Ухвала
від 16.02.2024 по справі 643/1525/24
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/1525/24

Провадження № 2-о/643/148/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2024 року Суддя Московського районного суду м. Харкова Майстренко О.М. вивчивши матеріали заяви . медичного директора зі стаціонарної роботи Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» Сніжко О. про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без його згоди,

в с т а н о в и в:

Медичний директор зі стаціонарної роботи Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» Сніжко О. звернулась до Московського районного суду м. Харкова з заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без його згоди,

До заяви додано клопотання про проведення розгляду справи в режимі відеоконференції в зв`язку з воєнним станом на території України.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Заява подана з додержанням вимог статей 339-340 ЦПК України.

Враховуючи, що вказана заява підлягає розгляду в порядку не позовного, а окремого провадження, а також встановлені законодавством України строки її розгляду, суд не вбачає підстав для надання учасникам справи строків для подання відзиву, відповіді на відзив та заперечень, а також для призначення підготовчого судового засідання.

Виходячи з особливостей розгляду даної категорії справ, реалізація права учасників справи подати заперечення проти заяви, а також висловити свої пояснення, міркування та аргументи з усіх питань, які пов`язані із розглядом справи, буде забезпечена судом безпосередньо під час розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно п. 11 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб: особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, - на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Положеннями ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб. Вказане завдання превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, ч. 9 ст. 10 ЦПК України, суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

У суду відсутні дані щодо визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною або обмеження її дієздатності, що згідно положень ч. 3 ст. 18 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» є підставою для подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги не безпосередньо особою, яка потребує такої допомоги, а іншими особами, зокрема опікунами або піклувальниками.

Разом з тим наявні дані про стан психічного здоров`я ОСОБА_1 свідчать, що вказаний стан може негативно вплинути на можливість ОСОБА_1 особисто та з достатньою ефективністю представляти свої інтереси в суді під час розгляду даної справи, в тому числі може негативно вплинути на його здатність усвідомити потребу в правовій допомозі та самостійно заявити клопотання про забезпечення його правовою допомогою адвоката.

Враховуючи вказані вище положення законодавства України, строки розгляду справи, завдання забезпечення справедливого її розгляду та вирішення на засадах верховенства права, наявні дані про стан психічного здоров`я ОСОБА_1 , з метою сприяння в реалізації права останнього на безоплатну вторинну правову допомогу, суд вважає за необхідне на стадії відкриття провадження у справі за власною ініціативою забезпечити ОСОБА_1 правовою допомогою та доручити Харківському місцевому центру з надання безоплатної вторинної допомоги призначити адвоката для здійснення представництва ОСОБА_1 .

Крім того, в матеріалах заяви міститься клопотання заявника про проведення розгляду справи в режимі відеоконференції .

Відповідно до положень ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Приймаючи до уваги той факт, що участь особи стосовно якої розглядається питання про госпіталізацію у судовому засіданні є обов`язковою, з метою дотримання швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, враховуючи, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд заяви в режимі відеоконференції між Московським районним судом м. Харкова та Комунальним некомерційним підприємством Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3».

Керуючись ст. 187, 258-261, 294, 341 ЦПК України, ст. 13, 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»,-

УХВАЛИВ:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за заявою медичного директора зі стаціонарної роботи Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» Сніжко О. про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без його згоди.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження у складі головуючого судді та двох присяжних.

Судове засідання призначене на 19.02.2024 року на 09-00 год. здійснювати у дистанційному режимі відеоконференції між Московським районним судом м. Харкова, який знаходиться за адресою: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, буд. 38-Є, та Комунальним некомерційним підприємством Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3», яке знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46.

Виконання ухвали в частині технічного забезпечення відеоконференції з обов`язковою участю представника заявника та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доручити медичному директору (директору або заступнику директора чи в.о. директора) Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3».

В судове засідання викликати учасників судового процесу.

Доручити Харківському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Харків, м-н Свободи, буд. 5, Держпром, 6 під., 3 поверх, еmail: kharkiv3.kharkiv@legalaid.kh.ua) призначити представника (адвоката) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якого буде розглядатись питання про продовження госпіталізації у закладі з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, та зобов`язати представника (адвоката) з`явитися в судове засідання, яке призначене 19.02.2024 року на 09-00 год., до Московського районного суду м. Харкова за адресою: м. Харків, пр. Ювілейний, 38-Є, каб. 24.

Копію ухвали направити в Харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової для виконання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud2027.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності, шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Московський районний суд м. Харкова протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України. В іншій частині ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Майстренко О.М.

СудМосковський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118601793
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —643/1525/24

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні