Рішення
від 22.04.2024 по справі 688/563/24
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/563/24

№ 2/688/370/24

Рішення

Іменем України

22 квітня 2024 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Березюк Н.П.,

секретаря судових засідань - Кулеші Л.М.,

за участі позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника органу опіки та піклування Паламарчук Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шепетівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - органу опіки та піклування Грицівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав,

встановив:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача

05 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , посилаючись на те, що відповідачі є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідачі перебували у зареєстрованому шлюбі з 25 квітня 2014 року, на даний час шлюб між ними розірвано. Наприкінці серпня 2023 року мати дітей ОСОБА_2 без жодних пояснень, залишила дітей та проживає в АДРЕСА_1 . З того часу позивачка здійснює догляд за дітьми, виховує їх, забезпечує усім необхідним для повноцінного розвитку. Батько дітей, ОСОБА_5 з дітьми не спілкується, участі у вихованні дітей не приймає, не цікавиться їх здоров`ям, не утримує матеріально, жодного інтересу до них не проявляє. Місце реєстрації батька: АДРЕСА_2 , останнє відоме місце проживання - АДРЕСА_3 .

Позивачка спільно з малолітніми онуками проживає в АДРЕСА_4 , перебуває на обліку у ГУ ПФУ в Хмельницькій області і отримує пенсію за віком. Онук ОСОБА_3 навчається у 4-Б класі Опорного закладу освіти «Грицівський ліцей» Грицівської селищної ради, згідно характеристики із навчального закладу, ОСОБА_6 оволодів навчальним матеріалом на середньому рівні. Але через постійну зміну проживання знизилась успішність. У характері дитини домінують такі риси характеру, як впевненість, лінь, байдужість. ОСОБА_6 товаришує з однолітками. Правила здорового способу життя і безпечної поведінки завжди виконує. Батьки не приділяють належної уваги вихованню сина. Дитиною займається виключно бабуся. Мати не цікавиться його шкільним життям, на зв`язок не виходить (згідно характеристики наданої класним керівником закладу освіти). Малолітня онука, ОСОБА_4 також перебуває під її постійним доглядом. Мати дітей, ОСОБА_2 за період проживання на території громади зарекомендувала себе з негативної сторони. Розлучена, веде розпусний спосіб життя, не працює, не допомагає у веденні господарства, систематично ухиляється від виконання батьківських обов`язків, дітям не приділяє жодної уваги, у спілкуванні з позивачкою проявляє агресію, недовіру, буває різкою та невитриманою у розмові, так як постійно знаходиться під впливом алкоголю. Батько дітей, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрований в АДРЕСА_2 , в житловому будинку матері ОСОБА_7 . З 2005 року по вересень 2020 року відбував покарання у виді позбавлення волі, з дати звільнення з місць позбавлення волі, за місцем реєстрації не проживає, місце фактичного проживання невідоме. За період проживання характеризується з негативної сторони, схильний до правопорушень, зловживав спиртними напоями, займався крадіжками, не працював. В зв`язку з тим, що батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків, з 03.10.2023 року малолітні діти ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебувають на обліку у службі у справах дітей, як такі, що опинились у складних життєвих обставинах.

Вказуючи на те, що батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей, не проживають з дітьми, не цікавляться їх розвитком, навчанням, станом здоров`ям, матеріально не допомагають, органом опіки та піклування Грицівської селищної ради прийнято рішення про доцільність позбавлення їх батьківських прав відносно дітей, просила позбавити відповідачів батьківських прав відносно малолітніх дітей та стягнути з них аліменти на утримання дітей.

В судовому засіданні 28 березня 2024 року позивач ОСОБА_1 позов підтримала, просила задовольнити, з підстав, викладених у позові. Зазначила, що відповідачка, не цікавиться долею дітей, не приймає участі у їх вихованні, не надає матеріальної допомоги на їх утримання, навпаки використовує кошти, які виплачуються на дітей, на власні потреби, віддала їй банківську картку, на яку надходять кошти матеріальної допомоги, однак змінила пароль, а тому вона не має доступу до карткового рахунку. Місцезнаходження батька дітей їй не відоме.

В судовому засіданні 22 квітня 2024 року позивачка позов підтримала. Зазначила, що після відкладення розгляду справи за клопотанням відповідачки, остання не змінила свою поведінку, дітьми не цікавилася, їх не навідувала, своєї обіцянки щодо надання доступу до карткового рахунку на який надходить матеріальна допомога на дітей не виконала.

Доводи представника третьої особи.

Представник третьої особи - органу опіки та піклування ОСОБА_8 в судовому засіданні просила позов задовольнити. Зазначила, що відповідачі свідомо ухиляються від виконання батьківських обов`язків щодо власних малолітніх дітей. Відповідачка своєї поведінки не змінила. Служба в справах дітей за місцем фактичного проживання відповідачки провела обстеження умов проживання ОСОБА_2 , до якого було залучено її як представника органу опіки і піклування за місцем проживання позивачки. Під час обстеження у будинку знаходилися відповідачка ОСОБА_2 та її співмешканець ОСОБА_9 , які вживали спиртні напої. Зазначила, що умови не придатні для проживання малолітніх дітей, будинок належить батькам співмешканця, ОСОБА_2 в ньому не зареєстрована.Також повідомила, що мати співмешканця зазначила, що мало спілкується із ОСОБА_2 , її син не має засобів до існування, оскільки не працює, вона сплачує аліменти на утримання його 4 дітей, не готова взяти на себе відповідальність за дітей ОСОБА_2 .

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі

05 лютого 2024 року позивачка звернулася до суду з даним позовом.

08 лютого 2024 року суд відкрив загальне позовне провадження по справі, призначив підготовче судове засідання на 12 березня 2024 року.

06,09 та 12 лютого 2024 суд отримав інформацію про зареєстроване місце проживання відповідачів.

12 березня 2024 року суд закрив підготовче провадження у справі та призначив справу до судового розгляду на 28 березня 2024 року.

За клопотанням відповідача ОСОБА_2 суд відклав розгляд справи на 22 квітня 2024 року, доручив органу опіки і піклування провести обстеження умов проживання відповідачки за місцем її фактичного проживання.

В судовому засіданні 22 квітня 2024 року представник органу опіки та піклування надала суду акт обстеження умов проживання ОСОБА_2 , затвердженого 04 квітня 2024 року.

Позиція відповідачів.

Відповідачка ОСОБА_2 в судовому засіданні 28 березня 2024 року позов не визнала, просила не позбавляти її батьківських прав. Зазначила, що на даний час перебуває у фактичних шлюбних стосунках із ОСОБА_9 , батьки якого придбали для них будинок. Вона має намір провести у будинку ремонт, щоб створити умови для проживання дітей. Зазначила, що на даний час офіційно не працює, однак працює її співмешканець, який зможе матеріально утримувати її та її дітей. Ствердила, що у співмешканця є власних четверо дітей, на утримання яких він сплачує аліменти. Зазначила, що батьки співмешканця підтримують її та допомагатимуть в утриманні дітей. Вказала, що зверталась до органу опіки для того, щоб обстежили умови її проживання, однак її звернення проігнороване. Підтвердила, що передала банківську картку, на яку перераховуються кошти матеріальної допомоги на дітей, заперечила, що змінила пароль доступу до рахунку, зазначила, що після судового засідання звернеться в банківську установу для вирішення питання про надання доступу ОСОБА_1 до карткового рахунку.

В судове засідання 22 квітня 2024 року не з`явилася, не повідомила суд про причину неявки, заяв про відкладення розгляду справи чи розгляд справи у її відсутності суду не надала, що не є перешкодою для продовження розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, про дату його проведення повідомлений за зареєстрованим місцем проживання, а також шляхом опублікування відповідного оголошення на офіційному сайті «Судова влада», оскільки в матеріалах справи містяться відомості про те, що останній за місцем реєстрації місця проживання не проживає, після відбуття покарання у виді позбавлення волі, вибув з ДУ «Шепетівська виправна колонія №98» в с. Уди вул. Условська,107, Золочівського району, Харківської області. Згідно інформації Золочівської селищної ради Богодухівського району Харківської області Удянський старостинський округ Золочівської селищної ради перебуває в зоні активних бойових дій, житлові будинки майже всі зруйновані, населення евакуйоване. Удянський старостинський округ Золочівської селищної ради перебуває в зоні активних бойових дій. Отже у відділення Укрпошти відсутні можливості доставки пошти відповідачу за адресою фактичного місця проживання. Відповідно до частини першої статті 121 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Між сторонами виникли правовідносини щодо виконання обов`язків по вихованню та утриманню дітей, які регулюються нормами Сімейного кодексу України (далі СК України).

Судом встановлено, що відповідачі є батьками малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Реєстрацію дітей проведено відповідно до ст. 133 Сімейного кодексу України, оскільки відповідачі перебували у зареєстрованому шлюбі з 25.04.2014.

ОСОБА_2 наприкінці серпня 2023 року, без жодних пояснень, залишила дітей та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 за період проживання на території громади зарекомендувала себе з негативної сторони. Розлучена, веде розпусний спосіб життя. Не працює, не допомагає у веденні домашнього господарства, систематично ухиляється від виконання батьківських обов`язків, малолітніх сина та доньку залишає на матір, на тривалі терміни зникає в невідомих напрямках, дітям не приділяє жодної уваги. У спілкуванні з матір`ю та братом проявляє агресію, недовіру, буває різкою та невитриманою у розмові, так як постійно знаходиться під впливом алкоголю. Схильна до шкідливих звичок, суперечок та конфліктів.

Батько дітей, ОСОБА_5 , з дітьми не спілкується, участі у вихованні дітей не приймає, не цікавиться їх здоров`ям, не утримує матеріально, жодного інтересу до них не проявляє. Місце проживання батька зареєстроване в АДРЕСА_2 , в житловому будинку матері ОСОБА_7 . З 2005 року по вересень 2020 року відбував покарання у виді позбавлення волі, з дати звільнення з місць позбавлення волі, за місцем реєстрації не проживає, місце фактичного проживання невідоме. За період проживання характеризується з негативної сторони, схильний до правопорушень, зловживав спиртними напоями, займався крадіжками, не працював.

Малолітні діти відповідачів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 проживають з бабусею по материній лінії - позивачкою у справі в с. Орлинці, Шепетівського району Хмельницької області. Позивач перебуває на обліку у ГУ ПФУ в Хмельницькій області, отримує пенсію за віком.

ОСОБА_3 навчається у 4-Б класі Опорного закладу освіти «Грицівський ліцей» Грицівської селищної ради. Згідно характеристики із навчального закладу, ОСОБА_6 оволодів навчальним матеріалом на середньому рівні. Але через постійну зміну проживання знизилась успішність. У характері дитини домінують такі риси характеру, як впевненість, лінь, байдужість. ОСОБА_6 товаришує з однолітками. Правила здорового способу життя і безпечної поведінки завжди виконує. Батьки не приділяють належної уваги вихованню сина. Дитиною займається виключно бабуся. Мати не цікавиться його шкільним життям, на зв`язок не виходить. ОСОБА_4 також перебуває під постійним доглядом позивачки.

В зв`язку з тим, що батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків, з 03.10. 2023 року малолітні діти ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , перебувають на обліку у службі у справах дітей, як такі, що опинились у складних життєвих обставинах.

Службою у справах дітей Грицівської селищної ради під час прийняття рішення про взяття дітей на облік встановлено, що мати дітей, ОСОБА_2 за період проживання на території села Коськів не перебувала під соціальним супроводом, як така, що опинилась у складних життєвих обставин в КУ «ЦНСП» Ленковецької сільської ради, проте з даною сім`єю було проведено ряд профілактичних бесід та заходів щодо відповідального батьківства, належного виконання батьківських обов`язків, дотримання санітарно-гігієнічних норм. Медичний супровід малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 здійснює сімейний лікар Грицівської АЗПСМ ОСОБА_10 . Згідно записів з історії розвитку дитини, діти періодично проходять медичні огляди в супроводі бабусі. Рекомендації лікаря виконує. ОСОБА_6 оглядався 18.08.2023 року - здоровий, ОСОБА_11 оглядалась 06.10.2023 року - діагноз: залізодефіцитна анемія легкого ступеню. Діти щеплені згідно віку. Мати дітей не звертається з дітьми за медичною допомогою, зловживає алкоголем, материнських обов`язків не виконує, на зауваження не реагує. Батько дітей, ОСОБА_5 05.08.2020 року прибув в державну установу «Шепетівська виправна колонія (№98)» з державної установи «Райківецька виправна колонія (№78)» для проходження лікування, 23.10.2020 року звільнений по відбуттю строку покарання у виді позбавлення волі та вибув в АДРЕСА_5 . Під час відбування покарання у виді позбавлення волі та з часу звільнення з місць позбавлення волі дітьми не цікавився, не підтримує з ними зв`язків, не надає матеріальної допомоги на їх утримання. Згідно інформації, яка надійшла від Золочівської селищної ради, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 не зареєстрований та не проживає за адресою: АДРЕСА_3 . З початку вторгнення російських військ на територію України, Удянськийстаростинський округ Золочівської селищної ради перебуває в зоні активних бойових дій, житлові будинки майже всі зруйновані, населення евакуйовано, встановити місце перебування/проживання ОСОБА_5 не можливо.

На засіданнях Комісії з питань захисту прав дитини Грицівської селищної ради розглядалися питання про виконання батьківських обов`язків матір`ю ОСОБА_2 , на які ОСОБА_2 не з`являлась.

У зв`язку з ухиленням від виконання своїх батьківських обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя та виховання дітей, злісне невиконання встановлених законом обов`язків по догляду за дітьми, мати дітей ОСОБА_2 , притягнута до адміністративної відповідальності за ч.1. ст. 184 КУпАП

21 листопада 2023 року службою у справах дітей Грицівської селищної ради здійснено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_4 та встановлено, що умови проживання для дітей задовільні. Будинок складається з трьох кімнат, коридору, веранди. В будинку пічне опалення. Під час обстеження виявлено, що в кімнатах чисто, прибрано, тепло. Житло облаштоване необхідними меблями та технікою для комфортного проживання дітей. Продуктами харчування діти забезпечені. ОСОБА_6 має окрему кімнату, місце для сну, відпочинку, навчання та розвитку. ОСОБА_11 проживає в іншій кімнаті спільно з бабусею. Діти забезпечені одягом та взуттям відповідно до віку та сезону, мають іграшки, канцелярське приладдя, засоби для особистої гігієни.

Враховуючи те, що батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей, не проживають з дітьми, не цікавляться їх розвитком, навчанням, станом здоров`ям, матеріально не допомагають, 21.12.2023 року органом опіки та піклування Грицівської селищної ради прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських правгр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно акту обстеження умов проживання ОСОБА_2 , затвердженого 04 квітня 2024 року умови проживання не задовільні, на момент обстеження є мінімальний запас продуктів харчування. Приготувати їжу можливо лише на пічному опаленні. Дітям не створені умови для проживання, повноцінного виховання та розвитку.

Вказані обставини підтверджуються показаннями свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та письмовими доказами: копіями паспортів позивачки та відповідачки, копіями свідоцтв про народження дітей, копією свідоцтва про шлюб, довідкою про склад сімї, актом про підтвердження фактичного місця проживання, довідкою про доходи, характеристиками, актами обстеження умов проживання, інформаціями сільської ради, служби в справах дітей, державної установи «Шепетівська виправна колонія», висновком органу опіки та піклування та іншими матеріалами справи.

Норми права, які застосував суд

Відповідно до частини третьої статті 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Забезпечення найкращих інтересів дитини - дії та рішення, що спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини відповідно до її віку, статі, стану здоров`я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності та враховують думку дитини, якщо вона досягла такого віку і рівня розвитку, що може її висловити (абзац четвертий частини першої статті 1 Закону України «Про охорону дитинства»).

Частиною першою статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці (частина перша статті 12 Закону України «Про охорону дитинства»).

Частиною сьомою статті 7 СК України передбачено, що дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованою постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-XII, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з ч. 2, 3, 5 ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності (частина перша статті 155 СК України).

Згідно зі ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають, зокрема, один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до п.п. 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування; медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Верховного Суду від 06 травня 2020 року у справі № 753/2025/19 зазначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (стаття 166 СК України). Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Згідно з ч. 2 ст. 166 Сімейного кодексу України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав, суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

За змістом ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток і утримувати дитину до досягнення нею повноліття на рівні, який дозволяє забезпечити її повноцінне життя.

Згідно зі ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно з ч. 1 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 СК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Оцінка суду

Заслухавши пояснення позивача, представника третьої особи, відповідачки, свідків, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню, з огляду на таке.

В рішенні ЄСПЛ від 10 вересня 2019 року у справі «Странд Лоббен та інші проти Норвегії» (Strand Lobben and Others v. Norway, заява № 37283/13) зазначено, що коли інтереси дитини суперечать інтересам батьків, органи влади повинні встановлювати справедливий баланс цих інтересів, при цьому особливе значення надається найкращим інтересам дитини.

Як правило, найкращі інтереси дитини вимагають, з одного боку, щоб зв`язки дитини з її сім`єю підтримувалися, за винятком випадків, коли сім`я виявилася особливо непридатною для життя та розвитку дитини, оскільки порушення сімейних зв`язків означає від`єднання дитини від її коріння. З цього слідує, що сімейні зв`язки можуть бути розірвані лише за вкрай виняткових обставин і що має бути зроблено все для збереження особистих відносин та «відновлення» сім`ї.

У матеріалах справи містяться переконливі докази винної поведінки ОСОБА_2 та ОСОБА_5 щодо ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню сина ОСОБА_3 та доньки ОСОБА_4 .

Відповідачі не цікавляться потребами дітей і, як наслідок, не має тісного психологічного зв`язку з ними. Маючи станом на час розгляду справи всі необхідні умови для реалізації свого права і виконання обов`язку щодо належного виховання дітей, без поважних причин ухиляються від їх виконання, свідомо нехтують ними.

Обов`язок нести відповідальність за дитину, її фізичний і моральний розвиток, її соціальне буття, здійснення прав щодо її захисту покладено на батьків. Обставини справи свідчать про небажання відповідачів займатися вихованням дітей, а саме відсутність будь-яких дій, які б свідчили про намір змінити обставини свого життя та вчинити дії, спрямовані на виховання дітей.

Викладене свідчить про відсутність будь-яких поважних причин, які б перешкоджали вихованню дітей відповідачами, про їх свідоме ухилення від виконання своїх обов`язків та про необхідність позбавити їх батьківських прав відносно малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Крім того, відповідачі ухиляються від обов`язку піклуватися та матеріально забезпечувати дітей, що є грубим порушенням норм закону, оскільки обов`язок по утриманню дитини покладається законом на батьків.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд дійшов висновку, що з відповідачів слід стягувати аліменти на утримання сина ОСОБА_6 та доньки ОСОБА_11 у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно.

Згідно ч.1 ст.191 Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

За наведених обставин, суд вважає необхідним стягувати з відповідача аліменти, починаючи з дня пред`явлення позову до суду, тобто з 05 лютого 2024 року.

На підставі ст. 430 ЦПК України рішення в частині стягнення аліментів за один місяць підлягає обов`язковому негайному виконанню.

Розподіл судових витрат.

Позивача звільнено від сплати судового збору за подання до суду позовної заяви про позбавлення батьківських прав на підставі п. 14 ч.2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збір у сумі 1073,60 грн.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, ст.ст. 164, 165 СК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 в інтересах малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - органу опіки та піклування Грицівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , батьківських прав відносно малолітніхсина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягувати з ОСОБА_2 аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 05 лютого 2024 року до досягнення дітьми повноліття.

Стягувати з ОСОБА_5 аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 05 лютого 2024 року до досягнення дітьми повноліття.

Рішення підлягає негайному виконанню у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_5 на користь держави 1073,60 грн. судового збору, по 536,80 грн з кожного..

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку учасниками справи до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня вручення рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрована та проживає в АДРЕСА_4 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 28 січня 2000 року Шепетівським МВ УДМС України в Хмельницькій області, РНОКПП НОМЕР_2 ;

відповідач - 1 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , проживає в АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_3 , виданий 28 жовтня 2019 року, орган видачі 6825, РНОКПП НОМЕР_4 .

відповідач - 2 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрований в АДРЕСА_2 .

Третя особа: орган опіки і піклування Грицівської селищної ради, місцезнаходження: смт Гриців, вул. Шевченка, буд. 2, код ЄДРПОУ 04402563.

Повний текст рішення складено 24.04.2024 року.

Суддя: Неоніла БЕРЕЗЮК

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118590084
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —688/563/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні