Ухвала
від 23.04.2024 по справі 308/9695/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/9695/23

1-кс/308/2301/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2024 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області підполковника поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, у рамках кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР за № 42022072030000096 від 21.06.2022 року, про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В :

З внесеного слідчим клопотання, погодженим з прокурором, та доданих матеріалів вбачається, що слідчою групою відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування, розпочате за фактами зловживання службовим становищем, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.06.2022 за №42022072030000096.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Ужгородської окружної прокуратури надійшли матеріали із управління СБУ України в Закарпатській області про те, що ними в ході здійснення заходів, спрямованих на протидію системним загрозам управління державою, Управлінням отримано дані щодо можливих протиправних дій посадових осіб державного підприємства, направлених на можливість протиправного відчуження державного майна на користь зацікавлених осіб.

Встановлено, що посадові особи державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ), з метою подальшого заволодіння зацікавленою стороною землями, які перебувають у постійному користуванні зазначеного суб`єкта господарювання, умисно здійснювали неефективне управління та нарощували боргові зобов`язання перед різними інстанціями.

Відомо, що згідно з Державними актами на право постійного користування землею ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » має у користуванні землі сільськогосподарського призначення близько 4000 га. Землі надані у постійне користування для сільськогосподарського використання рішеннями сесій народних депутатів Пацканівської та Кіблярівської сільських рад у 1992 році.

Встановлено, що на даний час у державного підприємства наявні боргові зобов`язання до місцевого бюджету на загальну суму близько 700 тис. грн. з яких переважна частина боргів припадає на податок на доходи фізичних осіб (327 тис. грн.) та земельний податок з юридичних осіб (352 тис. грн.).

Наразі зазначене державне підприємство перебуває в процесі ліквідації. Згідно отриманих даних, арбітражний керуючий, який відповідає за процес ліквідації підприємства, також може бути задіяний у сприянні процесу відчуження земель «Червоної Зірки» зацікавленій стороні. Встановлено, що одним із запланованих механізмів відчуження земельних ділянок є створення підстав позбавлення суб`єкта права користування земельною ділянкою, визначених у статті 141 Земельного кодексу України, а саме пункту «д» частині1 ст. 141 ЗК України (систематична несплата земельного податку або орендної плати).

Таким чином, у діях посадових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та арбітражного керуючого, можливо, містяться ознаки злочину, відповідальність за який передбачено ч. 1 ст. 364 КК України.

Постановою Господарського суду Закарпатської області від 11.01.2024 року у справі №907/551/14 Вас було призначено ліквідатором ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_3 , Закарпатська область, Ужгородський район, с. Кибляри, код ЄДРПУО НОМЕР_2 ). ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надано право провести ліквідаційну процедуру у відповідності чинного законодавства, подавати відповідні звіти про свою діяльність, підготовити та подати суду на затвердження реєстр вимог кредиторів, подати суду на затвердження звіт про пророблену роботу та ліквідаційний баланс, тощо.

На даному етапі з метою повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування у органна досудового розслідування виникла необхідність у дослідженні статуту (статутів) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ) та інших наявних реєстраційних документів.

У зв`язку з вищевказаним слідчим слідчої групи у даному кримінальному провадженні було підготовлено запит відповідно до ст. 93 КПК України та направлено на адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 з метою отримання у них копії статуту (статутів) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ) та інших наявних у них реєстраційних документів.

01.04.2024 року на адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 надійшов лист із ІНФОРМАЦІЯ_6 згідно якого органу досудового розслідування було відмовлено у наданні копій запитуваних документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просить надати тимчасовий доступ до даних документів з можливістю виготовлення з них відповідним чином завірених копій.

Слідчий надав суду заяву про розгляд поданого ним клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі.

Представник ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у володінні якого перебувають документи, в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду клопотання був повідомлений своєчасно і належним чином, що підтверджується наданим слідчим рапортом.

Відповідно до вимог ч.4 ст.163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Зважаючи на неявку в судове засідання осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, фіксування за допомогою технічних засобів, відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, не здійснювалося.

Дослідивши внесене слідчим клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У відповідно до п. 7 ч.1 ст. 162 КПК України інформація, яка знаходиться у операторів і провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонентів, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалість, зміст, маршрути передачі й таке інше, відноситься до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

За правилами ст.132 КПК України застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів, не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що потреби судового розгляду виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчою групою відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування, розпочате за фактами зловживання службовим становищем, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.06.2022 за №42022072030000096.

Підставою для початку досудового розслідування та внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стало безпосереднє виявлення слідчим ознак кримінального правопорушення, а саме посадові особи державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ), з метою подальшого заволодіння зацікавленою стороною землями, які перебувають у постійному користуванні зазначеного суб?єкта господарювання, умисно здійснювали неефективне управління та нарощували боргові зобов?язання перед різними інстанціями.

Відомо, що згідно з Державними актами на право постійного користування землею ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » має у користуванні землі сільськогосподарського призначення близько 4000 га. Землі надані у постійне користування для сільськогосподарського використання рішеннями сесій народних депутатів Пацканівської та Кіблярівської сільських рад у 1992 році.

Встановлено, що на даний час у державного підприємства наявні боргові зобов?язання до місцевого бюджету на загальну суму близько 700 тис. грн. з яких переважна частина боргів припадає на податок на доходи фізичних осіб (327 тис. грн.) та земельний податок з юридичних осіб (352 тис. грн.). Наразі зазначене державне підприємство перебуває в процесі ліквідації.

У зв`язку з вищевказаним слідчим слідчої групи у даному кримінальному провадженні було підготовлено запит відповідно до ст. 93 КПК України та направлено на адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 з метою отримання у них копії статуту (статутів) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ) та інших наявних у них реєстраційних документів.

01.04.2024 року на адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 надійшов лист із ІНФОРМАЦІЯ_6 , згідно якого органу досудового розслідування було відмовлено у наданні копій запитуваних документів.

Підставою для отримання запитуваних документів є ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, що передбачено статтею 159 КПК України.

Встановлено, що на даний час, з метою повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у органу досудового розслідування, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема до статуту (статутів) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ) та інших наявних реєстраційних документів ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з можливістю вилучення їх копій.

Вказані слідчим документи мають важливе доказове значення по справі та отримати такі можливо лише шляхом тимчасового доступу.

Оцінивши в сукупності надані суду матеріали кримінального провадження та беручи до уваги те, що слідчим доведено про неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою даної слідчої дії, а також те, що вказана слідчим у клопотанні інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому приходжу до висновку про обґрунтованість внесеного клопотання та наявність правових підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задоволити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 42022072030000096 від 21.06.2022 року, тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю вилучення належним чином завірених їх копій (здійснити їх виїмку), а саме: статуту (статутів) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , юридична адреса АДРЕСА_2 ) та інших наявних реєстраційних документів ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118602883
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/9695/23

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні