Постанова
від 24.04.2024 по справі 521/1597/24
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 23-з/813/460/24

Номер справи місцевого суду: 521/1597/24

Головуючий у першій інстанції

Доповідач Таварткіладзе О. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.04.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в особі судді-доповідача Таварткіладзе О.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про повернення помилково сплаченого судового збору,

В С Т А Н О В И В:

Постановою судді Малиновського районного суду м. Одеси від 04 березня 2024 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень на користь держави, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 605,60 грн.

Не погоджуючись із зазначеною постановою суду, ОСОБА_1 подав до суду апеляційну скаргу.

При подачі апеляційної скарги ОСОБА_1 було сплачено судовий збір у розмірі 908 грн 40 коп., що підтверджується квитанцією № 16 від 14.03.2024 року.

Постановою Одеського апеляційного суду від 05 квітня 2024 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишено без задоволення. Рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 04 березня 2024 року - залишено без змін.

22 квітня 2024 року захисник ОСОБА_1 - Карлінський Андрій Олегович звернувся до суду із заявою про повернення помилково сплаченого судового збору, що було сплаченого скаржником при поданні апеляційної скарги у розмірі 908 грн 40 коп.

В обґрунтування своєї заяви заявник посилається на положення ст. 288 КУпАП.

Дослідивши заяву захисника ОСОБА_1 - Карлінського Андрія Олеговича та матеріали справи про адміністративне правопорушення, апеляційний суд дійшов таких висновків.

Так як нормами КУпАП не передбачено вирішення питання про повернення судового збору, дане питання підлягає врегулюванню за аналогією Закону України "Про судовий збір".

Розміри ставок судового збору та умови його сплати передбачені ст. 4 Закону України "Про судовий збір". У переліку випадків, за яких сплачується судовий збір, відсутні посилання на необхідність його сплати у справах про адміністративні правопорушення.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 при зверненні до суду з апеляційною скаргою було сплачено судовий збір у розмірі 908 грн 40 коп., що підтверджується квитанцією № 16 від 14.03.2024 року (а/с 25).

Разом з тим, апеляційний суд звертає увагу на те, що відповідно до положень ч. 3 ст. 288 КУпАП, особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита.

З огляду на викладене, апеляційний суд вважає, що апелянт помилково сплатив судовий збір.

Зі змісту статті 7 Закону України "Про судовий збір" вбачається, що помилково сплачений судовий збір повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду. Повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Механізм повернення помилково зарахованих коштів регулюється затвердженим Наказом міністерства фінансів України від 03.09.2013 року № 787, "Порядком повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів".

Відповідно до абзацу першого пункту 5 розділу І вищезазначеного Порядку, повернення (перерахування) помилково або надміру зарахованих до бюджету або повернення на єдиний рахунок (у разі його використання) податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів, або перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, здійснюється за поданням (висновком, повідомленням) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) - за судовим рішенням, яке набрало законної сили.

Враховуючи викладене, апеляційний суд роз`яснює ОСОБА_1 , що для повернення помилково сплаченого судового збору необхідно звернутись до суду (на рахунок якого помилково перерахований судовий збір) із заявою про отримання подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету, форму якого затверджено Порядком.

За таких обставин апеляційний суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви захисника ОСОБА_1 - Карлінського А.О. про повернення помилково сплаченого судового збору, так як законодавством встановлений позасудовий порядок повернення помилково зарахованих до бюджету податків, зборів, платежів, тощо.

Керуючись, ст. ст. 283, 284, 288 КУпАП, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити у задоволенні заяви захисника ОСОБА_1 - Карлінського Андрія Олеговича про повернення помилково сплаченого судового збору.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя Одеського апеляційного суду О.М. Таварткіладзе

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118600866
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —521/1597/24

Постанова від 24.04.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 05.04.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 05.04.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 04.03.2024

Адмінправопорушення

Малиновський районний суд м.Одеси

Громік Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні