Ухвала
від 12.04.2024 по справі 753/6968/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/6968/24

провадження № 1-кс/753/1222/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" квітня 2024 р. м. Київ

Дарницький районний суд м. Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання дізнавача, погоджене прокурором, подане в рамках кримінального провадження, внесеного 17.03.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024105020000483 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

У С Т А Н О В И В:

09.04.2024 до Дарницького районного суду м. Києва надійшло клопотання дізнавача ВД Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження, внесеного 17.03.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024105020000483 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 .

У клопотанні дізнавач просить надати групі дізнавачів ВД Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 дозвіл тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 ), за адресою: АДРЕСА_1 або в приміщенні структурного підрозділу з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів у тому числі в електронному вигляді, а саме:

- належним чином посвідчену копію документів особи (паспорта громадянина України чи іншого документа, що посвідчує особу) за якою рахується картковий рахунок № НОМЕР_3 копії заяв, анкет угод тощо, що надавалися та оформлювались при відкритті банківських карток та рахунку;

- належним чином посвідчені копії документів, які відображають відомості щодо руху коштів по картковому рахунку № НОМЕР_3 із зазначенням наступних відомостей по кожній платіжній операції за період з 00:00 години з 15.03.2024 по день отримання ухвали, а саме: залишок коштів на початку операційного дня; відомостей щодо дати та часу по кожній платіжній операції; номеру рахунку, з якого здійснено безготівкові перекази коштів на інші рахунки отримувачів із зазначенням відомостей щодо всіх номерів рахунків, карткових рахунків отримувачів коштів по кожній платіжній операції, із зазначенням відомостей щодо суми перерахованих коштів, суми коштів, списаних з рахунків клієнта банку в якості комісії за здійснену платіжну операцію з зазначенням всіх ІР-адрес (координат) здійснення банківських операцій;

- належним чином посвідчені копії документів, які відображають відомості щодо реєстрації клієнта банку - власника карткового рахунку № НОМЕР_3 в автоматизованій інформаційній системі інтернет-банкінгу із зазначенням відомостей щодо дати реєстрації, фінансового номеру телефону, який використовувався під час реєстрації облікового запису вище вказаного користувача у вище вказаній інформаційній системі, а також відомостей щодо звернення даних клієнтів банку до банківської установи з метою зміни фінансового номеру (логіну доступу) до автоматизованої інформаційної системи інтернет-банкінгу із зазначенням відомостей щодо всіх номерів телефонів, які були повідомлені клієнтами - власниками вищевказаних карткових рахунків для зміни фінансового номеру у вище вказаній інформаційній системі;

- відомостей щодо всіх ІР-адрес, які використовувались користувачами системи інтернет-банкінгу до якого підв`язано картковий рахунок: № НОМЕР_3 для входу до облікового запису в автоматизованій інформаційній системі, МАС-адреси кінцевого комп`ютерного обладнання, встановленої на ньому операційної системи, версії веб-браузеру, які використовувалось користувачем для входу, номеру «IMSI» із зазначенням відомостей щодо номеру вихідного порту веб-ресурсу за період з 15.03.2024 по день отримання ухвали.

На обґрунтування клопотання зазначає, що в провадженні відділу дізнання Дарницького УП ГУНП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024105020000483 від 17.03.2024за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 15.03.2024 в денний час доби, ОСОБА_6 знайшов на веб-платформі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » оголошення з приводу продажу велосипеду, яке виклала невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_7 » з номеру мобільного телефону НОМЕР_4 , після чого в листуванні написала ініціаторові у месенджері «Вайбер», з яким обумовили купівлю-продаж велосипеду за грошові кошти у сумі 3420 грн, надалі ініціатор оголошення надала номер банківської картки № НОМЕР_3 , для повної передплати, та заявник використовуючи термінал, що за адресою: АДРЕСА_2 , переказав грошові кошти у сумі 3420 грн на зазначену банківську картку, та після перерахування ініціатор оголошення припинила виходити на зв`язок, і відповідати на повідомлення заявника. Внаслідок протиправних дій невстановленої особи, ОСОБА_6 , зазнав майнової шкоди на суму 3420 грн.

Також, чоловік заявниці надав скрін-шоти, які підтверджують листування з невстановленою особою, що просила перерахувати кошти на даний картковий рахунок № НОМЕР_3 .

Відповідно до інформаційного запиту-відповіді через сервіс « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено № НОМЕР_3 відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Інформація, що міститься у вказаних документах має відношення до кримінального провадження, а також зазначена інформація сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та має значення для встановлення істини по даному провадженню, тому відомості, отримані з неї можуть бути використані як доказ у розслідуванні кримінального провадження.

Одержати в інший спосіб інформацію, яка містить банківську таємницю, в межах вказаного кримінального провадження неможливо.

В судове засідання дізнавач не з`явилась, подала заяву про проведення судового засідання без її участі.

Представник особи, у володінні якої знаходяться такі документи, про слухання справи повідомлений, в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання з таких мотивів.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У судовому засіданні встановлено, що у провадженні ВД Дарницького УП ГУНП у м. Києві знаходяться матеріали кримінального провадження № 12024105020000483 від 17.03.2024 за ознаками кримінального провадження, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Відповідно до витягу з ЄРДР № 12024105020000483 від 17.03.2024 внесені відомості за обставинами того, що 16.03.2024 до Дарницького УП ГУНП у м. Києві звернувся ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно до якої встановлено, що 15.03.2024 в денний час доби, ОСОБА_6 знайшов на веб-платформі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » оголошення з приводу продажу велосипеду, яке виклала невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_7 » з номеру мобільного телефону НОМЕР_4 , після чого в листуванні написала ініціаторові у месенджері «Вайбер», з яким обумовили купівлю-продаж велосипеду за грошові кошти у сумі 3420 грн, надалі ініціатор оголошення надала номер банківської картки № НОМЕР_3 , для повної передплати, та заявник використовуючи термінал, що за адресою: АДРЕСА_2 переказав грошові кошти в сумі 3420 грн на зазначену банківську картку, та після перерахування ініціатор оголошення припинила виходити на зв`язок і відповідати на повідомлення заявника. Внаслідок протиправних дій невстановленої особи ОСОБА_6 зазнав майнової шкоди на суму 3420 грн (ЄО № 12516 від 16.03.2024).

Під час допиту потерпілого ОСОБА_8 17.03.2024 встановлено, що 15.03.2024 в обідній час доби він знайшов оголошення з приводу продажу велосипеду. Продавець в оголошенні вказала своє ім`я ОСОБА_7 , мобільний телефон НОМЕР_5 . Переписку він вів з ОСОБА_7 у месенджері «Вайбер». В ході спілкування ОСОБА_7 попросила перерахувати 480,00 грн, потім 1 440,00 грн, а потім ще 1 500,00 грн. Грошові кошти він перераховував через термінал за адресою: АДРЕСА_2 . Після сплати грошових коштів на загальну суму 3 420,00 грн ОСОБА_7 обіцяний велосипед поетріплому не відправила. Телефон у неї вимкнений. Відправляв грошові кошти на картковий рахунок НОМЕР_3 .

Відповідно до копії квитанції № 333787528669170 ОСОБА_8 здійснив перерахування коштів у сумі 480,00 грн на картку НОМЕР_3 .

Відповідно до копії квитанції № 333796515115939 ОСОБА_8 здійснив перерахування коштів у сумі 1 400,00 грн на картку НОМЕР_3 .

Отже, слідчий суддя погоджується з тим, що з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального правопорушення, необхідно надати тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »та доступ до яких просить надати дізнавач.

Керуючись ст. 7, 110, 131-132, 159-166, 309 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання дізнавача, погоджене прокурором, подане в рамках кримінального провадження, внесеного 17.03.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024105020000483 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл дізнавачам ВД Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 , ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення належним чином завірених їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:

- документів особи (паспорта громадянина України чи іншого документа, що посвідчує особу) за якою рахується картковий рахунок № НОМЕР_3 копії заяв, анкет угод тощо, що надавалися та оформлювались при відкритті банківських карток та рахунку;

- документів, які відображають відомості щодо руху коштів по картковому рахунку № НОМЕР_3 із зазначенням наступних відомостей по кожній платіжній операції за період з 00:00 години з 15.03.2024 по 12.04.2024, а саме: залишок коштів на початку операційного дня; відомостей щодо дати та часу по кожній платіжній операції; номеру рахунку, з якого здійснено безготівкові перекази коштів на інші рахунки отримувачів із зазначенням відомостей щодо всіх номерів рахунків, карткових рахунків отримувачів коштів по кожній платіжній операції, із зазначенням відомостей щодо суми перерахованих коштів, суми коштів, списаних з рахунків клієнта банку в якості комісії за здійснену платіжну операцію з зазначенням всіх ІР-адрес (координат) здійснення банківських операцій;

- документів, які відображають відомості щодо реєстрації клієнта банку - власника карткового рахунку № НОМЕР_3 в автоматизованій інформаційній системі інтернет-банкінгу із зазначенням відомостей щодо дати реєстрації, фінансового номеру телефону, який використовувався під час реєстрації облікового запису вище вказаного користувача у вище вказаній інформаційній системі, а також відомостей щодо звернення даних клієнтів банку до банківської установи з метою зміни фінансового номеру (логіну доступу) до автоматизованої інформаційної системи інтернет-банкінгу із зазначенням відомостей щодо всіх номерів телефонів, які були повідомлені клієнтами - власниками вищевказаних карткових рахунків для зміни фінансового номеру у вище вказаній інформаційній системі;

- відомостей щодо всіх ІР-адрес, які використовувались користувачами системи інтернет-банкінгу до якого підв`язано картковий рахунок: № НОМЕР_3 для входу до облікового запису в автоматизованій інформаційній системі, МАС-адреси кінцевого комп`ютерного обладнання, встановленої на ньому операційної системи, версії веб-браузеру, які використовувалось користувачем для входу, номеру «IMSI» із зазначенням відомостей щодо номеру вихідного порту веб-ресурсу за період з 15.03.2024 по 12.04.2024.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення щодо неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118599882
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —753/6968/24

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні