто КК.

Положення ст.214КПК України перебувають у взаємозв`язку з ч. 1 ст. 2 КК України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого ним Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення його до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Вищевказані положення закону дають підстави вважати, що реєстрації в Єдиний реєстр досудових розслідувань підлягають лише заяви та повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та об`єктивні дані, які свідчать про ознаки злочину. Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і щодо них не повинно проводитися досудове розслідування.

Згідно ч.4ст.214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення, тобто, з часу прийняття такої заяви і виникає обов`язок внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Згаданий обов`язок слідчого не вимагає оцінки ним такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Слідчий суддя також не уповноважений оцінювати фактичні обставини, зазначені у повідомленні скаржниці, з огляду на стадію кримінального провадження.

Аналіз зазначених вище норм вказує на те, щокримінальним процесуальним кодексом Українине передбачено іншого процесуального реагування на повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, окрім як внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР у строки, визначені ч. 1ст. 214 КПК України.

Виходячи із змісту заяви Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області №126/02-30 від 29.02.2024 року (ІКС ІПНП №1377 від 04.03.2024) та аналізу чинного кримінально процесуального законодавства, слідчий суддя вважає, що уповноважені особи ВП №1 Самбірського РВП ГУНП у Львівській області у даному випадку були зобов`язані відповідно до ст.214КПК України внести відомості про кримінальне правопорушення за даною заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання даної заяви, і лише після цього здійснювати досудове розслідування і приймати рішення про наявність чи відсутність ознак складу злочину.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Наведена норма означає, що суб`єкт владних повноважень зобов`язаний діяти лише на виконання закону, за умов і обставин, визначених ним, вчиняти дії, не виходячи за межі прав та обов`язків, дотримуватися встановленої законом процедури, обирати лише встановлені законодавством України способи правомірної поведінки під час реалізації своїх владних повноважень.

Права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (ст.55 Конституції України).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, зокрема те, що бездіяльність щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань суперечить нормамКПК України, слідчий суддя прийшов до висновку, що є всі підстави для задоволення скарги в частині зобов`язання уповноваженої особи Відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області №126/02-30 від 29.02.2024 року (ІКС ІПНП №1377 від 04.03.2024).

Щодо вимог скарги про зобов`язання внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості саме відносно ОСОБА_8 за ст.191,206,206-2 КК України, то такі до задоволення не підлягають, оскільки не відносяться до повноважень слідчого судді, так як перелік відомостей, які вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, передбачено ч.5 ст.214 КПК України.

Щодо вимог скарги в частині зобов`язання уповноваженої особи відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції ГУ НП у Львівській області надати Хирівській міській раді витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує внесення відомостей про вчинення кримінальне правопорушення за заявою Хирівської міської ради №126/02-30 від 29.02.2024, то такі до задоволення також не підлягають, оскільки дані вимоги є передчасними, оскільки відповідно до вимог ст.214 КПК Україниобов`язок слідчого (дізнавача,прокурора) надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань виникає після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Враховуючи викладене, скарга підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.303, 306, 307, 309, 376 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену особу Відділення поліції №1 Самбірського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви Хирівської міської ради Самбірського району Львівської області №126/02-30 від 29.02.2024 року (ІКС ІПНП №1377 від 04.03.2024).

В задоволенні решти вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСтаросамбірський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118589129
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —455/880/24

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні