Ухвала
від 24.04.2024 по справі 380/1974/24
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДУ Х В А Л А

про витребування доказів

24 квітня 2024 р. Справа № 380/1974/24 Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М. розглянув в письмовому провадженні питання про витребування доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Служби безпеки України у Львівській області про визнання протиправними дій,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 , позивачка) звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Управління Служби безпеки України у Львівській області (далі УСБУу Львівській області, відповідач) з такими вимогами:

- визнати протиправними дії УСБУ у Львівській області щодо зменшення розміру премії до 126% замість 416% при підготовці довідки про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 станом на 01.01.2023 для перерахунку пенсії у разі втрати годувальника;

- зобов`язати Управління Служби безпеки України у Львівській області підготувати та надати до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області довідку про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 станом на 01.01.2023 року з обов`язковим зазначенням відомостей про розміри щомісячних додаткових видів грошового забезпечення: надбавки за особливості проходження служби - 100%, надбавки за службу в умовах режимних обмежень - 10%, премії - 416% для здійснення обчислення та перерахунку пенсії у разі втрати годувальника з 01.02.2023 року.

Обґрунтовуючи позовні вимоги зазначила, що отримує пенсію в разі втрати годувальника на підставі Закону № 2262. Вважає, що відповідач неправильно вказав розмір премії 126% замість 416% у довідці № 62/21-738-1 від 28.11.2023 про розмір грошового забезпечення, виданої на підставі рішення Львівського окружного адміністративного суду у справі №380/11633/23.

Відповідач проти позову заперечив з підстав викладених у відзиві (а.с. 15-17), просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог. На обгрунтування зазначив, що довідка на виконання рішення суду складена з визначення посадового окладу і окладу за військовим званням шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2023 року, на відповідний тарифний коефіцієнт, та відповідно до статті 43 Закону України №2262 відсоткові розміри додаткових видів грошового забезпечення встановлені до розміру, який при підрахунку всіх видів грошового забезпечення дорівнюватиме загальному розміру грошового забезпечення, яке отримував діючий військовослужбовець УСБУ у Львівській області за відповідною (аналогічно) посадою станом на 01.01.2023 року і з розміру якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Таким чином, дії УСБУ у Львівській області на виконання рішення ЛОАС у справі № 380/11633/23 щодо оформлення та поданні до ГУ ПФУ у Львівській області довідки про розмір грошового забезпечення позивача станом на 01.01.2023 року є законними, вчиненні відповідачем виключно на підставі, в порядку та у спосіб, передбачений чинним законодавством України.

Відповідно до статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі-КАС України) доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами, зокрема, письмовими, речовими і електронними доказами.

Згідно з частинами першою, другою статті 94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Відповідно до статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частини четвертої статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Стаття 80 КАС України визначає, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Оцінивши питання достатності наявних у справі доказів для встановлення фактичних обставин справи, суд дійшов висновку, що у справі відсутні докази, необхідні для повного з`ясування та перевірки всіх обставин справи, що входять в предмет доказування, а саме - для з`ясування розміру пенсії у померлого годувальника ОСОБА_2 на момент призначення йому пенсії на підставі Закону № 2262.

Відповідно до принципу офіційного з`ясування обставин у Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області слід витребувати додаткові докази.

Керуючись ст.ст. 9, 14, 72, 80, 94, 121, 205, 241, 248, 256, 294 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (ідентифікаційний код 13814885) надати суду:

- рішення про призначення ОСОБА_2 пенсії на підставі Закону №2262;

- грошовий атестат та довідку про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 , на підставі яких призначено пенсію Закону №2262;

- всі перерахунки пенсії ОСОБА_2 на підставі Закону №2262, проведені у зв`язку із збільшенням розміру грошового забезпечення за відповідною посадою.

Встановити для виконання цієї ухвали спосіб та строк витребувані докази (належно засвідчені на відповідність оригіналу копії доказів) повинні бути надані суду в строк до 03.05.2024 шляхом реєстрації в канцелярії суду або надіслання в електронній формі через систему «Електронний суд».

У випадку неможливості надання витребуваних доказів слід завчасно повідомити про це суд у письмовій формі, зазначивши причини неможливості подання таких доказів.

Попередити, що у випадку невиконання ухвали суду без поважних причин суд застосує передбачені статтею 149 КАС України заходи процесуального примусу (штраф в розмірі трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо не оскаржується.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118595117
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій

Судовий реєстр по справі —380/1974/24

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні