Ухвала
від 23.04.2024 по справі 554/11764/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.04.2024Справа № 554/11764/23 Провадження № 1-кс/554/4711/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2024 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі слідчої ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання старшої слідчої СУ ГУНП в Полтавській області підполковника поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення огляду у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023170000000797 від 24 листопада 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України,

в с т а н о в и в:

До провадженняслідчого суддінадійшло вищезазначенеклопотання пронадання дозволуна проведенняогляду дільниці по виготовленню асфальтобетонної суміші та будівництва доріг ЦКБР та РО філії УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування», що розташована по вул. Лохвицька, 52 у м. Гадяч Миргородського району Полтавської області за участю спеціаліста, з метою виконання геодезичних робіт у галузях архітектури та будівництва: «Визначення об?ємів гранвідсіву, щебню фракції 5-10 та 5-20».

В обґрунтування клопотання слідча вказує, що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023170000000797 від 24 листопада 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, за фактом того що службові особи УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування», зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання будь-якої неправомірної вигоди для самих себе чи іншої фізичної або юридичної особи, спричинили тяжкі наслідки інтересам юридичної особи.

Встановлено, що виконавець робіт дільниці по виготовленню асфальтових сумішей та будівництва доріг ЦКБР та РО (цех по капітальному будівництву, ремонту та облаштуванню родовищ) ОСОБА_5 (відповідно до п. 1.1посаової інструкції, належить до професійної групи «Керівники») спільно з невстановленими посадовими особами філії УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування» (ЄДРПОУ 33601981) та ТОВ «Вікторі-А» (ЄДРПОУ 44343981) налагодили протиправний механізм із розкрадання сировини необхідної для виготовлення асфальтобетонної суміші, а саме: щебню та бітуму.

За наявною інформацією протиправний механізм функціонував до липня 2023 року. У подальшому, у зв`язку з призначенням нового керівника філії УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_6 , вказана схема була призупинена та на даний час не працює.

У вересні поточного року за вказівкою новопризначеного керівництва на дільниці з виготовлення асфальтобетонної суміші та ремонту доріг розпочато проведення аудиту та інвентаризації наявного майна і сировини та за його результатом виявлено факт внесення недостовірних даних до звітів про розрахунок матеріалів на виготовлення асфальтобетонних сумішей і як наслідок завищене списання матеріалів, що підтверджується протоколом засідання робочої інвентаризаційної комісії УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування» та додатками до нього, який було проведено на виконання наказу АТ «Укргазвидобування»/ філії № 513 від 25 вересня 2023 року. Відповідно до інвентаризаційного опису товарно матеріальних цінностей від 01 жовтня 2023 року, який є додатком до вищевказаного протоколу за підсумками проведеної інвентаризації дільниці по виготовленню асфальтових сумішей та будівництва доріг ЦКБР та РО, виявлено нестачу щебня гранітного на загальну суму 906 828,11 грн.

Протиправний механізм полягав у тому, що на вказаному об`єкті за договором переробки давальницької сировини здійснювалось виготовлення асфальтобетонної суміші на замовлення ТОВ «Вікторі-А». Однак, ОСОБА_5 спільно з невстановленими посадовими особами філії УБМР та ТОВ «Вікторі-А» використовуючи державну сировину, здійснювали виготовлення більшого об`єму продукції, ніж передбачено договором та вносили недостовірні відомості до бухгалтерського обліку, з метою приховання протиправної діяльності.

Під інвентаризації враховувалися результати вимірювань куп піску, гранітного щебню різної фракції та гранвідсіву, проведені в період з 03 жовтня 2023 року по 05 жовтня 2023 року спеціалістами філії Український науково-дослідний інститут природних газів АТ «Укргазвидобування» за допомогою вимірювальних приборів GNSS-приймач Leica GS18.

28 лютого 2024 року був допитаний в якості свідка ОСОБА_5 колишній керівник дільниці по виготовленню асфальтобетонної суміші цеху капітального будівництва, ремонту та облаштування родовищ свердловини філії УБМР «Укргазспецбудмонтаж», який не погоджується з замірами проведеними спеціалістами філії Український науково-дослідний інститут природних газів АТ Укргазвидобування».

Таким чином, з урахуванням проведених слідчих дій, виникла необхідність провести повторні вимірювання обсягів товарно-матеріальних цінностей на дільниці з виготовлення асфальтобетонної суміші та ремонту доріг УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування», з метою перевірки достовірності результатів вимірювань, отриманих спеціалістами філії Український науково-дослідний інститут природних газів АТ «Укргазвидобування», оскільки вони є представниками зацікавленої сторони підприємства якому спричинені матеріальні збитки та у зв`язку із чим існує потреба у проведенні огляду за участю спеціаліста, та геодезичні роботи у галузях архітектури та будівництва: «Визначення об?ємів гранвідсіву, щебню фракції 5-10 та 5-20 на території вищевказаної дільниці.

У судовому засідання слідча підтримала вказане клопотання в повному обсязі та просила його задовольнити.

Заслухавши доводи слідчої, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. ч. 1 і 2 ст. 237 КПК України слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється за правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації

відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

На підставі викладеного, оцінюючи наведені в клопотанні докази, слідчий суддя вважає, що слідчою в достатній мірі доведено наявність підстав вважати, що інформація, яка може бути отримана шляхом проведення огляду на дільниці по виготовленню асфальтобетонної суміші та будівництва доріг ЦКБР та РО філії УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування», що розташована по АДРЕСА_1 за участю спеціаліста, з метою виконання геодезичних робіт у галузях архітектури та будівництва: «Визначення об?ємів гранвідсіву, щебню фракції 5-10 та 5-20», має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема для підтвердження чи спростування фактів, що мають значення для кримінального провадження, проведення експертних досліджень, визначення правової кваліфікації діянь винних службових осіб, отримання інформації можливе лише шляхом надання дозволу на проведення такого огляду, а тому приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233 - 235, 237 і 372 КПК України, суд,

у х в а л и в:

Клопотання старшої слідчої СУ ГУНП в Полтавській області підполковника поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду на дільниці по виготовленню асфальтобетонної суміші та будівництва доріг ЦКБР та РО філії УБМР «Укргазспецбудмонтаж» АТ «Укргазвидобування», що розташована по АДРЕСА_1 за участю спеціаліста, з метою виконання геодезичних робіт у галузях архітектури та будівництва: «Визначення об?ємів гранвідсіву, щебню фракції 5-10 та 5-20».

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення, тобто до 23 травня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_7

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118600931
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/11764/23

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні