Ухвала
від 23.04.2024 по справі 240/3139/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

23 квітня 2024 року м. Житомир справа № 240/3139/24

категорія 102080000

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Нагірняк М.Ф., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 законного представника недієздатного сина ОСОБА_2 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису,

встановив:

ОСОБА_1 законний представник недієздатного сина ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом, в якому просить:

- встановити факт, що, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який народився в м. Житомирі.

- внести зміни до актового запису №1297, складеного Відділом реєстрації актів цивільного стану Житомирського міського управління юстиції 11 червня 1996 року, зазначивши у графі батько « ОСОБА_3 , громадянство України».

Ухвалою судді від 21.02.2024 року позовну заяву залишено без руху та запропоновано Позивачу усунути зазначені в ухвалі суду недоліки протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

До суду 18.04.2024 року надійшла заява, в якій ОСОБА_1 просить залишити її адміністративний позов без розгляду.

Суд враховує що згідно з частиною 3 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 189 КАС України Позивач може відмовитися від позову, а Відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Пунктом 5 частини 1 статті 240 КАС України визначено, що суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява Позивача про залишення позову без розгляду.

Зі змісту вищезазначених норм вбачається, що процесуальне законодавство передбачає можливість залишення позовну заяву без розгляду на підставі заяви Позивача у випадку коли така заява про залишення позову без розгляду подана Позивачем до суду після відкриття провадження у справі.

В свою чергу, пунктом 2 частини 4 статті 169 КАС України передбачено, що позовна заява повертається Позивачеві, якщо Позивач до відкриття провадження в адміністративній справі подав заяву про її відкликання.

Оскільки, на момент подання Позивачем вищезазначеної заяви про залишення адміністративного позову без розгляду провадження в адміністративній справі №240/3139/24 ще не було відкрито, суд розцінює подану нею заяву, як заяву про відкликання позовної заяви.

Відкликання позовної заяви є процесуальним правом Позивача, що не порушує прав інших учасників справи.

З огляду на зазначене та керуючись п. 2 ч. 4 ст. 169 КАС України, суд приходить до висновку, що позовна заява ОСОБА_4 до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії підлягає поверненню Позивачеві.

Відповідно до ч. 6 ст. 169 КАС України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити Позивачу, що згідно з ч. 8 ст. 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись статтями 169, 243, 248, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 законного представника недієздатного сина ОСОБА_2 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису - повернути позивачу.

Копію ухвали про повернення позовної заяви надіслати особі, яка її подала, не пізніше наступного дня після її постановлення, разом із позовною заявою й усіма доданими до неї матеріалами.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя М.Ф. Нагірняк

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118593721
СудочинствоАдміністративне
Сутьвстановлення факту батьківства, внесення змін до актового запису

Судовий реєстр по справі —240/3139/24

Ухвала від 23.04.2024

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Нагірняк Микола Федорович

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Нагірняк Микола Федорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні